Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Μα θα έκανε τις εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν αν κινδύνευε να τις χάσει; Οι ξένοι διπλωμάτες στην Τουρκία άρχισαν να ομιλούν για το «μαγικό» 53% (που θα λάβει)!!! [video]

 

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Hellas Journal, Αθήνα

Οι αναλύσεις στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) για τις εκλογές στην κατοχική Τουρκία είναι αμέτρητες καθημερινά. Το ενδιαφέρον είναι δικαιλογημένα στα ύψη, καθώς η χώρα είναι βαθιά διχασμένη.

Όλων η κατάληξη είναι σχεδόν η ίδια: υποστηρίζουν ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντζάρογλου θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών. Προεξοφλούν, λίγο-πολύ, την ήττα του αυταρχικού προέδρου της Τουρκίας, του ακραίου ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν.

Πιστεύω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι προβληματικές, στη βάση ότι ο Ερντογάν, με νόμιμο τρόπο ή με νοθεία, βρίσκεται στην εξουσία 20 και πλέον χρόνια, άρα έχει φθαρεί πολιτικά και άρα, για πρώτη φορά, ο κίνδυνος να ηττηθεί είναι ορατός.

Για ένα περίεργο λόγο, οι πλείστες των αναλύσεων δεν αναφέρουν γεγονότα που θα μπορούσαν να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, συν του επικίνδυνου δεδομένου, ότι μετά το σικέ πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο Ερντογάν έχει σχηματίσει μία στρατοχωροφυλακή χιλιάδων φανατικών οπαδών του.

  • Με αυτούς θα μπορούσε να ελέγξει εύκολα και τη νοθεία. Οι στρατοχωροφύλακες θα μπορούσαν άνετα να προστατεύσουν την προεδρική οικογένεια από μία αιματηρή εκδίωξη από το πανάκριβο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο κόστισε όταν κατασκευάστηκε 700 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για ένα τρομακτικό ποσό για την Τουρκία, η οικονομία της οποίας είναι καταστραμμένη.

Το βασικό ερώτημα που προσπαθούμε να απαντήσουμε συνομιλώντας με πραγματικά αντιστασιακούς Τούρκους δημοσιογράφους είναι αυτό που αναφέρει και ο τίτλος: Μα θα έκανε τις εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν αν κινδύνευε να τις χάσει;

Και η απάντηση τους είναι αρνητική. Όχι, υποστηρίζουν και στηρίζουν αυτό το ΟΧΙ στο γεγονός ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμα να αποχωρήσει από το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, και μάλιστα να αναγκαστεί να τρέξει στο αεροδρόμιο προς την εξορία.

Εάν χάσει ο Ερντογάν, την επομένη θα έχει να αντιμετωπίσει την οργή των Τούρκων πολιτών, οι οποίοι κυριολεκτικά πεινούν. Μην βλέπετε τις εικόνες των πληρωμένων τουρκικών καναλιών, που δείχνουν τα μαγαζιά γεμάτα προϊόντα. Είναι απλά η βιτρίνα. Τα πράγματα είναι δραματικά, όπως και η πολιτική και οικονομική κατάσταση της κατοχικής χώρας.

Πιστεύει κανείς ότι αν οι κάλπες, χωρίς νοθεία, βγάλουν νικητή τον Κεμάλ Κιλιντζλαρογλου, ο Ερντογάν δεν θα αντιδράσει; Να το βγαλετε από το μυαλό σας. Εκτός αν οι διαδηλώσεις είναι τόσο μεγάλες που τον αναγκάσουν να φύει για το Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν για να γλιτώσει. Όμως, το πολύ να σώσει την ευρύτερη οικογένεια του, τη γυναίκα, τα παιδιά, τα εγγόνια και μερικούς συγγενείς.

Οι συνεργάτες του και όσοι πόνεσαν τον τουρκικό λαό, θα υποστούν τις συνέπειες. Οι χιλιάδες που βρίσκονται στη φυλακή, θα εκδικηθούν αυτούς που τους συνέλαβαν, τους βασάνισαν και στους έριξαν στα μπουντρούμια, μόνο και μόνο επειδή ήταν δήθεν αντίπαλοι του Ερντογάν. Θα ακολουθήσει ένα απέραντο χάος και σ’ αυτό θα συμφωνήσω με τους αναλυτές.

  • Λέγεται, πως τις τελευταίες ημέρες, οι διπλωμάτες που υπηρετούν στην Τουρκία, τηλεγραφούν στις δυτικές πρωτεύουσες, ότι οι συνεργάτες του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα εκλεγεί με ποσοστό 53%. Μα …φυσικά!!! Το γνωρίζουν διότι αυτό το νούμερο θα βγάλουν οι κάλπες της νοθείας.

Εντοπίζουν και το σημείο της νοθείας. Στις μεγάλες πόλεις και στις περιοχές όπου έχουν πληγεί από το σεισμό. Θα βγάλει η …κάλπη, ότι σ’ αυτές τις περιοχές που ο Ερντογάν έχει καταρρεύσει δημοσκοπικά, τις έχει κερδίσει. Διότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, αλλά την ίδια στιγμή και ελεγχόμενη από το στρατό του Χουλουσί Ακάρ.

Πολλοί λόγω της κατάστασης δεν θα πάνε στις κάλπες, αλλά οι ψήφοι τους θα καταμετρηθούν υπέρ του Ερντογάν. Η γνωστή παλιά …αλάνθαστη τακτική!

Τέθηκε και ένα άλλο ζήτημα: Πως θα αντιδράσουν οι ξένες δυνάμεις εάν ο Ερντογάν επιχειρήσει τη νοθεία; Ξέρετε τι λένε; Ότι αν δεν αντιδράσει η σημερινή αντιπολίτευση και εάν δεν κατεβάσει εκατομμύρια στους δρόμους, η Δύση δεν μπορεί από μόνη της να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα…

Για την Ελλάδα και την Κύπρο ο Ερντογάν είναι …ευλογία. Κακά τα ψεματα… Βεβαίως πρέπει να παρακαλούμε να κερδίσει. Διότι αν χάσει, οι υγιείς δυνάμεις της Ομογένειας που αγωνίζονται για να σταματήσουν την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, θα λυγίσουν. Το γράφω και το αφήνω εδώ να υπάρχει…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal