Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Υπεγράφη η συμφωνία του Σκλαβενίτη με τον Μαρινόπουλο


Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Σκλαβενίτης, των Τραπεζών και της Μαρινόπουλος, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Σκλαβενίτης “είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του. Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την Σκλαβενίτης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας”.

Το σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.
Η Σκλαβενίτης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.
Η Μαρινόπουλος σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι σήμερα προχώρησε στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις Τράπεζες για την εξυγίανσή της.
ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή ήταν η καλύτερη λύση για την ελληνική αγορά. Σίγουρα, στα κίνητρα της «Σκλαβενίτης» ήταν και το ότι ο ανταγωνισμός είχε επωφεληθείαπορροφώντας τμήμα της πελατείας της «Μαρινόπουλος».
Αυτό όμως, με τη διάσωση της δεύτερης που συνεπάγεται «προτιμησιακούς όρους» και ευνοϊκή αντιμετώπιση από τις τράπεζες, ίσως συνιστά ενός είδους νόθευση του ανταγωνισμού, το οποίο μακροπρόθεσμα δημιουργεί προβλήματα, ενίοτε και χειρότερα από αυτά που η συμφωνία καλείται να αντιμετωπίσει.
Υπάρχει ένα ρίσκο συνεπώς, το οποίο ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας προβληματίσει ξανά στο μέλλον. Θα πρέπει επίσης να διαπιστωθεί, εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση όσων θεωρούν ότι θίγονται, προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
defence-point