Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Swing role για τις Ελληνικές «ριπές»: Δίπλα στα F-15 των ΗΠΑ, τα Rafale της Γαλλίας και τα F-16 Sufa του Ισραήλ

Τα Ελληνικά Rafale έχουν ξεχωριστές αποστολές κατά τη διάρκεια του Ηνίοχου και αποτελούν το μεγάλο στοίχημα του αεροπορικού Επιτελείου ώστε να φανούν και οι γνώσεις των ιπταμένων μετά από έναν χρόνο εντατικής εκπαίδευσης στη Γαλλία. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία


Για πρώτη φορά στο άρμα του «Ηνίοχου» προσδένονται μαχητικά 4,5 γενιάς, αεροπορικής υπεροχής, που μπορούν να λαμβάνουν όλα μαζί swing role αποστολές, ανοίγοντας τον εναέριο δρόμο για τα μεγάλα comao που ακολουθούν ώστε να πλήξουν τους δικούς τους στόχους.

Ανάμεσα σε αυτά τα μαχητικά, πλέον είναι και τα Ελληνικά Rafale F3R τα οποία θα πάρουν την σκυτάλη από τα F-16 Block 52 Advanced. Και αυτό θα γίνει όχι γιατί τ’ αεροσκάφη της 335 και 336 Μοίρας δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν σε αυτού του είδους τις αποστολές, αλλά επειδή ο ρόλος της αεροπορικής υπεροχής είναι αυτός που ανήκει στην 332 Μοίρα «Γεράκι», με τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και δεν είναι παράλογο οι σχεδιαστές της άσκησης από το ΚΕΑΤ και το ΣΟΤ να έχουν κρατήσει τους swing ρόλους για τις «ριπές» της Τανάγρας, από την στιγμή που τα ηλεκτρονικά των αεροσκαφών, όπως και τα όπλα τους είναι προσανατολισμένα γι’ αυτές ακριβώς τις αποστολές.

  • Κατ’ αυτό τον τρόπο, Ελληνικά Rafale F3R & «Μ» του Marine Nationale της Γαλλίας, F-15 από τις ΗΠΑ και τα «ξεχωριστά» F-16 Sufa του Ισραήλ, πρόκειται να σηκώσουν το βάρος των τριπλών αποστολών. Αποστολές αέρος- εδάφους, αέρος -επιφανείας, αέρος- αέρος είναι ο τριπλός ρόλος που δύναται το Rafale F3R να φέρει με περισσή άνεση εις πέρας και αυτό χάρις την ιδιαίτερη αυτονομία του.

Μάλιστα στον «Ηνίοχο» είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστούν οι γνώσεις που αποκόμισαν τα πρώτα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας που εκπαιδεύτηκαν στην Γαλλία για περίπου έναν χρόνο και που τώρα έχουν κληθεί σε καθημερινή βάση να μάθουν το νέο μαχητικό σε όλους εκείνους τους ιπταμένους που είχαν μείνει πίσω στην Τανάγρα.

3η φορά τα F-15 σ’ έναν χρόνο και 2η για τα Rafale M

Από την άλλη πλευρά τουλάχιστον σ’ ότι αφορά το Νατοϊκό «Comao», Ελλάδας, Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μια ευκαιρία να «κουμπώσουν» ακόμη περισσότερο μέσα από τη Συμμαχική τυποποίηση, κάτι που είναι ένας εκ των σκοπών της πολυεθνικής άσκησης.

  • Ωστόσο το γεγονός της συνύπαρξης F-15 της Αμερικής, γι’ ακόμη μια φορά στην Ελλάδα και των Rafale M του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη για 28η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία μόνο και μόνο σημειολογικά έχει την δική του αξία.

Άλλωστε τα F-15 Strike Eagle που επανέρχονται για τρίτη φορά στην Ελλάδα, εκτός της Νατοϊκής άσκησης «Castle Forge» για την οποία πετούσαν σε χώρες της Β. Ευρώπης έως τη Μαύρη Θάλασσα, ασκούνταν πάντα και με τα «μπλε φτερά» όλων των πολεμικών μοιρών.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό οι εκπαιδευτικές τους πτήσεις έφταναν και πάνω από νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, εκεί που η Άγκυρα εκδίδει συχνά navtex απαγόρευσης ασκήσεων επικαλούμενη την αποστρατιωτικοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής, που έχουν τη δυνατότητα να διανύουν και μεγάλες αποστάσεις, όπως τα F-15 & Rafale, είναι ένα έμμεσο show force των Συμμάχων προς την Ρωσία. Και δείχνουν με σαφήνεια την προτίμησή τους-πέραν της άσκησης «Ηνίοχος»- στην ασφάλεια που τους παρέχουν οι Ελληνικές αεροπορικές βάσεις και ταυτόχρονα τις δυνατότητες που έχουν για να δράσουν μέσω του FIR Αθηνών προς τα νέα θέατρα επιχειρήσεων εφόσον αυτό χρειαστεί, αν και το ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα δείχνει την ετοιμότητά του αλλά και την ψυχραιμία του ώστε να μην ανοίγει η πόρτα του «φρενοκομείου»…

https://hellasjournal.com/