Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας στη Συρία, με τη ματιά Τούρκου αναλυτή


Από τις 24 Αυγούστου που εισέβαλε η Τουρκία στη Συρία, είδαμε και ακούσαμε πολλά στην Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά ήταν αναμασήματα των τουρκικών εφημερίδων, με αποτέλεσμα να σχηματίσουν οι Έλληνες μια στρεβλή εικόνα για τα τεκταινόμενα στην Τζαραμπλούς και τις πραγματικές δυνατότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της τουρκικής πολιτικοδιπλωματικής ισχύος στο θέμα της Συρίας αλλά και διεθνώς.

Είδαμε πολλούς αναλυτές και σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εκθειάζουν πότε τις ηγετικές ικανότητες του Ερντογάν και πότε τις επιχειρησιακές δυνατότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Μάλιστα, όταν επιχειρήσαμε να δώσουμε μια καθαρή, κατά τη δική μας άποψη, εικόνα, δεχτήκαμε βέλη διαφόρων, για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά πόσο δύσκολο είναι να πάει κανείς κόντρα στην κρατούσα άποψη – στην προκειμένη περίπτωση στο κύμα (ή, για την ακρίβεια, στην παλίρροια) της τουρκικής προπαγάνδας.

(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Χθες, Πέμπτη, ο αρθρογράφος Τζαν Ατακλί, με άρθρο του στην εφημερίδα Sözcü, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου και αφήνουμε τους αναγνώστες μας να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, υπενθυμίζοντας ότι πάνω στην εξέλιξη των γεγονότων ήμασταν από τους λίγους που προτρέπαμε να επικρατήσει «η λογική και η ψυχραιμία».
Αυτά δεν γράφονται για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο για την εξαγωγή ωφέλιμων συμπερασμάτων, για ανάλογες μελλοντικές καταστάσεις…
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πατρίδα μας έχει υποστεί πολιτικές ήττες στο παρελθόν, ακριβώς γιατί δεν απέκτησε ποτέ συνείδηση και εμπειρία διαχείρισης κρίσεων. Και η διαχείριση κρίσεων δεν είναι υπόθεση μόνο των κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων, αλλά του συνόλου του εθνικού μας δυναμικού, με τους δημοσιογράφους, τους αναλυτές, και τα ΜΜΕ γενικώς, να παίζουν καθοριστικό ρόλο