Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α

 14.1.24

Η κυβέρνηση της ΚΔ διαψεύδει [φυσικά] ότι «απεκεφαλίσθη» από την Αθήνα ο π. ΥΠΑΜ Γιωργάλλας...



Ο Γιωργάλλας ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης κλήθηκε από τη «Σημερινή» να απαντήσει κατά πόσο είναι αληθές το δημοσίευμα της «Εστίας», ότι δηλαδή ο τέως Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας απομακρύνθηκε κατόπιν αξίωσης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή επέμενε στην υλοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος.
14.1.24

Μαξίμου έχεις μήνυμα για τα εξοπλιστικά από το ΥΕΘΑ και τον Νίκο Δένδια! Τι λέει για F-35 και «αλουμινότρατες» από τις ΗΠΑ

 «Μαξίμου έχεις μήνυμα»…Αποστολέας Νίκος Δένδιας, Χολαργός Υπουργείο Εθνικής. Θέμα: Εξοπλιστικά με αιχμή τα F-35 και τον Στόλο. Το μήνυμα εστάλη μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Καθημερινή όπου ο κ.Δένδιας έδωσε συνέντευξη , λίγες ώρες μετά από τις κρίσεις που έκανε στις Ένοπλες Δυνάμεις, μέσω των οποίων αποστρατεύθηκε ο Κώστας Φλώρος και «ξεκληρίστηκε» η Πολεμική Αεροπορία!

Τι λέει ο Νίκος Δένδιας για τα F-35:

«To F-35 είναι ένα εμβληματικό όπλο και νομίζω ότι λειτουργεί και στο συλλογικό φαντασιακό Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει μια εξαιρετικό ικανή Πολεμική Αεροπορία στο επίπεδο των μαχητικών αεροσκαφών Εκτιμώ ότι έχουμε μια σαφή υπεροχή Θα αποκτήσουμε τα F-35 αλλά δεν είναι

14.1.24

Διπλωματία των εξοπλισμών υπέρ των ΗΠΑ

 Του Χρήστου Καπούτση

«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F-35  και θα εγκριθεί  από τις αμερικανικές αρχές,  έτσι ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η  πολεμική Αεροπορία της χώρας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού δόθηκε μετά  την συνάντησή του στα Χανιά, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Α. Μπλίκεν,  που περιοδεύει σε χώρες της φλεγόμενης Μέσης Ανατολής και της αραβικής Χερσόνησού. Σε αυτή τη συνάντηση, συζητήθηκαν εκτενώς, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν Ελλάδα και Τουρκία. Για την Ελλάδα η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35  και για την Τουρκία η αγορά των F-16.

14.1.24

Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία - Εντυπωσιακά βίντεο




 Ηφαίστειο εξερράγη σήμερα στη νοτιοδυτική Ισλανδία, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πέμπτη έκρηξη του ηφαιστείου στην χερσόνησο Ρεϊκιάνες από το 2021.

Η πιο πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου στην χερσόνησο αυτή είχε αρχίσει στις 18 Δεκεμβρίου, μετά την πλήρη εκκένωση από τις αρχές της πόλης Γκρίνταβικ --από την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 4.000 άνθρωποι-- και το κλείσιμο των σπα Blue Lagoon, που αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

14.1.24

Στρατιωτική θητεία: Μοντέλο Φινλανδίας εφαρμόζει η κυβέρνηση - Έρχονται ριζικές αλλαγές

Πρέπει πάντως, να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν ότι η Φιλανδία δεν συνορεύει με τη Τουρκία...
Α.Α



 Οι σαρωτικές αλλαγές της κυβέρνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, πέρα από τα νέα πρόσωπα στις θέσεις ηγεσίας με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, φαίνεται πως σύντομα θα επεκταθούν και σε επίπεδο λειτουργίας.

Ειδικότερα, η στρατιωτική θητεία θα τροποποιηθεί με βάση το μοντέλο που εφαρμόζει η Φινλανδία, όπου οι στρατεύσιμοι αποκτούν γνώσεις πάνω στις νέες τεχνολογίες και μπορούν να τις αξιοποιήσουν στην επαγγελματική τους πορεία

14.1.24

«Vor V Zakone»: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. συμμορία εκβιαστών και διαρρηκτών



 Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις και κλοπές σε οικίες και αποθήκες στην Αττική και την επαρχία, ενώ εμπλέκονται και σε υποθέσεις αρπαγών, εκβιασμών και τοκογλυφίας, προχώρησε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο τερματισμός της εγκληματικής δραστηριότητας επήλθε κατόπιν οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου σε διάφορες περιοχές του κέντρου, με τη συνδρομή ελεγκτών του ΣΔΟΕ.
14.1.24

Καιρός: Υποχωρεί το ψυχρό «κύμα» – Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα





Υποχωρεί σταδιακά από σήμερα, με άνοδο της θερμοκρασίας, το ψυχρό «κύμα» που πέρασε από τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες κυρίως στα δυτικά και τα νότια τμήματα, τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, που τοπικά στα βόρεια ενδέχεται να είναι ισχυρός.
14.1.24

Νέος Κόσμος: Εκτέλεσαν 44χρονο με δεκάδες σφαίρες έξω από βενζινάδικο

 

Νεκρός έπεσε περίπου στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής ένας 44χρονος έξω από βενζινάδικο στην οδό Ηλία Ηλιού και Φρατζή, στο Νέο Κόσμο, έπειτα από πυροβολισμούς που δέχτηκε.


Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το θύμα ήταν ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου υγρών καυσίμων και βρισκόταν μέσα στο όχημά του, ενώ οι δράστες των πλησίασαν με αυτοκίνητο και τον πυροβόλησαν δεκάδες φορές με καλάσνικοφ. 
14.1.24

Σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ τις πρώτες ώρες της Κυριακής ανησύχησε την Φλώρινα

 

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1:17 στην Φλώρινα, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

14.1.24

Ελλάδα Vs Τουρκία: Η γκρίζα αρχιτεκτονική των επίσημων συνομιλιών... Συνταγή αποτυχίας



Του Σωτήρη Σιδέρη
Εντός του επομένου διαστήματος , αναμένεται στην Αθήνα τουρκική αντιπροσωπεία , για να καθοριστεί η αρχιτεκτονική των συνομιλιών που έχουν αποφασίσει οι Μητσοτάκης και Ερντογάν , κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα το Δεκέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από έναν μήνα μετά , επικρατεί σύγχυση και στις δύο πρωτεύουσες. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμη αποφασιστεί , αν ο διάλογος θα έχει την μορφή των γνωστών, Διερευνητικών συνομιλιών τις οποίες όμως , η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τις θέλει πλέον και τις πολιτικοποίησε αναθέτοντας στην υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου την ευθύνη τους ή αν θα είναι επίσημη διαπραγμάτευση ή διαβούλευση.
14.1.24

Λάμπρος Τζούμης: Οι Τούρκοι εκπαιδεύονται για να καταλάβουν τα νησιά μας

 


(Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας κ. Μιχάλη Τσολάκη)
14.1.24

Το γαλλικό ναυτικό υπερασπίζεται τη χρήση πυραύλων εκατομμυρίων ευρώ για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούτι


Η γαλλική φρεγάτα Languedoc, τώρα σε υπηρεσία στην Ερυθρά Θάλασσα, και η ιταλική φρεγάτα Alpino (R) εκτελούν ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πολυμερούς άσκησης "Noble Dina 23" στη Μεσόγειο Θάλασσα στις 27 Μαρτίου 2023. (Φωτογραφία Jack Guez/AFP μέσω Getty εικόνες)

ΠΑΡΙΣΙ — Ο ναυτικός διοικητής της Γαλλίας για τον Ινδικό Ωκεανό υπερασπίστηκε τη χρήση πυραύλων εκατομμυρίων ευρώ για την κατάρριψη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης για να επιτεθούν στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέροντας την αξία των ζωών και των περιουσιακών στοιχείων που προστατεύονται και την πολυπλοκότητα της απειλής.
14.1.24

Μακελειό: Δυνάμεις του PKK μπήκαν σε τουρκική στρατιωτική βάση και γάζωσαν εννέα στρατιώτες – Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας στην Άγκυρα (upd)

 

Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας στις 14:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδας), μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων του τουρκικού στρατού με μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Αργά χθες βράδυ είχε ανακοινωθεί αρχικά ο θάνατος πέντε στρατιωτών και ο τραυματισμός άλλων οκτώ, ωστόσο στη διάρκεια της νύχτας ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ αυξήθηκε στους εννέα.