Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α

10.8.23

Ἔγραψε γιά τήν Λωζάννη καί ξέχασε τήν ἐξόντωση τῶν Ἑλλήνων τῆς Πόλης

 

Νέο ἔπος ἀπό τόν ὑπουργό Ἐξωτερικῶν, Γιῶργο Γεραπετρίτη – Ἡ Συνθήκη εἶναι ἁπλῶς «νομικό γεγονός», πού ρύθμισε, κατά τρόπο «τυπικό», τίς σχέσεις Ἑλλάδος – Τουρκίας! – Θά τρίζουν τά κόκκαλα τοῦ Βενιζέλου – Κλάδος ἐλαίας στήν Ἄγκυρα τήν ἡμέρα πού τό τουρκικό ΥΠΕΞ ἐκδίδει ἀνακοίνωση γιά τήν «τουρκική μειονότητα» τῆς Θράκης! – Εἶσθε μέ τά καλά σας;

Ο Υπουργός Ἐξωτερικῶν, Γιῶργος Γεραπετρίτης, ἔκρινε ὅτι στήν ἐπέτειο τῆς Συνθήκης τῆς Λωζάννης, ἀντί νά ἐκδώσει μίαν ἐπίσημη ἀνακοίνωση, ἦταν πιό σκόπιμο νά γράψει ἕνα ἄρθρο στήν κεντροαριστερή «Ἐφημερίδα τῶν Συντακτῶν». Εὐτυχῶς.

10.8.23

Σε λάθος άλογο πόνταρες κ. Μητσοτάκη

 

Σάββας Καλεντερίδης

10.8.23

«Στον ελληνοτουρκικό διάλογο η Τουρκία τι θα παραχωρήσει»;

 Άρθρο του  Χρήστου Καπούτση

Διαμορφώνεται ένα νέο γεωπολιτικό   περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο,   με πρωταρχικό στόχο την διατήρηση της σταθερότητας και της ενεργειακής ασφάλειας.

Οι εμπλεκόμενες χώρες, Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, αλλά και η Συρία και η Ιορδανία, ανακαλύπτουν διαύλους επικοινωνίας και μεταξύ τους συνεργασίας, προωθώντας έτσι κοινά ενεργειακά και πολιτικά συμφέροντα. Και φυσικά, με την αμερικανική διπλωματία να κρατά με μαεστρία  τη μπαγκέτα των διμερών και πολυμερών διεργασιών των κρατών, με πρώτο στόχο την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, ως τη βάση, το εφαλτήριο,  για την προώθηση των αμερικανικών Στρατηγικών  συμφερόντων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή περιοχή.

10.8.23

Καρατομήσεις στην Τροχαία για να γλιτώσουν τις καρέκλες τους! Αντιστράτηγος ε.α της ΕΛ.ΑΣ αποδομεί την κυβερνητική υποκρισία

Τα κτήνη μετάγονται στον Εισαγγελέα 
ΑΛΕΞ
 

Φωτογραφία ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Γράφει ο

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Αντιστράτηγος εα.ΕΛ.ΑΣ

Έχω διατελέσει επί 9 χρονια διοικητής Τροχαίας Αυτοκ/μων Μαγνησίας και έχω αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιπτωσεις διέλευσης οπαδών ποδοσφαιρικων ομαδων από την ΠΑΘΕ, κυρίως με λεωφορεία αλλά κ ΙΧΕ αυτ/τα.
Σε κάθε διέλευση οριζονταν 4-6 συνήθως περιπολικά της Υπηρεσίας αλλά κ άλλων υπηρεσιών κ αποστολη μας ήταν η ασφαλής διέλευση από την περιοχή ευθύνης μας με σχέδιο ως προς την ταχύτητα κινησης ,την συγκέντρωση όλων μαζι και την προσπάθεια πρόληψης επικίνδυνων ενεργειών των οπαδών σε βάρος τρίτων.

10.8.23

Καρέ-καρέ η δολοφονία του υποψήφιου Προέδρου του Ισημερινού (video)

 


Την ώρα που  αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού στις εκλογές της 20ής Αυγούστου, δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, δολοφονήθηκε από ενόπλους χθες Τετάρτη το βράδυ στην πρωτεύουσα Κίτο, ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιγιέρμο Λάσο.

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, άλλοτε συνδικαλιστής, κατόπιν δημοσιογράφος προτού γίνει κεντρώος πολιτικός κι εκλεγεί στο κοινοβούλιο, 59 ετών, συγκαταλεγόταν στους οκτώ υποψήφιους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Δολοφονήθηκε εξερχόμενος από αίθουσα στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας όπου είχε μόλις ολοκληρωθεί προεκλογική συγκέντρωσή του, περί τις 18:20 (τοπική ώρα· στις 02:20 σήμερα ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με ΜΜΕ του Ισημερινού.

10.8.23

Ο Καθηγητής Πιπερόπουλος για τους Κροάτες Χούλιγκαν

  

     


                      

     Ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος, ως Δρ Κοινωνιολογίας-Ψυχολογίας έδωσε τη δική του ψυχοκοινωνική προσέγγιση στη προχθεσινή φονική επίθεση των Κροατών Χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ με έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες προσκεκλημένος στην εκπομπή της κ Σοφίας Φίκα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, Κανάλι Ένα του Δήμου Πειραιά.

     Όπως γνωρίζει το Ελληνικό, και όχι μόνο, φίλαθλο κοινό ο Γιώργος Πιπερόπουλος έγραψε ιστορία στα ποδοσφαιρικά δρώμενα όταν κλήθηκε, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, να αναλάβει  το ρόλο του Ψυχολόγου στον Απόλλωνα Καλαμαριάς από την ημέρα που Πρόεδρος της έγινε ο προσωπικός του φίλος ο μακαρίτης Χάρυ Κλυνν. Στη συνέχεια ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος ήταν συντάκτης κάθε Τετάρτη για πολλά χρόνια της δικής του εβδομαδιαίας στήλης με τίτλο «Ένας Ψυχολόγος στο Γήπεδο» στην απογευματινή Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ του Συγκροτήματος «Βελλίδη» που εξέδιδε και την πρωινή ιστορική εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. 

10.8.23

Όταν είσαι συνδικαλιστής και μάλιστα στρατιωτικός!



Μπορεί να έχεις δίκιο που γκρινιάζεις. Αν όμως δεις κάποια πράγματα διαφορετικά, ίσως καταλάβεις ότι η γκρίνια είναι το τελευταίο που χρειάζεσαι. Ιδίως όταν είσαι συνδικαλιστής και μάλιστα στρατιωτικός!   Τα μετά της συνέντευξης του αντιπροέδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών κυρίου Χρήστου Μαρινέλη σε γνωστή ιστοσελίδα.   «Οι «μάστιγες» των ΕΔ! Παραιτήσεις στελεχών, απροθυμία των νέων να γίνουν στρατιωτικοί-Χρ. Μαρινέλης» https://www.militaire.gr/oi-mastiges-ton-ed-paraitiseis-stelechon-aprothymia-ton-neon-na-ginoyn-stratiotikoi-chr-marinelis/ «Περίπολα δασοπυρόσβεσης εν μέσω καταιγίδας; Το είδαμε και αυτό! Στρατιωτικοί διατάχθηκαν να κάνουν περιπολίες για την πρόληψη φωτιά ενώ «έβρεχε καρέκλες»!
10.8.23

ΗΠΑ: Νεκρός από πυρά πρακτόρων άνδρας που απειλούσε τον Μπάιντεν




Αιματηρή κατάληξη είχε έφοδος του FBI σε σπίτι της πόλης Πρόβο στη Γιούτα των ΗΠΑ για τη σύλληψη υπόπτου που είχε διατυπώσει απειλές κατά του προέδρου Μπάιντεν, της αντιπροέδρου Χάρις και υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Ο άνδρας έπεσε νεκρός στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, στην προσπάθειά του να διαφύγει τη σύλληψη, σύμφωνα με τις αρχές.
Το γραφείο του FBI στο Σολτ Λέικ Σίτι ανακοίνωσε πως το επεισόδιο σημειώθηκε όταν πράκτορες, με ένταλμα σύλληψης του υπόπτου, έκαναν έφοδο στο σπίτι.
Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Κρεγκ Ρόμπερτσον είχε διατυπώσει απειλές κατά της ζωής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις, του υπουργού Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ και του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ - ο οποίος ηγήθηκε δικαστικής έρευνας σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
10.8.23

Έτοιμη η πρώτη ελληνική Belharra - Τέλη Σεπτεμβρίου η καθέλκυση του «Κίμωνα»




Για τα τέλη Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας Belharra που κατασκευάζουν τα στελέχη της Naval Group για λογαριασμό της Ελλάδας στη Λοριέν της Γαλλίας.
Η φρεγάτα «Κίμων» θα εγκαταλείψει το χώρο κατασκευής της και θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με τη θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης είναι η Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, ακριβώς 18 μήνες μετά τη συμφωνία κατασκευής που υπογράφηκε στις 24 Μαρτίου 2022!
Στη εκδήλωση θα παραστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια. Τη Γαλλία αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Αμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνί, χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο παρουσίας και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
10.8.23

Φάκελος Ελληνοτουρκικά: Το σώμα της διαπραγμάτευσης Αθήνας – Άγκυρας και τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ


Δημήτρης Μηλάκας
«Θα είχε μια λογική να τοποθετήσουμε το μέλλον, που είναι αόρατο, πίσω μας και να βρεθούμε αντιμέτωποι με το παρελθόν, διότι αυτό μπορούμε να το δούμε. Κάποια σημάδια εγγεγραμμένα στο παρόν θα μας επέτρεπαν να ρίξουμε λίγο φως στο μέλλον. Αλλά σ’ αυτή την τέχνη δεν μπορούν να μυηθούν όσοι έχουν απολέσει την ικανότητα μνήμης. Η σχέση του ανθρώπου με το παρόν εξασφαλίζεται μονάχα αν κοιτάξει κατά πρόσωπο το παρελθόν» («Άγριος Αιώνας – Η βαρβαρότητα επιστρέφει», Therese Delpeh, Κασταλία 2007)
10.8.23

Πως βοήθησε ο λιγνίτης να ξεπεραστεί ο καύσωνας του Ιουλίου 2023 - Μια απάντηση στους κήρυκες της απολιγνιτοποίησης...


του Ευστάθιου Χιώτη
Σε πρόσφατο, γλαφυρό άρθρο της Ξένιας Κουναλάκη αποτυπώνεται η αγωνία των καταναλωτών για το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης: «βλέπουμε την τάση του ρεύματος να πέφτει και τρέμουμε μήπως μείνουμε χωρίς ηλεκτρικό γιατί η ζωή δεν είναι πια ανεκτή χωρίς κλιματισμό ή έστω ανεμιστήρα». Και παρακάτω αναφέρεται στην ενδημική πλέον οικολογική ευαισθησία και θυμάται «……. εξαντλούσαμε τις οικολογικές μας ευαισθησίες λέγοντας στο γκαρσόνι «ευχαριστώ, δεν θέλω πλαστικό καλαμάκι».
Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι το σύστημα ηλεκτροδότησης άντεξε στον καύσωνα χάρις στο λιγνίτη; Παράτολμη η αναφορά μου γιατί ο «ρυπογόνος και ακριβός λιγνίτης, το βαρίδι της ενέργειας» μπορεί να προκαλεί ταραχή και αποτροπιασμό και μόνο στο άκουσμά του, σε σύγκριση με την απλή απαρέσκεια για ένα πλαστικό καλαμάκι. Εξορκίζω λοιπόν τη λέξη και υπόσχομαι να μη την επαναλάβω στη συνέχεια, ούτε καν τους λιγνιτικούς σταθμούς, τους παραδοσιακούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ.
10.8.23

ΕΣΤΙΑ: Αν ήταν Γκρίζοι Λύκοι θα τους φέρνατε συνοδεία μέχρι το Μαξίμου;


Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ στο κύριο άρθρο της ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την ανενόχλητη είσοδο και πορεία εκατοντάδων Κροατών χούλιγκανς , στην ελληνική επικράτεια. Πορεία που κατέληξε στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη…
Το άρθρο:ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΤΗ τώρα γράφουμε ότι ή μεγαλύτερη αποτυχία της Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας εντοπίζεται στόν τομέα της επιβολής του νόμου και τής τάξεως Αυτό ήταν κεντρικό σύνθημα στην προεκλογική εκστρατεία του 2019 το όποιο γιά ευνοήτους λόγους δέν επανέλαβε στήν εκστρατεία του 2023. Δεεν μπορούσαμε όμως νά διανοηθούμε ότι ή Ελληνική Αστυνομία έχει περιέλθει σεε τέτοια διάλυση .Ότι υπήρξε ανίκανη να ελέγξει τιις κινήσεις 200 οργανωμένων έστω οπαδών μιας ποδοσφαιρικής ομάδος οι όποιοι έφθασαν να διαπράττουν εγκλήματα στην Αθήνα αφού διέσχισαν τα μισά Βαλκάνια για να φθάσουν εδώ.
10.8.23

Έντονο ανθελληνικό κλίμα στα αλβανικά ΜΜΕ για την υπόθεση Μπελέρη...

 

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Μπελέρη
Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του Έλληνα ομογενή αιρετού άρχοντα μίλησε στην εκπομπή και ο Παναγιώτης Μπάρκας από την Αλβανία λέγοντας ότι τα εγχώρια ΜΜΕ εστίασαν στη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη ότι «η Αλβανία πυροβολεί τα πόδια της στην υπόθεση Μπελέρη»
10.8.23

Σε ποιο νησί θα γίνει αμερικανική βάση;


Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) υπήρξε συζήτηση για τη δημιουργία μιας αμερικανικής βάσης, εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων, των περίφημων Seals, στην Κάρπαθο, πλην όμως οι Αμερικανοί δεν απάντησαν.
ΒΗΜΑτοδότης
Την προοπτική επέκτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε υφιστάμενες βάσεις και τη διερεύνηση του ενδεχομένου να τοποθετηθούν νέες βάσεις σε νησιά εξετάζει το Κογκρέσο. Βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά σε ποια νησιά μπορούν να δημιουργηθούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις; Βάση σε νησί έχουν ήδη οι Αμερικανοί στην Κρήτη, όπου έχουν αναπτύξει αεροπορική δύναμη, ελλιμενισμό πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων και υποβρυχίων, καθώς και βάση για ειδικές δυνάμεις. Μάλιστα με την τελευταία ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία η βάση της Σούδας είχε αναβαθμιστεί.
10.8.23

Ο Μ. Ρούμπιν επικρίνει την επίσκεψη του βουλευτή Πιτ Σέσσιονς στην κατεχόμενη Κύπρο - Με την έλευση του Μενέντεζ επιτυγχάνεται η "διατήρηση των ισορροπιών";


Σχόλιο iEpikaira
Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τον Αμερικανό Ρεπουμπλικάνο βουλευτή, Πιτ Σέσιονς, Φωτογραφία από το ψευδοκράτος 09/08/2023
Tο περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Μάικλ Ρούμπιν (Michael Rubin) το οποίο επικρίνει την απόφαση του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Πιτ Σέσσιονς (Pete Sessions) να επισκεφτεί την κατεχόμενη -από την Τουρκία- “βόρεια Κύπρο” στο πλαίσιο ταξιδιού που διοργάνωσε το παράνομο «τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο».
Κατά τον συντάκτη, και παρά την αντίθεση που εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αυτή την επίσκεψη, ο Sessions την πραγματοποίησε ερχόμενος σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ η οποία είναι κατά δικτατόρων και κράτη μαριονέτες αυτών, καθώς και παράνομων ενεργειών και κατακτήσεων.
10.8.23

Νέος “χρησμός” από τον Χακάν Φιντάν


Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων είναι η βασική μας πολιτική, δήλωσε ο ισλαμιστής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
Σε ομιλία του στην Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ο Τούρκος υπουργός είπε:
«Πιστεύουμε ότι η σημερινή θετική ατμόσφαιρα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για να βρεθεί μια λύση στα ζητήματα διαφωνίας με τη γείτονά μας μας Ελλάδα. Εμείς είμαστε ειλικρινείς σε αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα δείξει την ίδια ειλικρίνεια».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν είπε:
10.8.23

Τα αδιέξοδα της Γαλλία στην Αφρική: Δεν κάνουν πίσω οι στρατιωτικοί στον Νίγηρα...


Γράφει ο Γιώργος Βενέτης
Μια συμμαχία αφρικανικών χωρών εναντίον της Γαλλίας είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για μία εκθαμβωτική απώλεια του ρόλου της γαλλικής πολιτικής στην Αφρική, όταν η ήπειρος περιλαμβάνει πολλές γαλλόφωνες χώρες. Η γεωπολιτική πραγματικότητα τείνει να ακυρώσει το στρατηγικό όραμα της Γαλλίας που αφορά την επιρροή της στην Αφρική.
« Ο Εμμανουέλ Μακρόν σε αδιέξοδο στο Σαχέλ », τιτλοφορεί η Le Point , προσθέτοντας: « Το πραξικόπημα στον Νίγηρα μόλις του προκάλεσε άλλο ένα. Το πραξικόπημα που υπέστη ο Πρόεδρος του Νίγηρα στις 27 Ιουλίου βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της πολιτικής του Μακρόν νότια της Σαχάρας ».
10.8.23

Η μάχη της Αφρικής είναι καθοριστική για την Ευρώπη... Η ελληνική εμπλοκή

 

Για την ώρα ο πόλεμος έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα, και από την Ουκρανία και τη Ρωσία έχει πετάξει πάνω από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο και έχει προσγειωθεί στον Νίγηρα
Μανώλη Κοττάκη
Λέγεται ότι το ΝΑΤΟ έδωσε συγχωροχάρτι σε πέντε μεγάλους της ελληνικής ναυτιλίας οι οποίοι μεταφέρουν παρανόμως ρωσικό και ιρανικό πετρέλαιο στη Δύση. Οι Ελληνες πάντοτε ξέρουν ποια είναι τα όρια και μέχρι πού να πάνε για να τα δοκιμάσουν. Αν κοιτάξετε τον χάρτη, θα καταλάβετε γιατί τους δόθηκε το συγχωροχάρτι. Και θα δικαιώσετε τους φόβους μας ότι πιθανώς ο πόλεμος να κατηφορίσει στα Βαλκάνια. Ειδικώς τώρα που, όπως αναγνωρίζει και το BBC, η αντεπίθεση του Ζελένσκι αποτυγχάνει οικτρά.
10.8.23

Η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και οι νέες αμερικανικές βάσεις με τα μάτια στραμμένα στα Στενά και την ρωσική πρόσβαση στις θερμές θάλασσες...


Σχόλιο iEpikaira
Του Σωτήρη Σιδέρη
Η εκχώρηση κυριαρχίας, γιατί αυτό σημαίνει η δημιουργία βάσεων σε όλη την Επικράτεια και μάλιστα χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, έρχεται να συμπληρώσει το παζλ μιας εξωτερικής πολιτικής που άρχισε με το δόγμα του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου, εξελίχθηκε σε δόγμα του προκεχωρημένου φυλακίου και τώρα , μετατρέπεται σε αμερικανική στρατιωτική συνιστώσα, στο έλεος των γεωπολιτικών επιλογών της Ουάσιγκτον.
Ξαφνικά οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων βάσεων σε νησιά. Ήδη υπάρχει πλήθος βάσεων στην ελληνική επικράτεια με την Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα να είναι τα διαμάντια στο στέμμα της υπερδύναμης.
10.8.23

Ι.ΜΑΖΗΣ για ελληνοτουρκικά: Παράθυρο ευκαιρίας ή παράθυρο εθνικών παραχωρήσεων;

 Γράφει ο

Ι. Θ. Μάζης

Ομ. Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής, ΕΚΠΑ

από την ΕΣΤΙΑ

Γνωρίζουμε -οι παροικούντες την διεθνολογική Ιερουσαλήμ- ότι στις ημέρες μας ο δημόσιος διάλογος σε σχέση με τη διαδικασία επανενάρξεως του διαλόγου με την Τουρκία εστιάζεται (καλώς ή κακώς) σε συγκεκριμένα ζητήματα, ένα εκ των οποίων είναι η διαδικασία της Χάγης.

Το μέγα ερώτημα είναι εάν θα πρέπει να προσφύγουμε εις την Χάγηκαι εάν ναί, τότε με ποιες προϋποθέσεις και με ποιες κόκκινες γραμμές κλπ.

10.8.23 



9.8.23

Γιατί ο Μητσοτάκης πρέπει να είναι πιο προσεκτικός με την Αίγυπτο

 Η συνάντηση  που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ–Φατάχ Ελ Σίσι, στο Ελ Αλαμέιν, δεν στερείτο πολιτικής σημασίας ώστε να περάσει απαρατήρητη από τα φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά κανάλια, καθώς έδωσε δύο σημαντικές ειδήσεις: Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν εξαρτώνται από τις διμερείς επαφές με τρίτες χώρες (διάβαζε Τουρκία) κι η Αίγυπτος θα εξαγάγει εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα, για τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και μεταποίησης.

9.8.23

Κατέρρευσε οροφή στο Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα !!! (Φωτογραφίες)

Αυτή είναι  αίθουσα τάξης στο Δημοτικό σχολείο Βαρνάβα...


Σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες από το Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα όπου κατέρρευσε ολόκληρη η οροφή στην αίθουσα της έκτης τάξης.!

 Τη ζημιά διαπίστωσε, χθες, η διευθύντρια του σχολείου, ενώ ενημερώθηκε άμεσα και ο Δήμος Μαραθώνα στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται το σχολείο.

 «Στα πλαίσια του έργου που εκτελείται για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Βαρνάβα, σημειώθηκε πτώση ψευδοροφής σε μια αίθουσα.
9.8.23

Κωδικός «Διασπορά Βάσεων» – Η φωλιά των F-35




Σε μία περίοδο που η Αθήνα περιμένει την απαντητική επιστολή για την απόκτηση των F-35 και προχωρά στην απόκτηση των Rafale, η έστω και περιορισμένη καταστροφή στην αποθήκη της 111 Πτέρυγας Μάχης επαναφέρει τη συζήτηση για τις υποδομές
Από την εποχή των οχυρών η δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων καλούνταν να ανταποκριθεί στα δεδομένα μιας εποχής. Αλλά και του εχθρού που η κάθε χώρα είχε να αντιμετωπίσει.
Η διασπορά των εγκαταστάσεων συνδέεται άμεσα με τη φύση και τις ιδιαιτερότητες του κάθε Οπλου, καθώς και με τις διάφορες πλατφόρμες που έχει στη διάθεσή του.
Στις σημερινές συνθήκες η έννοια της διασποράς μεταβάλλεται, αλλά δεν καταργείται.
9.8.23

Βίντεο: Τρομακτική έκρηξη σε εργοστάσιο σε προάστιο της Μόσχας! – Νέα ουκρανική επίθεση με drones

 

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος | email: andreopoulos@pronews.gr

Οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν νέα επίθεση με drones κατά της Μόσχας και έπληξαν εργοστάσιο οπτικών και μηχανικών προϊόντων, στην βιομηχανική ζώνη της πρωτεύουσας στο προάστιο Σεργκίεβ Πόζαντ.

Η έκρηξη ήταν κυριολεκτικά τεραστίων διαστάσεων και τουλάχιστον επισήμως τραυματίστηκαν 11 άτομα. Η Ρωσία αρνείται πως έγινε επίθεση από ουκρανικά drones αλλά όλες οι αναφορές συμπίπτουν πως όντως πραγματοποιήθηκε μία τέτοια επιχείρηση από τους Ουκρανούς.

Άλλωστε λίγο πριν την έκρηξη, η ρωσική αεράμυνα είχε καταρρίψει δύο ουκρανικά drones.

9.8.23

Σάββας Καλεντερίδης: Θράσος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (ΒΙΝΤΕΟ)



9.8.23

Οι παρακοιμώμενοι της εξουσίας, οι υποχωρήσεις και τα ψέματα περί Χάγης



Προς παρακοιμώμενους

Του Σάββα Καλεντερίδη

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η εξουσία, ακόμα και είναι κανείς παρακοιμώμενος εκείνων που την ασκούν, πέραν της αλαζονείας, μάλλον αφαιρεί και τη δυνατότητα να σκέφτεται κανείς λογικά.

Το τελευταίο διάστημα, μετά την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε υποχωρήσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν την αφετηρία των διαπραγματεύσεων, με στόχο αυτές να οδηγήσουν στη Χάγη, μια σειρά από καθηγητές και αρθρογράφους, άρχισαν να δημοσιεύουν άρθρα με τα οποία θέλουν να δείξουν σε όσους έχουν διαφορετική άποψη όχι πόσο συμφέρουσα είναι η Χάγη, αλλά πόσο επιβεβλημένο είναι να πάμε τώρα, έστω και με «θυσίες», γιατί όσο περνά ο καιρός, η Τουρκία βάζει κι άλλες διεκδικήσεις στο τραπέζι και ταυτοχρόνως ενισχύεται έναντι της Ελλάδας.

9.8.23

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος - Η επίσημη ανακοίνωση

 


Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος όπως γίνεται γνωστό από τη Μητρόπολη, με σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης Άνθιμος υπέβαλε την παραίτησή του και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

«Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ανακοινούται ότι, χθες, ημέρα Δευτέρα, 7η του μηνός Αυγούστου έτους 2023, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, υπέβαλε αρμοδίως την παραίτησή του

9.8.23

Ξαφνική βροχή: Αλλάζει ο καιρός σε 8 περιοχές - Η πρόγνωση για Δεκαπενταύγουστο

Aπό τις πιο δροσερές εβδομάδες είναι αυτή που διανύουμε, καθώς οι άνεμοι έχουν γυρίσει σε βοριάδες και έχουν ενισχυθεί στις περισσότερες τουλάχιστον περιοχές της χώρας. Ο καιρός παραμένει ηλιόλουστος, ωστόσο μια μικρή «παραφωνία» θα υπάρξει από αύριο Πέμπτη (10/8) σε δύο τουλάχιστον περιοχές της Ελλάδας καθώς μια κακοκαιρία θα κάνει το πέρασμά της.

Πιο αναλυτικά, η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Ερμιόνη Κατιρτζόγλου για σήμερα Τετάρτη συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο γιατί οι ριπές θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

9.8.23

Ραγδαίες εξελίξεις με το κύκλωμα εμπορίας βρεφών: Συνελήφθη γυναικολόγος, νέες αποκαλύψεις

 

Συνολικά εννέα άτομα έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα με παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών στα Χανιά. Η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα στα Χανιά και τρεις ακόμη γυναίκες που βρίσκονταν στην υπόλοιπη Ελλάδα και φέρεται να ανήκαν στο κύκλωμα που ξεσκεπάστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το flashnews.gr, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται ένας γυναικολόγος και ένας κλινικός εμβρυολόγος, καθώς και τέσσερις γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο, μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρουμανία που φέρεται να είχε τον ρόλο της «μεσίτριας» -ήταν δηλαδή υπεύθυνη για την παράδοση των μωρών από τα Χανιά στις οικογένειες που θα τα υιοθετούσαν- και μια γυναίκα με καταγωγή από τη Γεωργία η οποία βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και είχε και εκείνη τον ρόλο της «μεσίτριας» καθώς μετέφερε γυναίκες από το εξωτερικό στα Χανιά.

9.8.23

Νέα Φιλαδέλφεια: Στον εισαγγελέα υπό δρακόντεια μέτρα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη - Φωτό

 

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται καθώς έχουν στηθεί μπλόκα στις εθνικές οδούς και στα σύνορα αφού κάποιοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που διέφυγαν της σύλληψης, προσπαθούν να βγουν από τη χώρα

Στον εισαγγελέα βρίσκονται αυτή την ώρα οι συλληφθέντες για τα αιματηρά επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας από οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου στη Νέα Φιλαδέλφεια έξω από την «Opap Arena» που είχαν ως απολογισμό τον θάνατο ενός φίλου της ΑΕΚ, του Μιχάλη Κατσούρη, και τον τραυματισμό ακόμη δέκα ατόμων.

9.8.23

Επαναλαμβάνει τα ίδια ψέματα ο Ερντογάν που δεν τα πιστεύει ούτε ο ίδιος: Δεν έχουμε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τους γείτονες, ισχυρίζεται!!!

Φυσικά δεν θα έχουμε προβλήματα αν τους παραδώσουμε το Αιγαίο, τη Θράκη, τη Κρητη, τη Γαύδο και ό,τι άλλο ζητήσουν! Ίσως μας επιτρέψουν να κρατήσουμε τα ...Επτάνησα!!! Εξ άλλου είναι τόσο αξιόπιστοι...!

Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ


 Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρευρέθηκε στην 14η Διάσκεψη των Πρεσβευτών που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, όπου …ξεδίπλωσε το νέο του όραμα στην εξωτερική πολιτική και παρουσίασε τη γραμμή που ευαγγελίζεται ότι θα ακολουθήσει πλέον με τους γείτονές του.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN Μαρία Ζαχαράκη, χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα ή τις άλλες χώρες της περιοχής, είπε ότι «ειδικά με τους γείτονές μας, είμαστε έτοιμοι να βρούμε ένα κοινό σημείο συνεννόησης».

9.8.23

Αυτοκτονία του ενός δέκατου του Ελληνισμού στην Κύπρο με ΔΔΟ


Παναγιώτης Ήφαιστος
Η θανατηφόρα «θεραπεία» για τους Έλληνες της Κύπρου έχει ονοματεπώνυμο και ονομάζεται ΔΔΟ με πολιτική ισότητα
Υπηρετώντας στο Γραφείο Μελετών Κυπριακού για τις διαπραγματεύσεις στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) την περίοδο 1988-90, κατ’ εντολήν, έγινε έρευνα για το κατά πόσον υπάρχει κάπου στον πλανήτη κράτος αντίστοιχο με την ΔΔΟ.
Συμπέρασμα των μελετών: Δεν υπάρχει. Δύο μελέτες, μια για το Βέλγιο και μια για την Ελβετία, επιβεβαίωσαν ότι και αυτές οι περιπτώσεις καμιά σχέση δεν έχουν με τη ΔΔΟ.
9.8.23

Ανάγκη δυναμικών πρωτοβουλιών Ελλάδος-Κύπρου

 

του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, Πρέσβη επί τιμή, μέλους του ΙΗΑ

Μετά από 49 χρόνια κατοχής μέρους της Κυριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, απαιτούνται δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κουρασθήκαμε να περιμένουμε για 49 χρόνια προτάσεις του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, προτάσεις που απορρίπτονται από την Τουρκία και έχουν καταλήξει στο να προτείνει η Άγκυρα την λύση των δύο κρατών για να κλείσει το Κυπριακό με τα στρατεύματά της πάντοτε εκεί.

Ήρθε ο καιρός για μια ελληνική πρωτοβουλία από την Λευκωσία και από την Αθήνα η οποία να υποβληθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

9.8.23

20 Θέσεις κριτικής παρέμβασης στο άρθρο των κ.κ. Διακόπουλου, Λιάκουρα, Υφαντή και Φίλη για τη Χάγη: Αναγνωρίζουν, αν και υποβαθμίζουν, τον τουρκικό αναθεωρητισμό

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας “οργώνουν” τη θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους. Φωτογραφία: Πολεμικό Ναυτικό – Hellenic Navy, Facebook
 

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΥΛΟΥ*

Παρακάτω δημοσιεύουμε 20 θέσεις κριτικής παρέμβασης στο άρθρο των κ.κ. Διακόπουλου, Λιάκουρα, Υφαντή και Φίλη για τη Χάγη, στην Καθημερινή Κυριακής 30/7/2023) *

  1. Το επίμαχο άρθρο των κ.κ. Διακόπουλου, Λιάκουρα, Υφαντή και Φίλη, στην Καθημερινή της Κυριακής 30/7/2023, έχει ως επίκεντρο μια «διαπραγμάτευση» με την Τουρκία συνοδευόμενη από 3 στοιχεία που κατά τους συγγραφείς τη διέπουν: «όροι/πλαίσιο», «εναλλακτικές», «χρόνος». Δίδεται εξ αρχής η εντύπωση ότι το όλο ζήτημα στα Ελληνοτουρκικά είναι απλώς μια συνολική διαπραγμάτευση, πιθανόν προαποφασισμένη για κάποιους, και όχι μια μοναδική διαφορά, αυτή της οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ, για την επίλυση της οποίας, ωστόσο, η διαπραγμάτευση προωθείται εν είδει φετίχ ως η πρώτιστη, μόνη και μοναδική λύση.
9.8.23

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έτοιμες οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Κύπρου για ..."επανένωση του νησιού"


Σχόλιο iEpikaira
Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Κύπρου, Μπλίνκεν και Κόμπου αντίστοιχα. "Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν στη διμερή σχέση με τη Κυπριακή Δημοκρατία" τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για τη συνέχιση των επενδύσεων που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη διμερή σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Κύπριο ομόλογο του Κωνσταντίνο Κόμπο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Κύπρου για την επανένωση του νησιού.
9.8.23

Η ΜΙΤ, η Μοσάντ και ο Ελληνας πράκτορας


Βιβλίο αποκαλύπτει τη μυστική σχέση τουρκικών και ισραηλινών υπηρεσιών
Μανώλης Κωστίδης, Βασίλης Κωστούλας
Ηαιματηρή έφοδος στη νηοπομπή του κινήματος «Ελευθερώστε τη Γάζα», το 2010, ήταν η αφορμή για να τερματιστεί μια κομβική συμφωνία που είχαν συνάψει οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και του Ισραήλ στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το παρασκήνιο γύρω από τη στενή συνεργασία των δύο χωρών για την πρόσβαση σε πληροφορίες εθνικής σημασίας αποκαλύπτει βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Τουρκία, την ώρα που ο Ερντογάν επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, 1826 – 2023» είναι ο Τούρκος ιστορικός Πολάτ Σαφί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Middle East Eye, είχε τη δυνατότητα να μελετήσει τα επίσημα αρχεία των τουρκικών αρχών ασφαλείας, στο πλαίσιο πολυετούς έρευνας. Συγκεκριμένα, εξέτασε πώς οι δύο χώρες ανέπτυξαν στενές σχέσεις τη δεκαετία του ’90, μέχρι τη στιγμή που η Αγκυρα επέλεξε να ακολουθήσει μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή.
9.8.23

Η Σαουδική Αραβία έκλεισε συμφωνία με την Baykar της Τουρκίας για την παραγωγή UAVs στο βασίλειο


Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την τουρκική αμυντική βιομηχανία Baykar Tech για την παραγωγή στο βασίλειο τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έκανε γνωστό η κρατική εταιρεία Saudi Arabian Military Industries (SAMI) μέσω X –του πρώην Twitter– χθες Κυριακή.
Η συμφωνία θα "μεγεθύνει τον ρόλο της SAMI στην υποστήριξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων μας", τόνισε η κρατική επιχείρηση.
Τον Ιούλιο, το Ριάντ έκλεισε συμφωνία για την αγορά τουρκικών UAVs. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη σύμβαση στην ιστορία για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η αξία της αναμένεται να φθάσει τα 5 ως 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
9.8.23

Γεραπετρίτης: Πρέπει να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας


«Η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει το Διεθνές Δίκαιο να γίνεται σεβαστό και δη, το Δίκαιο της Θάλασσας» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του σε Αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο
Τη σημασία της στρατηγικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στη συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Al Qaheera TV, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ελ Αλαμέιν και τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.
9.8.23

Ν. Δένδιας - Ισραήλ: Η Ελλάδα είναι ενάντια σε κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων μέσω της χρήσης βίας



Τη δέσμευση της Ελλάδας να «εμπλουτίσει την αμυντική βιομηχανική συνεργασία» με το Ισραήλ «με κοινό όφελος για τις κοινωνίες και τις οικονομίες των δύο χωρών» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στο Τελ Αβίβ, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ.
«Θα συνεργαστούμε πολύ στενά με το Ισραήλ στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει «να δημιουργήσει ένα παρεμφερές οικοσύστημα με αυτό του Ισραήλ» με τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων, του υπουργείου και των εταιρειών.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν αναπτύξει «μία στρατηγική σχέση» που βασίζεται στη «φιλία, το κοινό όραμα και τον στόχο για ένα ασφαλές περιβάλλον ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας».
9.8.23

Η γκάφα που αποκάλυψε τα μυστικά των τουρκικών υποβρυχίων


Πώς μία γκάφα επικών διαστάσεων από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αποκάλυψε τα μυστικά των νέων τουρκικών υποβρυχίων, παρόμοιων με τα ελληνικά TYPE 214, κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Οι φωτογραφίες που συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας από ασκήσεις ή εν εξελίξει αμυντικά προγράμματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών κάθε χώρας που διαθέτει σοβαρές ένοπλες δυνάμεις, αξιολογούνται και εξάγονται πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα.
9.8.23

Το δρομολόγιο του θανάτου: Επί 20 ώρες κανείς δεν σταματούσε του Κροάτες νεοναζί – Οι ολιγωρίες της ΕΛ.ΑΣ.

Το ερώτημα είναι:  Η αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ οφείλεται σε ανικανότητα, αδιαφορία, αδυναμία ή σε 
άνωθεν εντολές για τήρηση ήπιας στάσης; Όλα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν, γιατί εντολές
για "ηπια" στάση δίνεται κυρίως από πολιτικά πρόσωπα...
ΑΛΕΞ

 Ξεκάθαρη είναι η ολιγωρία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει ένα κονβόι με Κροάτες νεοναζί χούλιγκαν που ήρθαν στην Ελλάδα για να μαχαιρώσουν οπαδούς της ΑΕΚ, παρόλο που είχε ενημερωθεί τουλάχιστον δύο μέρες πριν για τον κίνδυνο. 

8.8.23

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μόνο με το κόψιμο των δένδρων ασχολείται ο Δήμος;

 

Καμαρώστε  την ανοησία που έγραψε κάποιος (επιεικώς) ανόητος πάνω στο άγαλμα του Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης  στην οδό Αγ. Σοφίας-πρό μηνών!!!! και μέχρι σήμερα ΚΑΝΕΙΣ  δεν την είδε! 

Τα συνεργεία του Δήμου καθημερινά περνούν από εκεί,  υπάλληλοι, Αντιδήμαρχοι- Δημοτικοί Σύμβουλοι, από αυτούς που θέλουν να επανεκλεγούν- και δεν είδαν τίποτα!

Θα μας πείτε εδώ δεν βλέπουν τα χαντάκια που "κοσμούν" τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα δούν ή θα ασχοληθούν με το άγαλμα;

8.8.23

Αλβανοί καλλιεργούσαν χασίς μέσα στο στρατόπεδο των επίλεκτων δυνάμεών τους

Αν δεν ήταν ναρκομανείς δεν θα ήταν στις Αλβανικές ...επίλεκτες δυνάμεις!!!
ΑΛΕΞ

Το Σάββατο 5/8, εντός του χώρου στρατιωτικής μονάδας στην τοποθεσία Ζαλλ Χέρι, κοντά στα Τίρανα, γνωστή ως σημείο όπου εξασκούνται οι επίλεκτες δυνάμεις των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα drones της Guardia di Finanza ανακάλυψαν φυτεία με 125 δενδρύλλια χασίς ύψους 50 εκατοστών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ταουλάντ Μπάλλα (Taulant Balla), τη φυτεία ανακάλυψε η «Αστυνομία σε συνεργασία με τη Στρατονομία».

Συνελήφθησαν τρεις στρατιωτικοί, διώκονται άλλοι τέσσερις.

8.8.23

Η Ελλάδα έστειλε δύο Canadair στην Κύπρο και έμειναν καθηλωμένα λόγω βλάβης!

   Την επομένη φορά, να τα στέλνουμε μέσω...viber ή με email!!!

    ΑΛΕΞ

 Καθηλωμένα είναι τα δύο Canadair που έστειλε η Ελλάδα για να συνδράμουν τις κυπριακές δυνάμεις, στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Λεμεσού.

Από το πρωί της Δευτέρας (7/8) επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη με της αναζωπυρώσεις, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση η γενική εικόνα της πυρκαγιάς είναι βελτιωμένη, ωστόσο παραμένει ο κίνδυνος καθώς τις απογευματινές ώρες αναμένεται να να ενισχυθούν οι άνεμοι.

Όπως αναφέρει το philenews.com η πυρκαγιά ξέσπασε από την Κυριακή το μεσημέρι, συνέπεια αναζωπύρωσης της φωτιάς που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην Άλασσα. Οι πύρινες γλώσσες εξαπλώθηκαν μέσα σε λίγη ώρα και περικύκλωσαν τις κοινότητες Απαισιά, Παραμύθα, Σπιτάλι, Γεράσα, Αψιού και Μαθικολώνη.

8.8.23

Η νέα συνθήκη του Π.Ο.Υ: 10 βασικά θέματα που όλοι οφείλουν να γνωρίζουν



 Όπως πλέον είναι και επίσημα γνωστό, οι πρώτες δημόσιες ακροάσεις σχετικά με την προτεινόμενη WHO CA+ “Συνθήκη για την πανδημία” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ολοκληρώθηκαν και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τους επόμενους μήνες. Στο συγκεκριμένο αυτό πολύ σημαντικό θέμα έχουμε ήδη αναφερθεί στο παρελθόν εδώ και εδώ.

Είναι αρκετά σημαντικό οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν τις δυστοπικές διαστάσεις του συγκεκριμένου “προγράμματος” του ΟΗΕ (ο ΠΟΥ είναι εξειδικευμένη υπηρεσία του) και να ενημερωθούν περί τίνος πρόκειται ώστε να δράσουν άμεσα.

8.8.23

Τα drones στην πυρόσβεση


Βλέποντας τις τραγικές καταστάσεις με τις πυρκαγιές που καίνε όλη την χώρα , μαζί και με τα τραγικά γεγονότα στην 111ΠΜ που έδειξε την ανυπαρξία του κράτους να προστατέψει μέχρι και τις δομές άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων γράφω το συγκεκριμένο άρθρο με σκοπό να δούμε τι συμβαίνει με τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της πυρόσβεσης – αεροπυρόσβεσης- δασοπυρόσβεσης με την χρήση των μη επανδρωμένων αεροχημάτων , drones .

Η χρήση των drones κυρίως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έφερε την πλήρη επανάσταση στα πεδία των μαχών οπότε δεν θα αναφερθούμε στα πλεονεκτήματα , γιατί είναι ήδη γνωστά και θα κοιτάξουμε σε πρώτη φάση τι προσφέρει ένα ΜΕΑ στο πυροσβέστη κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς .
8.8.23

Ι. Μάζης: Πατριωτισμός το κοινό χαρακτηριστικό όλων των Ελλήνων

 

8.8.23

Έφοδος σε ξενοδοχείο στους Αμπελοκήπους: 9 νέες προσαγωγές * 25 κροατικά ΙΧ εντοπίστηκαν στον σταθμό ΗΣΑΠ «Ειρήνη»

 


Ένας άνδρας βαδίζει κοντά στο σημείο όπου ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb και Έλληνες οπαδοί-συνεργοί τους επιτέθηκαν εναντίον οπαδών της ΑΕΚ, δίπλα στο γήπεδο της ομάδας τους στη Νέα Φιλαδέλφεια, Τρίτη 8 Αυγούστου 2023. Ένας 22χρονος οπαδός της ΑΕΚ νεκρός και 8 τραυματίες, τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, είναι ο απολογισμός από τα αιματηρά επεισόδια που προκλήθηκαν χθες τη νύχτα από οπαδούς της Dinamo Zagreb που επιτέθηκαν σε οπαδούς της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα επεισόδια ξεκίνησαν μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της Dinamo Zagreb και της αποχώρησής της από το γήπεδο, ενόψει του σημερινού αγώνα με την ομάδα της ΑΕΚ, ο οποίος τελικά αναβλήθηκε. Η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις 98 ατόμων ενώ προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πέραν των 98 συλλήψεων τις οποίες έκανε χθες το βράδυ η αστυνομία, έγιναν σήμερα 9 επιπλέον προσαγωγές μετά από έφοδο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στην περιοχή των Αμπελοκήπων

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στο ξενοδοχείο PRESIDENT κρύβονταν οι χούλιγκανς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ οι οποίοι είχαν καταφέρει να διαφύγουν της σύλληψης, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

8.8.23

Στο ξενοδοχείο «President» της Αθήνας "κρύβονται" οι Κροάτες χούλιγκανς... τους έχει περικυκλώσει η ΕΛ.ΑΣ!-Εννέα προσαγωγές (upd)


Νεώτερη ενημέρωση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό επιπλέον ατόμων που συμμετείχαν στη χθεσινή επιδρομή των Κροατών χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία είχε σαν συνέπεια να δολοφονηθεί ο 29χρονος φίλος της ΑΕΚ, Μιχάλης Κατσούρης.

8.8.23

Τελεσίγραφο Γεραπετρίτη στην Αλβανία για Μπελέρη: Δεν θα προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία όταν περιφρονείται το κράτος δικαίου

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Βρυξέλλες, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Consilium, FRANCOIS LENOIR

 Αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, ότι με τον τρόπο που λειτουργεί πυροβολεί τα πόδια της, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. Ειδικότερα, έκανε λόγο για παράνομη προφυλάκιση, η οποία παραβιάζει το κράτος δικαίου.

Προειδοποίησε πως η επιμονή της αλβανικής πλευράς να μην προβαίνει στα αναγκαία μέτρα για την αποφυλάκιση του κ. Μπελέρη και κυρίως να μην προβαίνει στην ορκωμοσία, η οποία και διακυβεύει την τυχόν έκπτωσή του, θα σημαίνει σοβαρή επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία.

8.8.23

Δηλαδή, αν οι χούλιγκανς του Ζάγκρεμπ κρατούσαν Καλάσνικοφ θα είχαν καταλάβει την Αθήνα; Κύριε πρωθυπουργέ δεν σβήνεις τη φωτιά… ρίχνοντας μέσα ξύλα

Ένα κασκόλ και λουλούδια υποδεικνύουν το σημείο όπου ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb και Έλληνες οπαδοί-συνεργοί τους επιτέθηκαν εναντίον οπαδών της ΑΕΚ, δίπλα στο γήπεδο της ομάδας τους στη Νέα Φιλαδέλφεια, Τρίτη 8 Αυγούστου 2023 . ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 ΓΝΩΜΗ, HELLAS JOURNAL

Να το πούμε από την αρχή αυτού του κειμένου; Να το πούμε… Ειλικρινά, δεν υπάρχει σωτηρία για τούτη τη χώρα… Την ευλογημένη αυτή χώρα, όταν κλείνεις τ’ αυτιά για να μην ακούς, και έχεις ανοικτά τα μάτια μόνο για να απολαμβάνεις τις ομορφιές της.

Κατά τα άλλα, παραμένει χώρα του χαβαλέ, του ωχαδελφισμού και της απάτης… Και οι καλές προσπάθειες χάνονται. Έρχονται καλοί ξένοι επιχειρηματίες για να επενδύσουν τα χρήματα τους και φεύγουν τρέχοντας. Διότι πρέπει να πληρώσουν μίζες…

Φίλος της Ιστοσελίδας μας, μας έστειλε σήμερα ένα λιτό κείμενο:

8.8.23

ΑΝΟΧΥΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΣ Η ΑΘΗΝΑ !!!- Οικονόμου για δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Καρατομήσεις» επτά αξιωματικών και επιπλέον έρευνα (videos)

Με την ευκαιρία, με ποια κριτήρια ανατίθενται καθήκοντα Υπουργών σε Υπουργεία Προστασίας-Πολίτη, Εθνικής Άμυνας κλπ εξειδικευμένα  υπουργεία, που χρειάζονται όχι εξαίρετους δικηγόρους κλπ αλλά έμπειρους και εξαίρετους Αξιωματικούς εα και μάλιστα με ελευθερία κινήσεων...
Η μετατόπιση ευθυνών σε κατώτερα κλιμάκια είναι -στην Ελλάδα - ΄...εθιμικό δίκαιο όπως και η απόσειση ευθυνών από τους υπεύθυνους υπουργούς και η μετατόπισή των σε άλλους.
Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

________________________________

Μετά από περισσότερες από 12 ώρες από το αιματηρό περιστατικό στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε ανακοινώσεις και μέτρα σχετικά με την απίστευτη ολιγωρία και επιχειρησιακό χάος που επέδειξε η αστυνομία, ενώπιον της… καθόδου κονβόι δεκάδων αυτοκινήτων με  χούλιγκαν από την Κροατία στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή του, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι έδωσε εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

8.8.23

Πόσα “ξέχασαν” να μας πούν…

 


Γράφει ο Θανάσης Κ.

Βγαίνουν τελευταία διάφοροι και μας “ενημερώνουν”, ότι ΔΕΝ μπορεί λέει, να ζητάμε όσα… το Διεθνές Δίκαιο ρητά μας δίνει στις θαλάσσιες ζώνες.
Γιατί αυτό συνιστά, λέει… “μαξιμαλισμό” από την πλευρά μας!
Κατά τη γνώμη τους είναι “μαξιμαλισμός” ό,τι… ΔΕΝ αρέσει στην Τουρκία.
Η οποία παρεμπιπτόντως δεν ζητάει από την Ελλάδα να πάρει “κάπως λιγότερα” απ’ ό,τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας!
Η Τουρκία ουσιαστικά αμφισβητεί ΣΥΝΟΛΙΚΑ το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα). Και το παραβιάζει ανοικτά όπου το βρει (Τουρκολυβικό μνημόνιο κλπ.), ενώ δημιουργεί συνεχώς καινούργια “τετελεσμένα” σε βάρος μας, παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου (κι όχι μόνο το Δίκαιο της Θάλασσας).

8.8.23

Στην Ελλάδα συνεχίζει να «πετάει» ο γάιδαρος!…



                Αριστοφανικό πιπεράτο

του Καθηγητή Πιπερόπουλου


     Θα ξεκινήσω το σημερινό, Αριστοφανικά καυστικό και μεγάλο σε μέγεθος «πιπεράτο» μου με δύο ερωτήσεις και συγκεκριμένα:

     Πρώτον – Πετάει ή δεν πετάει ο γάιδαρος όπως θέλει το σχετικό λαϊκό δίλημμα;

     Όσο και αν ακουστεί αυτό παράξενο και ίσως κριθεί από μερικούς και επιστημονικά αντιδεοντολογικό στο μέτρο που όλοι γνωρίζουμε, ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε από το Νόμο της βαρύτητας και την ανατομική μορφή των συμπαθών τετράποδων, η απάντηση είναι κατηγορηματικά: ΟΧΙ βέβαια!... 

     Δεύτερον – επιτρέπεται επί σειρά δεκαετιών ηλεκτροφόρα καλώδια να «σφιχταγκαλιάζονται» με κλαδιά δέντρων προξενώντας πυρκαγιές τα καλοκαίρια και διακοπή ηλεκτροδότηση τους χειμώνες; 

8.8.23

Τα αδιέξοδα της Γαλλίας στην Αφρική – Τί σηματοδοτεί το πραξικόπημα στον Νίγηρα

 Μια συμμαχία αφρικανικών χωρών εναντίον της Γαλλίας είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για μία εκθαμβωτική απώλεια του ρόλου της γαλλικής πολιτικής στην Αφρική, όταν η ήπειρος περιλαμβάνει πολλές γαλλόφωνες χώρες. Η γεωπολιτική πραγματικότητα τείνει να ακυρώσει το στρατηγικό όραμα της Γαλλίας που αφορά την επιρροή της στην “Μαύρη Ήπειρο”.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν σε αδιέξοδο στο Σαχέλ», τιτλοφορεί η “Le Point”, προσθέτοντας: «Το πραξικόπημα στον Νίγηρα μόλις του προκάλεσε άλλο ένα. Το πραξικόπημα που υπέστη ο πρόεδρος του Νίγηρα στις 27 Ιουλίου βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της πολιτικής του Μακρόν νότια της Σαχάρας».

8.8.23

Σε περίπτωση βιβλικής καταστροφής, η ΚΔ έχει ή δεν έχει σχέδιο έκτακτης εκκένωσης;



Κλέαρχος Α. Κυριακίδης


Ο Γολγοθάς που περνάει η Ρόδος θέτει σοβαρά ερωτήματα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκουν και τα δύο αυτά κυρίαρχα κράτη


Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,


Σας γράφω στον απόηχο των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, της κατ’ εξακολούθηση αποτυχίας του ελληνικού κράτους στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, των καταφανών ελλείψεων του συστήματος συντονισμού έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χαώδους εκκένωσης 30.000 και πλέον τουριστών και κατοίκων της Ρόδου. Και γράφοντας αυτά δεν ασκώ καμία κριτική κατά των γενναίων πιλότων, πυροσβεστών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν άλλους σε εγγενώς επισφαλείς συνθήκες.
8.8.23

AMPV: Το νέο τεθωρακισμένο όχημα του αμερικανικού στρατού μπαίνει στη φάση πλήρους παραγωγής



Το νέο πρόγραμμα τεθωρακισμένων οχημάτων Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) του Αμερικανικού Στρατού έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Άμυνας για παραγωγή πλήρους ρυθμού.

Σε μια δήλωση στο Defense News, ένας εκπρόσωπος του προγράμματος είπε ότι εκκρεμεί η ανάθεση της σύμβασης παραγωγής πλήρους ρυθμού στην BAE Systems που κατασκευάζει τα AMPV.

Το AMPV είναι το πρόγραμμα του στρατού των ΗΠΑ για να αντικαταστήσει την οικογένεια οχημάτων M113 της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ.



Τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα παραδόθηκαν στον στρατό των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το πρώτο πρωτότυπο κατασκευάστηκε το 2016. Πέντε παραλλαγές του AMPV παραδόθηκαν στον Στρατό το 2018 για δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων διοίκησης και ελέγχου, γενικής χρήσης, υποστήριξης πυρών, ιατρικής περίθαλψης και εκκένωσης.
7.8.23

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Έπεσε και το τελευταίο ανάχωμα κατά των μεταναστευτικών ροών





Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Δεν ήταν άλλο ένα πραξικόπημα στο πλαίσιο του δυτικοαφρικανικού χουντικού «τελετουργικού». Όταν το πρωί της 26ης Ιουλίου τα τανκς βγήκαν στους δρόμους της Νιαμέι, πρωτεύουσας του Νίγηρα, η Ευρώπη έχανε τον τελευταίο της σύμμαχο στον αγώνα κατά του τζιχαντισμού και το τελευταίο της ανάχωμα στον αγώνα για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από την υποσαχάρια Αφρική. Καθώς Γαλλία και Γερμανία αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη χώρα, η απειλή εξελίσσεται σε ζοφερή πραγματικότητα.


Για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα σημάδια βρίσκονταν εκεί εδώ και καιρό. Κάθε τόσο το τελετουργικό επαναλαμβάνεται, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες του Σαχέλ πέφτουν στα χέρια νασερικού τύπου χουντικών, οι οποίοι ευαγγελίζονται τη «αποαποικιοποίηση», στοχοποιούν τη Δύση, εξυμνούν τη Ρωσία του Πούτιν, εμπιστεύονται την ασφάλειά τους στους ρωσικούς εξοπλισμούς και στον ιδιωτικό μισθοφορικό στρατό Βάγκνερ, ενώ εξαρτώνται από την ελεημοσύνη του Πούτιν που επιλεκτικά στέλνει σιτηρά στους εκλεκτούς του.