Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α

 19.11.23

Ο Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ Νο. 136 17 Νοεμβρίου 2023








Αγαπητοί μου φίλοι γειά σας,


Όπως καταλαβαίνετε, οι πόλεμοι γύρω μας συνεχίζονται, αλλά τα ΜΜΕ έχουν κάπως σταματήσει να μας βομβαρδίζουν με τα συνεχή ρεπορτάζ τους. Εδώ, έχουμε άλλα νέα που μας απασχολούν που μερικά μας αφορούν άμεσα , μερικά ίσως όχι και τόσο.

Αλλά εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να τα συζητήσουμε λίγο, γιατί αυτά που γίνονται τώρα, σύντομα θα επηρεάσουν και αυτά που θα γίνουν στο μέλλον!
19.11.23

ΣΥΡΙΖΑ: Ένας μαξιλαροπόλεμος αξίας 37 δισ.!

Σοφία Βούλτεψη

«ΟΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος και άφησε μαξιλάρι 37 δισ.»: Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό; Ακουγόταν σαν τραγούδι από τα χείλη όλων των στελεχών του κόμματος από το 2018. Μόνο λίγοι και μόνο εκεί προς το τέλος ψιθύρισαν κάπως την αμφιβολία τους, μήπως και συγκρατήσουν το κύμα φυγής. Τώρα, η συζήτηση επανέρχεται – από την ανάποδη. Αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι γυρίζει συνεχώς γύρω από την ουρά του.

Αλλά και κάτι ακόμη: Ακόμη και όταν διαφωνούν, ακόμη και όταν οδηγούνται σε διάσπαση, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη σοβαρή συζήτηση για τα αίτια της ήττας.

19.11.23

«Η Τουρκία θέλει να μας σβήσει από τον χάρτη»-Κ.Γρίβας

 


Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο
19.11.23

Τι τραβάει η Διασπορά για ένα ελληνικό διαβατήριο !!!

 

Ουρά έξω από το ελληνικό Προξενείο των Βρυξελλών |Shutterstock / CreativeProtagon FOCUS

Γιάννης Τριπιδάκης

Μέχρι πέρυσι, οι γεννήσεις, γάμοι και θάνατοι των Ελλήνων του εξωτερικού, δηλώνονταν είτε στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών, (στο Σύνταγμα, μέσα σε λίγες ώρες), είτε στα κατά τόπους Ελληνικά Προξενεία στο εξωτερικό. Οι δηλώσεις αυτές οδηγούν, μεταξύ άλλων στην κτήση ελληνικών διαβατηρίων από τους Ελληνες της Διασποράς, την ενημέρωση της οικογενειακής τους  μερίδας στην Ελλάδα και την προστασία της περιουσίας τους (αποδοχές κληρονομίας, αποποιήσεις, δημοσίευση διαθηκών, κλπ) και βέβαια το πολυσυζητημένο δικαίωμα ψήφου τους.

19.11.23

Νέα δράση της αστυνομίας για την παραβατικότητα ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη: Ελέχθηκαν 52 άτομα



 Ειδική επιχειρησιακή δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου πραγματοποιήθηκε χθες από το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της δράσης, η οποία αναπτύχθηκε σε διάφορες περιοχές του δήμου, ελέχθησαν 52 ανήλικοι. Σκοπός της δράσης ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.

19.11.23

Εύβοια: 25χρονος επιτέθηκε σε 20χρονο με μαχαίρι




Τον τρόμο σκόρπισε ένας 25χρονος στο κέντρο της πόλης του Αλιβερίου, στη Εύβοια, το απόγευμα του Σαββάτου (18/11).

Σύμφωνα με μαρτυρίες περαστικών από τον πεζόδρομο του Αλιβερίου στο evima.gr, ο εικοσιπεντάχρονος επιτέθηκε σε αγόρι 20 έτων το οποίο περνούσε από τον πεζόδρομο και του έβγαλε μαχαίρι.

Πώς έγινε το περιστατικό στην Εύβοια

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 20χρονος περνούσε από τον πεζόδρομο Αλιβερίου και ο 25χρονος τον ρώτησε με επιτακτικό ύφος «που πας εσύ» με αποτέλεσμα εικοσάχρονος να του απαντήσει «τι σε ενδιαφέρει εσένα που πηγαίνω εγώ».

19.11.23

Σοκ και δέος από τον πρέσβυ ε.τ για τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο! Ομιλία στην Λευκωσία

 


Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο
19.11.23

Η γάτα έφερε το ετοιμοθάνατο γατάκι στον κτηνίατρο. Τότε έγινε το απίστευτο!

 

19.11.23

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εξιχνίαση απόπειρας εκβίασης σε βάρος 52χρονου ημεδαπού


Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας για απόπειρα εκβίασης σε βάρος 52χρονου ημεδαπού, προχώρησαν χθες (18-11-203), στη σύλληψη 37χρονου ημεδαπού.


Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 37χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από 2 έως 17 Νοεμβρίου, απαιτούσε εκβιαστικά μέσω τηλεφώνου από τον 52χρονο το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ και ταυτόχρονα ζητούσε δια ζώσης συνάντηση, η οποία, τελικά, έλαβε χώρα στις 17-11-2023.

19.11.23

Ο Ερντογάν αποκαλύπτεται: Δεν θέλει τρίτους και προτιμά... διάλογο για δύο με την Ελλάδα

19.11.23

Θεσσαλονίκη: Άμεσος κίνδυνος να βυθιστεί μέσα στο λιμάνι το ιστορικό Α/Τ «Βέλος» – Τεράστιο ρήγμα στο σκάφος (φώτο)

 


Κίνδυνος καταβύθισης του ιστορικού αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού «ΒΕΛΟΣ», λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην Θεσσαλονίκη.

Το αντιτορπιλικό του Ναυτικού, που βρίσκεται στη Νέα Παραλία και λειτουργεί ως μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα και στολίζει την παραλία της Θεσσαλονίκης δεν άντεξε από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Θεσσαλονίκη από τα ξημερώματα του Σαββάτου με αποτέλεσμα να τρυπήσει, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

19.11.23

Γιατί «ξυπνούν» τόσα πολλά ηφαίστεια ανά τον κόσμο και τι γίνεται με το ελληνικό ηφαιστειακό τόξο

 

«Ποτάμια» φωτιάς και λάβας, χείμαρροι χιλιομέτρων καπνού και τέφρας, ακόμα και νέα μικροσκοπικά νησιά μάγματος «γεννούν» οι ηφαιστειακές εκρξεις που σημειώνονται ανά τον κόσμο και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη «ξύπνησε» για τρίτη φορά φέτος, τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά από μια ανάπαυλα περίπου δύο μηνών, εκτοξεύοντας σιντριβάνια λάβας και ωθώντας τις Αρχές να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού στην περιοχή.

Ηφαίστεια έτοιμα να «σκάσουν»

19.11.23

Market Pass: Πότε θα καταβληθούν οι επόμενες πληρωμές – Επιπλέον ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς

 Υπενθυμίζεται ότι, με τη νέα απόφαση, παρατείνεται η διάρκεια της ισχύος των ψηφιακών καρτών, όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Αθήνα.- Παράταση μέχρι τις 8 Ιανουαρίου πήραν οι αιτήσεις για το Market Pass.

Συγκεκριμένα, οι νέες ενισχύσεις αναμένεται να δοθούν στους πολίτες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ενώ οι ψηφιακές κάρτες πρόκειται να παραμείνουν ενεργές μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου του νέου έτους.

Επιπλέον ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς

Όσον αφορά τώρα τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, θα λάβουν επιπλέον επίδομα και μάλιστα διπλάσιο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

18.11.23

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ ανακοίνωσε την μόνιμη κατοχή της Γάζας και την κατάργηση της αυτονομίας της Δυτικής Όχθης!

 

«Θα υπάρχει ισραηλινός έλεγχος από τον Ιορδάνη [ποταμό] έως τη Μεσόγειο Θάλασσα ανά πάσα στιγμή» - Τέλος και η Παλαιστινιακή Αρχή

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Κανάλι 12, δήλωσε πως η Γάζα θα γίνει έδαφος του Ισραήλ, ενώ ανακοίνωσε ότι και η Δυτική Όχθη δεν θα επιστρέψει στο καθεστώς αυτονομίας που είχα καθώς «Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα της μελλοντικής διακυβέρνησης των Παλαιστινίων».

18.11.23

Ο Β.Ζελένσκι για πρώτη φορά παραδέχεται επερχόμενη ήττα: «Μπορεί να αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε»


                 «Λόγω Ισραήλ η Δύση μείωσε τις προμήθειες πυρομαχικών»



Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι παραδέχεται δημοσίως ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ηττώνται στον πόλεμο με την Ρωσία και πως αν η Δύση δεν συνεχίσει να υποστηρίζει με όπλα και πυρομαχικά το Κίεβο, τότε θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν!

Η υποχώρηση σε αυτή την φάση του πολέμου ειδικά από τιςοχυρωμένες επί οκταετία αμυντικές γραμμές του Ντόνμπας σημαίνει ήττα.

18.11.23

Φουρτούνα, βαρκούλες που χορεύουν και θαρραλέοι (;!) σέρφερς (βίντεο)


Του συνεργάτη μας, Γιώργου Νικολαΐδη

Τα τεράστια, απίθανα κύματα καταγράψαμε στην Σκάλα των Ν. Επιβατών σήμερα. Φυσικά με τηλεφακό και μέσα από το αυτοκίνητο, μιας και ήταν αδύνατο λόγω του δυνατού αέρα και των σταγονιδίων που έφερνε αυτός να κάνουμε κανονικές λήψεις. Μαθημένοι να αγαπούν τα άγρια κύματα οι δυο τολμηροί σέρφερς, θέλησαν να τα νοιώσουν σήμερα μόνο τρέχοντας  και χωρίς την ιστιοσανίδα τους για λίγο. Τους ζήλεψε κανείς σας;

Ντυθείτε τότε καλά και…δείτε το σχετικό μας βίντεο :

18.11.23

Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΣ: " Arizona Colt " (Western 1966)

 

18.11.23

5:07 / 7:51 Πρόκληση από τον αρχηγό του ναυτικού της Τουρκίας: Αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

 

18.11.23

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Η κακοκαιρία θα χτυπήσει την Εύβοια σε λίγες ώρες


 Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και δυνατοί άνεμοι θα «χτυπήσουν» την Εύβοια τις επόμενες ώρες.


Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 16-11-2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την κακοκαιρία που θα χτυπήσει την Εύβοια τις επόμενες ώρες.

Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα:

18.11.23

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Εύβοια: Βρέθηκε άλλος ένας ανθρώπινος σκελετός



Η αρχαιολογική υπηρεσία προσπαθεί να χρονολογήσει, τα λείψανα που βρέθηκαν στην Εύβοια.

Αντιμέτωποι με ακόμα ένα μακάβριο εύρημα εντόπισαν συνεργεία εκσκαφέων στην Εύβοια, όταν κατά τη διάρκεια των έργων έπεσαν πάνω σε έναν ανθρώπινο σκελετό θαμμένο κάτω από το τσιμέντο, χθες.
Συγκεκριμένα άλλος ένας ανθρώπινος σκελετός βρέθηκε στο κέντρο της Ιστιαίας, κατά τις εργασίες του δικτύου αστικών λυμάτων, σε μικρή απόσταση από όπου πρόσφατα βρέθηκαν και οι άλλοι πέντε.
Οι “παλιοί” της πόλης αναφέρουν πως πιθανά θα βρεθούν και άλλοι σκελετοί, διότι άλλοτε στην περιοχή υπήρχε τζαμί.
18.11.23

ΕΚΤΑΚΤΟ-Ραγδαία κλιμάκωση-Ιορδανικά άρματα κινούνται στα σύνορα με το Ισραήλ-Η Χεζμπολάχ ανέπτυξε drones καμικάζι και πύυραύλους«Burkan»

 

25 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο στο τελευταίο 10λεπτο, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Στρατός σήμερα-Ο Νετανιάχου θέλει να εξουδετερώσει το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ μετά την Χαμάς

Αιφνιδιαστική κλιμάκωση έχουμε στο μέτωπο του Βόρειου τομέα στο Ισραήλ προς τον Λίβανο, ενώ οι Ιορδανοί μετακινούν μονάδες τεθωρακισμένων στα σύνορα με το Ισραήλ, φοβούμενοι πιθανόν κύμα Παλαιστινίων προσφύγων.  

18.11.23

Ο Ερντογάν κήρυξε επίσημα Νο 1 εχθρό της Τουρκίας το Ισραήλ που απειλεί την Εθνική ασφάλειά της-Ο αντιαμερικανισμός στα ύψη

Για πρώτη φορά ο Ερντογάν έκανε αναφορά σε μια σιωνιστική συνωμοσία, επικαλούμενος τη δημιουργία τάχα μιας "γης της επαγγελίας" όπου ένα Μεγάλο Ισραήλ θα μπορούσε να προσαρτήσει τμήματα της τουρκικής επικράτειας

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στάθηκε αφορμή ο Ερντογάν να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο και την στάση του, λαμβάνοντας ακραιφνώς θέση υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης την οποία μάλιστα χαρακτήρισε "απελευθερωτική" ενώ το κράτος του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου τρομοκράτες, απειλώντας τον ότι θα τον καθίσει στο σκαμνί του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

18.11.23

23/11/1981: Ο θάνατος της ελληνικής γλώσσας, η συνέχεια του εγκλήματος Ράλλη!


του Ηρακλή Α. Σωτηράκη

Πριν λίγες μέρες διάβασα την διαπίστωση της κυρίας Ευθυμίου ότι « Ο απόφοιτος Δημοτικού πριν 40 χρόνια, ήξερε περισσότερα από τους αποφοίτους Λυκείου σήμερα»

  • Ο Έλληνικός λαός έγινε πια ένας λαός τιθασευμένος, χωρίς κρίση, χωρίς δική του θέληση που άγεται και φέρεται από κάθε έναν μέτριο που έχει το θράσος να θέλει να τον κυβερνήσει.
    Και φυσικά πέτυχε, χάρη στην επιτυχημένη κατάργηση της συνέχειας της Ελληνικής γλώσσας,
18.11.23

Δημοσκόπηση GPO: Ξανά τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Κυρίαρχη η ΝΔ με 36%

 


Το 68,8% «βλέπει» διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 71,2% θεωρεί αρνητική εξέλιξη την εκλογή Κασσελάκη.



Νέα δημοσκόπηση εμφανίζει τρίτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό, βλέπει διάλυση του κόμματος μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Πρόκειται για δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Παραπολιτικά»,  το διάστημα 13 – 15 Νοεμβρίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.

Είναι η δεύτερη δημοσκόπηση που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη θέση και το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη

18.11.23

Ο ΟΗΕ πρέπει να καταργηθεί

Του Βασίλη Μούτσογλου*

Ο προκλητικός τίτλος επιλέχθηκε ώστε να έχει κάποια τύχη η ανάγνωση του κειμένου αυτού. Γιατί έχει παρατηρηθεί ότι η αναφορά στον ΟΗΕ, προκαλεί πλέον τα «πιο βαθιά χασμουρητά». Και όχι αδίκως. Η αδυναμία του να επιλύει τις κρίσεις και να δίνει απάντηση σε καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί έχει διαπιστωθεί και επισημανθεί από πολλούς διεθνολόγους. Ορισμένοι εξ αυτών προσθέτουν πάντως ότι είναι χρήσιμος ως βήμα (ανούσιων πάντως) συζητήσεων και τόπος συνάντησης των ηγετών προς ανταλλαγή απόψεων. Αν ήταν έτσι, θα ήταν ίσως επιτυχέστερο και πάντως πιο ευχάριστο να διοργανώνονταν στη Βιέννη ετήσιοι διπλωματικοί χοροί στο πρότυπο του 1815. 

18.11.23

Ακαταμάχητη η Δύναμη των Ελλήνων και των Εβραίων (Sir Winston L.C. Churchill)

 

του Sir Winston L.C. Churchill

Παραθέτουμε παρακάτω, άνευ σχολίων, τις έγγραφες απόψεις του πρ. Πρωθυπουργού της Βρετανίας Sir Winston LCChurchill για τους Έλληνες και τους Εβραίους, σε μετάφραση στην Ελληνική από τον συνεργάτη μας John DPappas, που επιμελήθηκε αυτής της ανάρτησης, με παράθεση παρακάτω και του πρωτοτύπου κειμένου στην Αγγλική.

Οι Έλληνες συναγωνίζονται τους Εβραίους ως η πιο πολιτικοποιημένη φυλή στον Κόσμο. Ανεξάρτητα από το πόσο άθλιες συνθήκες αντιμετωπίζουν ή πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος για την χώρα τους, είναι πάντα διαιρεμένοι σε πολλά κόμματα, με πολλούς ηγέτες που μάχονται μεταξύ τους με απελπισμένο σθένος. Ελέχθη εύστοχα ότι οπουδήποτε υπάρχουν Εβραίοι θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν δύο Πρωθυπουργοί και ένας αρχηγός της Αντιπολίτευσης.

18.11.23

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:


 Αυτόφωρες συλλήψεις από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης

Με στόχο την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, καθώς και για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αστυνομικοί διαφόρων Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες και ελέγχους σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

18.11.23

Ο πόλεμος στην Γάζα και οι συνέπειες για Χαμάς και Παλαιστινιακό. Υπάρχει Λύση για τα δύο Έθνη;

Γράφει ο

Ιωάννης Μπαλτζώης*

  Ο στρατηγικός αιφνιδιασμός της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής και τρομοκρατικής (για όλη την Δύση) οργάνωσης Χαμάς,  το τρομερό  κτύπημα της 7ης Οκτωβρίου και η στρατιωτική επιτυχία της διείσδυσης στο ισραηλινό έδαφος, η απαγωγή περίπου  240 ομήρων και η πρόκληση της πιο θανατηφόρας επίθεσης στο Ισραήλ στην πρόσφατη ιστορία του, αποκαλύπτει  ένα μοτίβο στη συμπεριφορά της Χαμάς,  όπου τα σχέδιά της να παράγουν απροσδόκητα επιτεύγματα και συνέπειες , που Η  πολιτική ικανότητα του κινήματος, να αδυνατεί  τελικά να τα αντιμετωπίσει. Ακόμη φαίνεται ότι σχεδιάστηκαν με συγκεκριμένους στόχους, χωρίς ωστόσο να ληφθούν υπόψη οι ευρύτερες συνέπειες από τις ενέργειές της, έστω και απροσδόκητα πολύ επιτυχείς, που η τρομοκρατική αυτή οργάνωση δεν μπορεί τελικά να αντιμετωπίσει επιτυχώς.

18.11.23

Το 96% των παραγωγών υδρογονανθράκων συνεχίζει τις επενδύσεις μαμούθ... Η κυβέρνηση χρόνια μας έλεγε "δεν αξίζει να ασχοληθούμε"!



Σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής Urgewald, μαζί με άλλες 50 ΜΚΟ-εταίρους της, το 96% των εταιρειών που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζουν την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων. 

Η έκθεση, που τιτλοφορείται "Global Oil and Gas Exit List (GOCEL)", αναφέρει ότι οι επενδύσεις του τομέα για την έρευνα/ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου "αυξήθηκαν κατά 30% και πλέον" από το 2021, ενώ επενδύθηκαν συνολικά 170,4 δισ. δολάρια την τελευταία τριετία.

Η Urgewald εκτιμά ότι 539 εταιρείες –συμπεριλαμβανομένων των Saudi ARAMCO, QatarEnergy και της ρωσικής Gazprom– ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε παραγωγή 230 δισ. βαρελιών πετρελαίου ενώ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), τα έργα αυτά "δεν είναι πλέον απαραίτητα" δεδομένης της ανάπτυξης καθαρών μορφών και τεχνολογιών ενέργειας.
18.11.23

Η Κύπρος με χωρικά ύδατα στα 12 νμ από το 1964 και οι Ελλαδικές παλινωδίες από το 1913…


Μπάμπης Παπασπύρος*
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει οριοθετήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Ο συγκεκριμένος νόμος περί Αιγιαλίτιδος Ζώνης του 1964 παρατίθεται παρακάτω όπως αυτός ψηφίστηκε από την Βουλή των αντιπροσώπων και εκδόθηκε σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος :
1. Ο παρών νόμος δύναται να αναφέρηται ως ο περί Αιγιαλίτιδος Ζώνης Νόμος του 1964.
2. Εν τω παρόντι Νόμω εκτός εάν εκ του κειμένου προκύπτει αντίθετος έννοια «αιγιαλίτις ζώνη» σημαίνει το μέρος της θαλάσσης το εφαπτόμενον της ακτής της Δημοκρατίας όπερ θεωρείται ως τμήμα του εδάφους αυτής και υπόκειται εις την κυριαρχίαν της Δημοκρατίας.
18.11.23

«Δεν θέλω αγορά F-35», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και ανακοίνωσε πτήση του εθνικού μαχητικού


Η Τουρκία κάτι ετοιμάζει με αγορά μαχητικών αεροσκαφών, εκτός ΗΠΑ. Μετά από τις διαρροές για 20 συν 20 Eurofighter που φέρεται να είναι έτοιμος να ζητήσει ο Ερντογάν από τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε αντίθετος στην αγορά του F-35!
Ο Γκιουλέρ απαξίωσε το F-35 ,δηλώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, ακόμη και στην Αμερική, τα περισσότερα από τα F-35 έχουν καθηλωθεί. Το Ισραήλ δεν μπορεί να πετάξει τα F-35 του και ζητά τον λόγο από τις ΗΠΑ. Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν επίσης προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν .Ειλικρινά, τώρα έχουμε βγάλει το εθνικό μας μαχητικό από το υπόστεγο και θα το πετάξουμε σε 15-20 ημέρες.
18.11.23

Σοβαρότατες αποκαλύψεις του Μιχάλη Ιγνατίου για την περίεργη δράση Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον





 Υποστηρίζοντας ότι κάνει… βήματα προόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι το γεγονός ότι διαφωνεί με τις πρακτικές του, δεν σημαίνει ότι δεν θα τον…καλωσορίσει στην Ελλάδα.

Ο Σουλτάνος δεν έχει βάλει «φρένο» στις προκλήσεις (πρόσφατα μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ανερυθρίαστα ότι θεωρεί τη Θεσσαλονίκη μέρος της… τουρκικής επικράτειας), ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει σε μια στάση η οποία προκαλεί οργή στην πατριωτική πτέρυγα της ΝΔμε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αλλά και τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο να προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες της εξωτερικής πολιτικής του Μητσοτάκη.

18.11.23

Έφοδος FBI σε σπίτα ατόμων που συνδέονται με το σκάνδαλο με τις "τουρκικές μίζες" προς τον δήμαρχο Νέας Υορκης


Το FBI διεξήγαγε συντονισμένες επιδρομές σε τρεις κατοικίες με δεσμούς με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς και την Τουρκία καθώς η έρευνα για μίζες προς τα στελέχη της προεκλογικής καμπάνιας του Άνταμς από Τούρκους και Τουρκοαμερικανούς υπηκόους συνεχίζεται.
Αφού ερεύνησαν το σπίτι της επικεφαλής χρηματοδότριας του Άνταμς, Μπριάνα Σάγκς, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες εκτέλεσαν επίσης εντάλματα στις κατοικίες της Ράνα Αμπάσοβα, βοηθού στο γραφείο διεθνών υποθέσεων του Άνταμς, και του Τζενκ Οτζάλ, πρώην στελέχους της Turkish Airlines.
18.11.23

Γκιουλέρ για αγορά Eurofighter: Αγγλία, Ισπανία λένε "ναι" και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία


Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, τονίζοντας πως οι δύο χώρες προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία για την πώληση. Για τους ρωσικούς πυραύλους S-400, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα τους χρησιμοποιήσει όταν τους χρειαστεί.
"Θα αγοράσουμε 40 από τα αεροσκάφη Block-70 Viper έτοιμα και 79 από αυτά θα κατασκευαστούν από εμάς στο δικό μας εργοστάσιο της TUSAS. Καταβάλλουμε προσπάθειες για (την απόκτηση) Eurofighter. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.