Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α

 23.1.24

O I Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ



 Στέλιος Κυριμλής




Αγαπητοί μου φίλοι σας χαιρετώ,

Άρχισα να γράφω τις σκέψεις μου εδώ και μία εβδομάδα, αλλά τα γεγονότα τρέχουν τόσο γρήγορα και αλλάζουν δραματικά από στιγμή σε στιγμή που δεν προλαβαίνω να τα παρακολουθήσω και να βγάλω κάποιο συμπέρασμα για όλα αυτά.

Δεν πρόλαβα να σας στείλω τις σκέψεις μου # 141, στις 10 Ιανουαρίου και την επόμενη μέρα, Αμερικανοί και Άγγλοι βομβάρδισαν τους Χούτι!!... Εάν θυμάστε, είχα κάνει το σχόλιο ότι οι Χούτι δεν είχαν καμία σοβαρή αντιμετώπιση μέχρι τώρα, και αναρωτιόμουν πότε ο Λευκός Οίκος θα δώσει επιτέλους την άδεια στο Αμερικανικό Ναυτικό να δράσει και όπως βλέπετε την έδωσε την επόμενη ημέρα!!
23.1.24

Ο Τραμπισμός, η παγκοσμιοποίηση, η woke ατζέντα και η Ελλάδα

 Οι ρίζες του Τραμπισμού, η παγκόσμια επίδραση, η woke ατζέντα, η Ελλάδα & η Γεωπολιτική, Σταύρος Λυγερός

Ο Σταύρος Λυγερός μιλά στον Γιώργο Σαχίνη για τις ρίζες του Τραμπισμού

Tο SLpress.gr σε συνεργασία με το Cognosco Team παρουσιάζουν το ΕΝ ΘΕΡΜΩ για καυτά θέματα της επικαιρότητας.

Εγγραφείτε στο κανάλι του SLpress.gr στο YouTube για να ενημερώνεστε άμεσα για τις νέες εκπομπές ΕΝ ΘΕΡΜΩ

23.1.24

Σοκ στο Ισραήλ από τον θάνατο 21 στρατιωτών σε διπλό χτύπημα της Χαμάς

 Σοκ στο Ισραήλ από τον θάνατο 21 στρατιωτών σε διπλό χτύπημα της Χαμάς,

Το επιτελείο των ισραηλινών δυνάμεων επιβεβαίωσε τον θάνατο 21 στρατιωτών στη Γάζα, σε διπλή επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες σε δύο κτήρια όπου διεξάγονταν έρευνες από μονάδες του IDF.

O υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκαλάντ με μήνυμα στο Χ ανέφερε από την πλευρά του ότι «οι πεσόντες στρατιώτες μας είναι επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη των πολεμικών στόχων μας» και έκανε λόγο για ένα δύσκολο και οδυνηρό πρωί για το Ισραήλ. Οι σημερινές απώλειες του ισραηλινού στρατού είναι οι μεγαλύτερες μέσα σε μία ημέρα από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023.

23.1.24

Οι Χούθι χτύπησαν φορτηγό πλοίο των ΗΠΑ – Μεταφορά των Παλαιστινίων σε νησί πρότεινε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

 

(Αρκεί το νησί αυτό να μην είναι η Κύπρος)
Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ


Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες επανέλαβαν ότι δεν θα επιτρέπουν σε «πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ» τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα «έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και αρθεί η πολιορκία της» από τον ισραηλινό στρατό.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν απόψε πως εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του αμερικανικού φορτηγού πλοίου Ocean Jazz στον Κόλπο του Άντεν. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία υπογράμμισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι «τα αντίποινα στις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτα και ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη».

23.1.24

Η επιστροφή του "Σχεδίου Αμπντουλλάχ" για το Μεσανατολικό


του Κώστα Ράπτη
Σε ποιον απαντούσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου με τις κατηγορηματικές δηλώσεις του κατά της προοπτικής ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους;
Εκ πρώτης όψεως, στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν – εξ ου και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών για να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Κατά βάθος, ωστόσο, το μήνυμα του Νετανιάχου αφορούσε τη Σαουδική Αραβία και τον de facto κυβερνήτη της, πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Και ο λόγος για αυτό είναι ότι το Ριάντ προσανατολίζεται σε μια ειρηνευτική πρόταση την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να φοβάται περισσότερο από την ένοπλη δράση της Χαμάς ή της Χεζμπολλάχ.
23.1.24

Τουρκία: Συνάντηση Φιντάν με τον ηγέτη της Χαμάς


O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, για την απελευθέρωση των ομήρων και τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό.
23.1.24

Ερντογάν - Μελόνι: Στο επίκεντρο μεταναστευτικό, Λιβύη και οικονομικές συναλλαγές


Δυόμιση ώρες διήρκησε η συνάντηση της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.
Κύρια θέματα συζήτησης, όπως γράφει στον ιστότοπό της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ήταν το μεταναστευτικό -ιδίως οι ροές από τη Λιβύη προς την Κάτω Ιταλία, δια της θαλάσσιας οδού- η ασφάλεια στη Μεσόγειο, οι εμπορικές συναλλαγές των δυο χωρών και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
23.1.24

Κ. Στιούαρτ: "Δώστε δώρα στην Τουρκία"... κι αν δείτε λύση γράψτε μας!


Σχόλιο iEpikaira
Προπαρασκευασμένες θέσεις της Ε.Φ. εξισώνονται με προέλαση Αττίλα στη νεκρή ζώνη
Κώστας Βενιζέλος
«Κινήσεις- ανοίγματα» της Λευκωσίας προς την τουρκική πλευρά, που θα συνιστούν κίνητρο για να συνεργασθεί σε μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό, ζητά ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Ο Καναδός αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού αναπτύσσει στις επαφές του, στη Λευκωσία αλλά και στη Νέα Υόρκη, ένα αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η τουρκική πλευρά προτάσσει «για λόγους τακτικής τη λύση δυο κρατών» και ότι δεν είναι τούτη η απόλυτη θέσης της!
23.1.24

Το Σουέζ κλονίζει την Αίγυπτο - Υποβάθμισε το outlook η Moody's


Moody's: Υποβάθμισε το outlook της Αιγύπτου
Υποβάθμισε τις πιστωτικές προοπτικές της Αιγύπτου σε «αρνητικές» από «σταθερές» η Moody's Investors Service, σε ένδειξη της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας μετά και τις επιθέσεις των Χούθι σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με σοβαρές επιπτώσεις στη διώρυγα του Σουέζ και στην αιγυπτιακή οικονομία.
Ο οίκος Moody's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Caa1 της Αιγύπτου, ή επτά βαθμίδες μέσα στην κατηγορία "σκουπίδια".
23.1.24

Έγγραφα Φόρειν Όφις: Η «δουλοφροσύνη» του Βασιλείου, οι Αμερικανοί στις βάσεις με γνώση της ΚΚ, Αεροδρόμιο Λευκωσίας …

γράφει η Φανούλα Αργυρού*
Μέρος Β’ τελευταίο
Τι έλεγε στους Βρετανούς ο Γιώργος Βασιλείου
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι σχεδόν καθ΄όλη την διάρκεια του 1993 ο τέως πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου κάθε φορά που έβλεπε τους Βρετανούς αξιωματούχους ήταν πάντα επικριτικός εναντίον του Γλ. Κληρίδη, σε σημείο που το επεσήμαναν και οι ίδιοι (οι Βρετανοί). Τον κατηγορούσε στους Βρετανούς ότι απομακρυνόταν από τις «Ιδέες Γκάλι», ότι επηρεαζόταν από τους σκληροπυρηνικούς του συμβούλους, ειδικά τον Υπ. Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, δεν έπρεπε ουσιαστικά να ακούει το λαό.
23.1.24

Κώστας Γρίβας, Μήπως η Ουκρανία άλλαξε για πάντα την φύση του Πολέμου. Ο ρομποτικός πόλεμος

 Η μεγάλη χρήση των UAV τα πεδία μαχών της Ουκρανίας φαίνεται να αλλάζει ριζικά το στρατιωτικό δόγμα πολλών χωρών μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Τα παραδοσιακά οπλικά συστήματα παραμένουν στο προσκήνιο αλλά το τεράστιο κόστος αυτών αλλά και οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες οδηγούν σε ένα μείγμα παραδοσιακών και νέων οπλικών συστημάτων. Ο Κωνσταντίνος Γρίβας, ειδικός σε θέματα οπλικών συστημάτων, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων μιλάει για τις αλλαγές που εξελίσσονται σε χρόνο ενεστώτα

Χαρακτηριστικά ο Κύριος καθηγητής αναφέρει,
23.1.24

Ινδικό αεροσκάφος που κατευθύνονταν προς τη Μόσχα συνετρίβη στο Αφγανιστάν




Άγνωστο αν το αεροσκάφος πραγματοποιούσε επιβατική πτήση ή αν επρόκειτο για πτήση μεταφοράς φορτίου
 «Ένα αεροσκάφος συνετρίβη, όμως η ακριβή τοποθεσία δεν έχει διευκρινισθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Ζαμπιχουλάχ Αμίρι, αξιωματούχος του τμήματος πολιτισμού και πληροφοριών της επαρχίας.
«Ενημερωθήκαμε από τους χωρικούς», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε μια ορεινή περιοχή, με δύσκολη πρόσβαση, αυτής της επαρχίας την οποία διασχίζει ο ορεινός όγκος Χίντου Κους, με κορυφές που ξεπερνούν τα 7.000 μέτρα.
22.1.24

Η επικίνδυνη εμπλοκή στη Μέση Ανατολή και το κυπριακό «αεροπλανοφόρο»


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία του φράση συμπύκνωσε τους δεσμούς (εξάρτησης) Ελλάδας – ΗΠΑ, λέγοντας ότι ίσως δεν υπάρχει πιο κατάλληλος τόπος από την Κρήτη που να αποδεικνύει/περιγράφει τη βαθιά ελληνοαμερικανική συμμαχία.
Προφανώς ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην αμερικανική βάση στη Σούδα (το «διαμάντι» στο δαχτυλίδι των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα) ως απτή απόδειξη των ελληνικών στρατηγικών παραχωρήσεων στην υπερδύναμη.
22.1.24

Ποια είναι τα σενάρια Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό για να εξουδετερώσει την τουρκική στοχοθεσία;

 

Σάββας Ιακωβίδης

Ποιο είναι το σενάριο Β’ του Ν. Χριστοδουλίδη απέναντι στην τουρκική αταλάντευτη αξίωση για λύση δύο κρατών; Δεν έχει! Δεν θέλει να μελετήσει. Αρνείται να ετοιμάσει, διότι επιμένει στη διζωνική που οι Τούρκοι έχουν ενταφιάσει. Με ποιον θα επιτύχει αυτήν την εφιαλτική λύση; Μάλλον με… εξωγήινους! Θα αλλάξει στρατηγική για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού; Όχι, βέβαια! Οσημέραι καθίσταται ο πλέον επικίνδυνος Πρόεδρος της Κύπρου, επειδή συνδυάζει ακραίον ερασιτεχνισμό με άκριτη επιπολαιότητα.

22.1.24

Και πάλι επίκαιρος ο Κικέρων;



Πιπεράτο συντηρητικής αυτοκριτικής του Καθηγητή Πιπερόπουλου


     Θα συζητηθεί αύριο Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο το Κυβερνητικό Σχέδιο Νόμου για τον «γάμο ομοφύλων» την ίδια μέρα (ίσως και ώρα;) που θα συνεδριάζει για το ίδιο θέμα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ ο Αρχιεπίσκοπος κκ Ιερώνυμος ως επικεφαλής ΔΕΝ έχει καταθέσει μέχρι σήμερα ΚΑΜΙΑ άποψη… .

      Τις δράσεις και τις αντιδράσεις, τα ΝΑΙ, τα ΟΧΙ και τις αποχές των 300 Βουλευτών θα τα δούμε και θα τα αξιολογήσουμε τον Φεβρουάριο όταν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων.

22.1.24

Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΣ: Mustang Country (Western 1976 ****)


22.1.24

Τριγμοί στο κουρδικό στρατόπεδο – Δυσαρέσκεια από το ΡΚΚ προς τους Σύρους SDF




Οι θεσμοί της Αυτόνομης Διοίκησης και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) βιώνουν επί του παρόντος μια έκρηξη δυσαρέσκειας μεταξύ των Σύριων μελών τους, ιδιαίτερα από αξιωματούχους ξένων εθνικοτήτων που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αναφέρει το προσκείμενο στη συριακή αντιπολίτευση της Συρίας, Syria TV. Αυτή η δυσαρέσκεια πηγάζει από τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση από τις τουρκικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία.
Ο τουρκικός στρατός έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του, στοχεύοντας τοποθεσίες που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις SDF στη βόρεια Συρία και το Ιράκ. Αυτή η κλιμάκωση, όπως λέει η Τουρκία έρχεται ως απάντηση στη δολοφονία Τούρκων στρατιωτών στο Ιρακινό Κουρδιστάν, πράγμα που σηματοδότησε τη συνέχιση της αεροπορικής εκστρατείας της Άγκυρας εναντίον αυτών των ομάδων, τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.
22.1.24

Γιώργος Φίλης, Μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα μεγάλο πόλεμο και νέα σύνορα Ευρύτερη Μέση Ανατολή

 

22.1.24

Παράξενο ατύχημα χτυπά το F-35! Ο κινητήρας του Stealth Fighter «καταπίνει» τον φακό κατά την επιθεώρηση. Ζημιά σε εκατομμύρια



 Σε ένα περίεργο περιστατικό που αφορούσε το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο κινητήρας ενός F-35 κατάποσε έναν φακό χειρός, προκαλώντας απώλεια περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και κάποια σημαντική ζημιά στον κινητήρα F135 αυτής της stealth πολεμικής μηχανής.

Το περιστατικό αναφέρθηκε πρόσφατα, αλλά αρχικά έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2023 όταν ο φορητός φακός, ο οποίος φέρεται να είχε αφεθεί μέσα στην είσοδο κινητήρα ενός αεροσκάφους F-35A Lightning II, αναρροφήθηκε στον κινητήρα, αποκάλυψε μια νέα έκθεση έρευνας ατυχήματος. Η αμέλεια του προσωπικού συντήρησης εδάφους φέρεται να προκάλεσε το περιστατικό.
21.1.24

Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΣ: From Noon Till Three (Western 1976) (*****)

 

21.1.24

”Σφραγίζεται” η συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας – Πάει Ν. Δελχί ο Κ. Μητσοτάκης

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Directus.gr, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ινδία στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδέψει ευρύ υπουργικό και επιχειρηματικό κλιμάκιο καθώς η Ελλάδα προσβλέπει σε συνεργασίες με την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου των 1,4 δισ. ανθρώπων.

Στην ατζέντα της συζήτησης θα υπάρχει η οικονομική και στρατιωτική συνεργασία!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παγωμένο Νταβός ξεχωρίζει μια συνάντηση Ινδικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, που θα αφορά σε επενδυτικά πρότζεκτ και οικονομικές συμφωνίες, οι οποίες αναμένεται να “κλειδώσουν” κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί τον Φεβρουάριο.

21.1.24

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας αποτελεί προειδοποίηση και για άλλες καταστροφές

 

Της Lara Williams

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις είναι εντυπωσιακές. Η πυρακτωμένη κόκκινη λάβα, η εκρηκτική δύναμη και οι ολοένα ευρύτερες ρωγμές θυμίζουν ότι δεν στεκόμαστε και δεν χτίζουμε σε στατικό έδαφος, αλλά σε μια πολύ δυναμική Γη. Για το ισλανδικό λιμάνι του Γκρίνταβικ, το μάγμα που διαφεύγει αποτελεί όχι τόσο ένα θαύμα όσο έναν εφιάλτη. Για τον υπόλοιπο κόσμο, θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα ότι η προετοιμασία για φυσικές καταστροφές είναι ακόμη πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της κλιματικής κρίσης.

21.1.24

Διακόπηκε η κυκλοφορία των πλοίων στα Στενά του Βοσπόρου


 Η κυκλοφορία των πλοίων στα Στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας διακόπηκε το πρωί της Κυριακής, επειδή ένα πλοίο υπέστη βλάβη με την άγκυρα, ανακοίνωσε το ναυτιλιακό πρακτορείο Tribeca σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η άγκυρα του δεξαμενόπλοιου Peria με σημαία Λιβερίας αποκολλήθηκε από μόνη της λόγω κακών καιρικών συνθηκών γύρω από την περιοχή της τρίτης γέφυρας κατά τη διέλευσή του από το στενό και δύο ρυμουλκά στάλθηκαν για να το βοηθήσουν.

https://www.capital.gr

21.1.24

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Χειρότερες από την αρχή της πανδημίας οι επιπτώσεις




Μιχάλης Ψύλος
 • psilosm@naftemporiki.gr


Χειρότερες από την αρχή της πανδημίας εξελίσσονται οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με έκθεση της κορυφαίας ναυτιλιακής συμβουλευτικής εταιρείας Sea-Intelligence.


Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας έχει ήδη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παράδοση – παραλαβή εμπορευματοκιβωτίων, από την εποχή του κορωνοϊού.
21.1.24

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΔΙΑΒΙΟΥΝΤΩΝ

 

Συνελήφθησαν δύο άτομα για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ακόμη συνεργών τους 


Οι άμεσες ενέργειες με τη μεθοδική και επισταμένη έρευνα αστυνομικών των Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, οδήγησαν στη σύλληψη δύο ατόμων και στην ταυτοποίηση δύο ακόμη συνεργών τους, για περιπτώσεις κλοπών από σταθμευμένα οχήματα, που έλαβαν χώρα στην περιοχή του αεροδρομίου και της Θέρμης.

21.1.24

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, Με τον συνεργάτη μας Θεολόγο- Φιλόλογο κ. Δημ. Λυκούδη

 

21.1.24

Απογοήτευση στην Τουρκία για τα F-16 εξαιτίας της «χαλαρής» δήλωσης των ΗΠΑ




Το θέμα των F-16 επαναφέρουν στην επικαιρότητα τα ΜΜΕ στην Τουρκία καθώς φαίνεται πως στην ηγεσία της γειτονικής μας χώρας, δεν άρεσε η «χαλαρή» όπως την χαρακτηρίζουν δήλωση των ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα μετέφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, η απογοήτευση είναι έντονη στην Άγκυρα για μια υπόθεση που οι Τούρκοι περιμένουν πως και πως να ξεκαθαρίσει.
Απογοήτευση στην Τουρκία για τα F-16 εξαιτίας της «χαλαρής» δήλωσης των ΗΠΑ Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις του Τζον Κίρμπι που τόνισε: «Στηρίζουμε το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16, αλλά δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα» αφήνοντας ανοιχτό το όλο θέμα.
21.1.24

Το μακρύ ταξίδι του «ελληνικού» LNG από το Αιγαίο στην πόρτα της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας και Μολδαβίας


Σχόλιο iEpikaira
Ακολουθώντας μια διαδρομή άνω των 1.000 χιλιομέτρων, το «ελληνικό LNG», δηλαδή αυτό από ΗΠΑ, Κατάρ και άλλες παραγωγούς - χώρες, θα ταξιδεύει από το Αιγαίο και θα καταλήγει μέσω του αγωγού IGB και των διασυνδετηρίων του, στην Ουκρανία, με στόχο να «σπάσει» τη ρωσική κυριαρχία.
Κάθετος Διάδρομος: Το μακρύ ταξίδι του «ελληνικού» LNG από το Αιγαίο στην πόρτα της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας και Μολδαβίας
21.1.24

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Στα ύψη τα ναύλα – Σε ποια προϊόντα έρχονται νέες αυξήσεις

 



Στα ύψη εκτινάσσεται το κόστος μεταφοράς σε μια σειρά από προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα από την Ασία λόγω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς τα κοντέινερ κάνουν πλέον τον γύρο της Αφρικής.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, που μίλησε στην πρωινή εκπομπή του OPEN, είπε πως οι εισαγωγές κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μειωθεί κατά 45% το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου.

21.1.24

Πυραυλικό χτύπημα στη Δαμασκό - Σκοτώθηκαν στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν

 

Από euronews with ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το χτύπημα στη συριακή πρωτεύοσα αποδίδεται στο Ισραήλ - Με αντίποινα απειλεί το Ιράν - Διαχέεται η κρίση στη Μέση Ανατολή

Ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν τη Δαμασκό το πρωί του Σαββάτου.

Συριακά κρατικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μια ισραηλινή «αεροπορική επίθεση» εναντίον ενός κτιρίου στη συνοικία Μάζεχ της Δαμασκού και μετέδωσαν πως η συριακή αεροπορική άμυνα κατέρριψε αριθμό πυραύλων.

20.1.24

ΕΚΤΑΚΤΟ: Οι Χούθι θα κτυπήσουν Σουέζ, Ορμούζ και Άντεν – Το «τρίγωνο του θανάτου» για την διεθνή ναυτιλία γίνεται πράξη

Απόβαση χερσαίων δυνάμεων στην Υεμένη και βομβαρδισμό του Ιράν εισηγείται η CENTCOM στον Τ.Μπάιντεν

 Oι Χούθι θα κλείσουν τα τρία άκρα της αραβικής χερσονήσου για να εμποδίσουν την ροή πετρελαίου στο Ισράηλ από τα στενά του Ορμούζ, το στενό Μπαμπ αλ Μανταμπ και το κανάλι του Σουέζ, κλειδώνοντας το λεγόμενο τρίγωνο του Al-Aqsa με πυραυλικές επιθέσεις και αυτό , έγονε γνωστό μόλις διέρρευσαν τα σχέδια των ΗΠΑ για απόβαση στην Υεμένη και βομβαρδισμό στόχων στο Ιράν.

Στο οπλοστάσιο των Χούθι περιλαμβάνονται πύραυλοι Typhoon, μια τροποποιημένη εκδοχή των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων Qadr, με βεληνεκές 1.600 με 1.900 χιλιόμετρα και αυξημένη ακρίβεια.

20.1.24

H TAINIA ΜΑΣ : Kelly's Heroes (War 1970)

 

20.1.24

Mέτρα από την Τροχαία Θεσσαλονίκης για τον χιονιά: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες, κλειστός για φορτηγά και λεωφορεία ο Περιφερειακός



 Ανακοίνωση ενόψει της κακοκαιρίας εξέδωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, καλώντας τους οδηγούς όλων των οχημάτων να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης σύμφωνα με απόφαση που λήφθηκε, η Περιφερειακή οδός της πόλης θα είναι κλειστή από τις 2 μ.μ. για φορτηγά και λεωφορεία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Τροχαίας έχει ως εξής:

«Ανακοινώνεται ότι, ενόψει επικείμενης εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης:

20.1.24

Ν. Δένδιας: Οι μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

 


Αθήνα.- Στο τρίπτυχο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε θέματα συντήρησης των αεροσκαφών C-130, των ελικοπτέρων Super Puma και των φρεγατών ΜΕΚΟ αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3.

Αφού επανέλαβε ότι «πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να εξελιχθούν, να παρακολουθήσουν τους καιρούς, διότι αντιμετωπίζουμε υπαρκτές και μεγάλες απειλές» ανέφερε ότι οι τρεις τομείς των μεταρρυθμίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι «τα οπλικά συστήματα, η καινοτομία, δηλαδή να παράξουμε και να αγοράζουμε και ελληνικά συστήματα και να μετέχουμε και σε συμπαραγωγές εκτός της χώρας, και το ανθρώπινο δυναμικό μας».

20.1.24

Θα τολμήσουν να «φορτώσουν» στο ΠΝ το αμερικανικό πλωτό φιάσκο των LCS; 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το εκκολαπτόμενο σκάνδαλο

 

Κι όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι «καλοβλέπει» ξανά το μέγα ναυπηγικό φιάσκο των ΗΠΑ και δείχνει πρόθυμη -αυτό είναι το χαρακτηριστικό της- να «φορτώσει» στον ελληνικό Στόλο ,τις «φρεγάτες» LCS, πλοία που οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να τα αποσύρουν πριν κλείσουν δεκαετία, λόγω των ανυπέρβλητων προβλημάτων τους.

Επί της ουσίας είναι πλοία μόνο για παράκτιες αποστολές με αστείο οπλισμό και ανύπαρκτες δυνατότητες ,τουλάχιστον για τις ανάγκες που έχει το Πολεμικό Ναυτικό. Θα βρεθεί Έλληνας Αξιωματικός να πει ναι σε τέτοια πρόταση; Για τους πολιτικούς ουδείς ορκίζεται…

20.1.24

ΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ “ΟΧΙ” ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ- Ο ΕΛΙΓΜΟΣ ΒΟΡΙΔΗ

Η ...ολομέλεια της  Βουλής! Οι υπόλοιποι είναι...ωσεί παρόντες (με το αζημίωτο φυσικά...)
Α.Α

 Το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών θα ψηφιστεί το Φεβρουάριο. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι διαφωνούντες που δεν κάνουν πίσω. Ο Βορίδης σκέφτεται να απέχει αλλά να μην παραιτηθεί.

Από το Νταβός ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφιστεί το Φεβρουάριο. Η ψηφοφορία όμως θα αποτελέσει δοκιμασία για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση, παρά τα “μασάζ” στους βουλευτές.

20.1.24

Δολοφονία στη Χαλκίδα: Γυναίκα μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον 43χρονο σύντροφό της

 
Τέσσερις μαχαιριές κατά ενός 43χρονου άνδρα, κατάφερε μια 39χρονη στη Χαλκίδα και μάλιστα, στη μέση του δρόμου. Η γυναίκα που συνελήφθη από τους αστυνομικούς φέρεται να είναι η σύντροφος του θύματος.

Την κινητοποίηση της Αστυνομίας προκάλεσε έγκλημα που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών στο κέντρο της πόλης της Χαλκίδας.

Μία 39χρονη γυναίκα επιτέθηκε στον 43χρονο σύντροφό της, την στιγμή που έμπαινε στο αυτοκίνητό του και τον μαχαίρωσε απανωτές φορές με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

20.1.24

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Αστυνομικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και τον εντοπισμό ατόμων που διαμένουν παράνομα στην Ελληνική επικράτεια

 


Πραγματοποιήθηκε στοχευμένη δράση στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου πόλης και ιδίως στην περιοχή της Καμάρας, της Πλατείας Αγίου Γεωργίου και της Ροτόντας


Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού για την πρόληψη και την καταστολή της παραβατικότητας, αλλά και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, απογευματινές ώρες της 19/01/2024, πραγματοποίησε στοχευμένη δράση, κατά την οποία διενεργήθηκαν έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου πόλης και ιδίως στην περιοχή της Καμάρας, της Πλατείας Αγίου Γεωργίου και της Ροτόντας. 


Συγκεκριμένα:

20.1.24

Νεκτάριος Δαπέργολας: Ζητεῖται ἐναγωνίως ποιμένας!

 



«Ἐπιφυλακτικὸς» γιὰ τὸν σοδομιτικό «γάμο» τόλμησε νὰ δηλώσει ὁ προκλητικὸς 
ρασοφόρος ποὺ (κρίμασιν οἰς οἵδε Κύριος) ὑποδύεται τὸν Ὀρθόδοξο
 ἀρχιερέα καὶ προκαθήμενο τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας, χαριεντιζόμενος
 παρεούλα μὲ τὸν
 «ὑπερήφανο» ἀρχικαρνάβαλο, ποὺ προΐσταται τοῦ συριζέϊκου τσίρκου.
 Καὶ ἐπανέλαβε βεβαίως καὶ τὸ γνωστὸ τρισάθλιο τροπάριο ὅτι «ὅταν 
κατατεθεῖ τὸ νομοσχέδιο, θὰ τὸ δοῦμε» (λὲς καὶ δὲν γνωρίζει δηλαδὴ 
τί θὰ περιλαμβάνει καὶ τί 
θὰ ὄφειλε πραγματικὰ ὁ ἴδιος ἤδη ἀπὸ καιρὸ νὰ πράξει). Ὁ σκοπὸς ὅμως ἀκριβῶς
 εἶναι καὶ πάλι νὰ μείνουμε σιωπηλοὶ μέχρι νά...«τό δοῦμε». Καὶ φυσικά, ὅταν
 ἔρχεται ἡ ὥρα «νὰ τὸ δοῦμε», εἶναι πλέον ἤδη ἀργά, γιατί ὅλα ἔχουν τελειώσει καὶ 
δὲν ἔχει πιὰ νόημα νὰ ποῦμε τὸ παραμικρό. Γνωστὴ τακτικὴ καὶ δοκιμασμένη σὲ
 πολλὲς περιπτώσεις, ὅπως ἐκεῖνα τὰ ἀλήστου μνήμης ἀντιεκκλησιαστικὰ μέτρα
 τὸν καιρὸ τῆς ψευτοπανδημίας, οἱ νέες ταυτότητες καὶ τόσα ἀκόμη.

Καὶ ὅλα αὐτὰ συμβαίνουν βεβαίως τὴν ὥρα ποὺ ἀκόμη καὶ ἕνα ἁπλὸ «ὄχι» θὰ
 ἦταν ἀπαράδεκτο, γιατί ἡ στοιχειωδῶς αὐτονόητη στάση τῆς διοικούσας
 Ἐκκλησίας θὰ 
ὄφειλε πολὺ ἁπλὰ νὰ εἶναι το νὰ ξεσηκώσει στὸ πόδι τὸν τόπο, νὰ βγάλει τὸν κόσμο
 στοὺς δρόμους καὶ γενικὰ νὰ κηρύξει ἀνένδοτο πόλεμο στὸ ἀντίχριστο πολιτικὸ 
καθεστώς, μέχρι νὰ ἀποσυρθεῖ τὸ προετοιμαζόμενο παμμίαρο ὄνειδος. 
Ἀντ' αὐτοῦ
 τὰ περιφερόμενα ἄταφα πτώματα τῆς ἀποστασίας ποὺ παριστάνουν τὴν
 ἐκκλησιαστικὴ ἡγεσία, ἀνοίγουν οὐσιαστικὰ τὸν δρόμο πρὸς τὴν ἀποδοχή, 
νανουρίζοντας περαιτέρω ἕναν ἤδη κοιμισμένο λαὸ μὲ ἀγαπουλίστικες σοφιστεῖες 
καὶ γελοῖες ὑπεκφυγές.

Καί, φυσικά, ἐσκεμμένα χρησιμοποιῶ πλέον πληθυντικὸ ἀριθμό, γιατί τὸ 
πρόβλημα, ὅπως γνωρίζουμε καλά, δὲν ἔγκειται μόνο στὸν τραγικὸ ἀρχιεπίσκοπο, 
ἀλλὰ ἐξίσου ἀφορᾶ ὅλη τὴν Ἱεραρχία. Καὶ πλέον μάλιστα, μποροῦμε νὰ ποῦμε
 χωρὶς καμία ἐξαίρεση. Γιατί τὸ θέμα αὐτὸ τίθεται πιεστικὰ καὶ πρὸς τοὺς ἐλάχιστους
 ποὺ γνωρίζουμε ὅτι δὲν ἐλέγχονται ἀπὸ τὸν Ἱερώνυμο Λιάπη, ποὺ δὲν τσαλαβουτᾶνε
 στὰ λύματα τῆς μασονίας, ποὺ δὲν ἐξαρτῶνται ἀπὸ συμφέροντα, ποὺ δὲν τοὺς
 «κρατᾶνε» μέ...διάφορα «ἄλλα» κλπ.

Πάντα γράφαμε ὅτι στὸν ὀλισθηρὸ κατήφορο στὸν ὁποῖο κουτρουβαλάει ἐδῶ καὶ 
πολὺ καιρὸ ἡ Ἱεραρχία ὑπάρχουν καὶ κάποιες ἐξαιρέσεις, ἔστω καὶ ἂν εἶναι ξεκάθαρο 
ὅτι θὰ μποροῦσαν νὰ εἶναι περισσότερο ὁμιλητικοὶ καὶ δυναμικοὶ ὡς πρὸς κάποιες
 ἐξελίξεις τῶν τελευταίων χρόνων. Πλέον ὅμως εἶναι σαφὲς ὅτι μετριοπάθειες καὶ 
ὑποτονικὲς ἀντιδράσεις δὲν γίνεται νὰ χωρέσουν μέσα στὸ ἀσφυκτικὸ πλέγμα τῶν
 Καιρῶν. Σὲ μία ἐποχὴ ποὺ ἔχει ἀνάγκη ὄχι μόνον ἕναν ἀλλὰ πολλοὺς Καντιώτηδες
 - καὶ λίγο πρὶν ἀρχίσει νὰ βρέχει φωτιὰ καὶ θειάφι ἀπὸ τοὺς οὐρανούς - ὑπάρχει 
ἔστω καὶ ἕνας ποὺ θὰ τολμήσει ἐπί τέλους νὰ ἀρθεῖ στοιχειωδῶς στὸ ὕψος τῶν 
περιστάσεων καὶ θὰ μπορέσει νὰ μοιάσει ἔστω καὶ στὸ μικρὸ δαχτυλάκι του τὸν 
μακαριστὸ ἀρχιερέα; Ὑπάρχει ἔστω καὶ ἕνας νὰ ἐμπνεύσει καὶ νὰ συσπειρώσει 
γύρω του τὸν χειμαζόμενο λαὸ τοῦ Θεοῦ ποὺ ἔχει ἀπομείνει χωρὶς ποιμένα, χωρὶς 
ἐλπίδα γιὰ πραγματικὸ ταγὸ καὶ γιὰ φωτεινὸ παράδειγμα; Ὑπάρχει ἔστω καὶ ἕνας
 ποὺ θὰ φωνάξει «φτάνει, ὡς ἐδῶ», ἐν ὄψει τῆς θεσμοθέτησης τοῦ ἀπόλυτου 
βδελύγματος, καὶ ἂς βρεῖ καὶ τὸν μπελᾶ του μετὰ προφανῶς ἀπὸ τὴν ἀντίχριστη
 κοσμικὴ καὶ ἐκκλησιαστικὴ χούντα τοῦ τόπου;
 
      Ἀναμένουμε - ἂν καὶ πολὺ φοβᾶμαι, εἰς μάτην...



(Αναρτήθηκε από τον συνεργάτη μας Φ.Μ )
20.1.24

Φωτιά στο Μέγαρο Μαξίμου – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής (Video)

 



Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 06:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου σε χώρο του Μεγάρου Μαξίμου προκαλώντας άμεσα την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά προέκυψε έπειτα από βραχυκύκλωμα στο μηχανοστάσιο του Μαξίμου που βρίσκεται στο υπόγειο γύρω στις 06:10 και για την κατάσβεσή της έσπευσαν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής με 24 άτομα προσωπικό.

20.1.24

Κυβέρνηση σε Ιερώνυμο: «Στην Ελλάδα δεν λύνονται τα ζητήματα δικαιωμάτων με δημοψηφίσματα»

(Όπερ μεθερμηνευόμενον: τον ηλίθιο λαό μας, τον έχουμε ...γραμμένο !!!)
Α.Α.


 Απάντηση στα όσα είπε το πρωί (19.01.2024) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος ζήτησε δημοψήφισμα για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα. Οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η άποψη του ελληνικού λαού εκφράζεται στις εθνικές εκλογές που τα κόμματα κατεβαίνουν με τα προγράμματά τους και είτε εγκρίνονται είτε απορρίπτονται.

20.1.24

Γιατί η Σαουδική Αραβία δεν χτυπάει τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα: Το διπλό παιχνίδι και το πετρέλαιο


Το Ριάντ θέλει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας όχι μόνο με το Ισραήλ, αλλά και με το Ιράν. Έχει πάρει το μάθημα από τις επιθέσεις των Χούθι στην Aramco και θέλει απεμπλοκή από την Υεμένη
Νατάσα Στασινού 
Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, η Σαουδική Αραβία δεν θα έχανε την ευκαιρία για πλήγματα κατά προπυργίων των Χούθι από κοινού με δύο μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Επί μία δεκαετία σχεδόν το Ριάντ εξαπέλυε βίαιο πόλεμο κατά της ομάδας των ανταρτών στην Υεμένη.
20.1.24

Τουρκικά ΜΜΕ: «Οι Ελληνοκύπριοι [ΔΗΘΕΝ] προετοιμάζονται για πόλεμο»


«Η διοίκηση της Νότιας Κύπρου προέβη σε μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ένταση στην ανατολική Μεσόγειο», γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Τουργκιούν
«Η διοίκηση της Νότιας Κύπρου προέβη σε μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ένταση στην ανατολική Μεσόγειο», γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Τουργκιούν, επικαλούμενη την ελληνοκυπριακή εφημερίδα «Σημερινή».
«Συγκεκριμένα, η ελληνική διοίκηση της Νότιας Κύπρου έλαβε την απόφαση να αυξήσει τον αριθμό των καταφυγίων στην περιοχή.
20.1.24

Η Τουρκία λέει ότι εάν χρειαστεί, θα ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις κατά Κούρδων αυτονομιστών σε Ιράκ και Συρία




Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι εάν χρειαστεί, θα αυξήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο αξιωματούχος είπε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αυτοάμυνα, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να διεξάγει επιχειρήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της.
Στις 12 Ιανουαρίου, ξέσπασαν συγκρούσεις στην περιοχή του Κουρδιστάν μεταξύ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Τούρκων υποστηρικτών και η Άγκυρα ανακοίνωσε δημόσια τη δολοφονία 9 στρατιωτών της.
20.1.24

Φρεγάτα, drone και δύο πλοία παραλαμβάνει σήμερα το τουρκικό ναυτικό


Μία φρεγάτα, ένα μη επανδρωμένο σκάφος μεταφοράς οπλικών συστημάτων, πλοίο υποστήριξης μάχης μεταφοράς μη επανδρωμένων σκαφών, καθώς και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης, παραλαμβάνει σήμερα (19/01) το τουρκικό ναυτικό, ενώ στην τελετή παράδοσης των πλοίων θα παρευρεθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τις επόμενες ημέρες θα γίνει η παράδοση και των «τουρκικών» πυραυλικών συστημάτων, ενώ μέχρι τον Μάρτιο θα γίνει η παράδοση και του πρώτου υποβρυχίου PIRI REIS, από τα έξι που ναυπηγούνται.
20.1.24

Ομολογία Μητσοτάκη: Πληρώσαμε επταπλάσια το φυσικό αέριο λόγω κυρώσεων


Δεν έχουν προηγούμενο τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν υπό αυτήν την Κυβέρνηση στη χώρα μας και δεν χρειάζεται καν να φτάσουμε στο σημείο κάποια μεγάλης αποκάλυψης, ή κάποιας μεγάλης διαρροής στοιχείων. Τα λένε και τα παραδέχονται κι από μόνοι τους τα αίσχη και τα εγκλήματά τους!
Από το Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετέχει στο πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγησε κυνικά το «συμβόλαιο θανάτου» που εκτελέστηκε σε βάρος των πολιτών της Ελλάδας αναφορικά με την πανάκριβη ενέργεια που πληρώνουμε και συγκεκριμένα το φυσικό αέριο.
20.1.24

Η Ευρώπη σχεδιάζει πρόοδο στο ημιαυτόνομο αρθρωτό ναυτικό σκάφος


Το έργο θα επιχειρήσει να αναπτύξει ένα πρωτότυπο ημιαυτόνομο σκάφος μέχρι το 2027. (Εικόνα: ECDI)
Το πανευρωπαϊκό έργο σχεδιάζει να αναπτύξει μια νέα αρχιτεκτονική σκαφών, να δημιουργήσει και να δοκιμάσει το φυσικό πρωτότυπο του πλοίου μέχρι το τέλος του 2027 και να αναπτύξει μια αυτόνομη αρχιτεκτονική πλοίων με επίκεντρο τα δεδομένα.
20.1.24

Η Τουρκία είναι ο κύριος "κάδος" απορριμμάτων της ΕΕ


Η Τουρκία είναι ο κύριος προορισμός των απορριμμάτων της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2022, η ΕΕ εξήγαγε 32 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων σε τρίτες χώρες. Πρόκειται για μια ελαφρά μείωση 3% σε σύγκριση με το 2021.
Ο πρώτος προορισμός των αποβλήτων που εξήχθησαν το 2022 από την ΕΕ ήταν η Τουρκία, με όγκο 12,4 εκατομμυρίων τόνων, που αντιπροσωπεύει το 39% των συνολικών εξαγωγών αποβλήτων.