Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Κυπριακό: Ο Τσαβούσογλου βγάζει τα ΜΟΕ εκτός ατζέντας



 Η Τουρκία επιχειρεί να κλείσει εκ προοιμίου την όποια συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο να επανέλθει το Κυπριακό σε πορεία διαπραγματεύσεων. Η προσέγγιση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περιορίζει στο ελάχιστο την προοπτική να μπουν στο τραπέζι των συνομιλιών τα ΜΟΕ που ετοίμασε η Λευκωσία. Με την τοποθέτησή της, ουσιαστικά, η Άγκυρα δεν αφήνει περιθώρια για την τουρκοκυπριακή ηγεσία, ενώ στέλνει και μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή Αριστερά η οποία τοποθετήθηκε υποστηρικτικά σε συζήτηση των ΜΟΕ.

Του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την Κίπρις Πόστασι (πηγή κυπριακό Γραφείο Τύπου Πληροφοριών) χαρακτήρισε ως "αβάσιμες τις ειδήσεις που αναφέρουν ότι συζητούνται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Τουρκία και την ‘νότια Κύπρο’", όπως χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει ως εκτός πραγματικότητας τους ισχυρισμούς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συζητά ΜΟΕ στο Κυπριακό με Τούρκους αξιωματούχους. 

Σημειώνει δε πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να αναζητεί στήριξη από τρίτα μέρη και κυρίως από την ΕΕ για ΜΟΕ που προβλέπουν επιστροφή της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σε αντάλλαγμα με άνοιγμα του "αεροδρομίου" Τύμπου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της ΕΕ για εμπορικές και άλλες δραστηριότητες των Τουρκοκυπρίων και της "τδβκ".

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις ΜΟΕ των Ελληνοκυπρίων είναι "εξαντλημένες προτάσεις με στόχο την απομάκρυνση από την ουσία του κυπριακού ζητήματος και την παραπλάνηση, μη σοβαρές προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί εν καιρώ και απέτυχαν". "Με αυτές τις λεγόμενες προτάσεις στόχος είναι η αφαίρεση των κεκτημένων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων", ισχυρίζονται οι εν λόγω πηγές, προσθέτοντας και το εξής: "Η ημερήσια διάταξη της Τουρκίας είναι η επαναβεβαίωση των κεκτημένων δικαιωμάτων που απέκτησαν οι Τουρκοκύπριοι το 1960, δηλαδή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Επομένως, στη δική μας ημερήσια διάταξη δεν υπάρχουν ΜΟΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδήσεις σε σχέση με το ότι συζητείται εκ μέρους αξιωματούχων μας με την ελληνοκυπριακή πλευρά πακέτο ΜΟΕ, είναι ειδήσεις σκόπιμες και εκτός πραγματικότητας για δημιουργία εντυπώσεων".  

Από τα όσα διαμηνύει η τουρκική πλευρά είναι εμφανές πως οι προοπτικές να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικότερη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό μέσω συζήτησης ΜΟΕ είναι μάλλον αδύνατη. Και η τουρκική τοποθέτηση έρχεται σε μια στιγμή που η Λευκωσία αναμένει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκειμένου να κινηθεί πιο έντονα τόσο εντός Ευρώπης όσο και εκτός για προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

Η Άγκυρα είχε προσπαθήσει από νωρίς να επιβάλει "σιγή ασυρμάτου" στην τουρκοκυπριακή πλευρά όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επέβαλε την αποφυγή συζήτησης των όποιων προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς εκτιμώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εκβιάσει συζήτηση της λύσης δύο κρατών. Και ενώ ο Ερσίν Τατάρ και η τουρκοκυπριακή ηγεσία απέφευγαν επιμελώς να συζητήσουν οτιδήποτε που είχαν να κάνουν με τα μέτρα που προωθούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά σε κομματικό επίπεδο, η Αριστερά στα κατεχόμενα εμφανιζόταν υποστηρικτική και έτοιμη να συζητήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις. Η τουρκοκυπριακή Αριστερά δήλωνε ότι βλέπει θετικά το άνοιγμα του αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου με αντάλλαγμα την Αμμόχωστο. 

"Τουρκική παραμεθόριος" η Πράσινη Γραμμή! 

Η κατεχόμενη Κύπρος είναι "ακριτική επαρχία" της Τουρκίας και η άμυνα της Αττάλειας και της Αλάνια αρχίζει από την Πράσινη Γραμμή, δήλωσε ο "πρωθυπουργός", Φαΐζ Σουτζούογλου, σε συνάντηση με την Ένωση Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Τουρκίας (TÜRSAB).

Δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο (πηγή ΓΤΠ) αναφέρουν ότι ο κ. Σουτζούογλου είπε ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας στον οποίο αποδίδουν σημασία, όμως με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία βιώνει σοβαρές και αισθητές δυσκολίες. Ευχόμενος να εξευρεθεί διευθέτηση και συμφωνία σύντομα στην Ουκρανία, ανέφερε ότι έτσι θα κινητοποιηθεί λίγο η ρωσική αγορά και θα έρθει και η κατεχόμενη Κύπρος στο σημείο που επιθυμεί στον τουριστικό τομέα. Θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτά τα προβλήματα, σημείωσε.

 "Πάντα έλεγα το εξής: Ίσως να είμαστε δύο κράτη, αλλά είμαστε ένα έθνος. Επομένως, η μοίρα μας είναι κοινή. Οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην βόρεια Κύπρο και οι Τούρκοι της Ανατολίας που ζουν στην Ανατολία έχουν κοινή μοίρα και κοινό μέλλον. Μακάρι με την άνοδο της Ανατολίας, της Τουρκίας στον τουρισμό να φέρουμε και την τδβκ στο επιθυμητό επίπεδο στον τουρισμό. Έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη" είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Όπως ξέρετε, συνέχισε ο κ. Σουτζούογλου απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία της TÜRSAB, "το μέρος αυτό είναι ταυτόχρονα και ένα σύνορο. Στα νότιά μας υπάρχει ο ελληνοκυπριακός τομέας. Επομένως υπάρχει ένας ανταγωνισμός και δεν πρέπει να χάσουμε αυτό τον ανταγωνισμό. Πρέπει να διεξάγουμε και αυτό τον αγώνα, διότι ο αγώνας δεν είναι μόνο οικονομικός, είναι ταυτοχρόνως και πολιτικός".

Κατά τον "πρωθυπουργό", "το μέρος αυτό είναι ακριτική επαρχία της Τουρκίας. Η άμυνα της Τουρκίας, της Αττάλειας, της Αλάνια αρχίζει σε αυτή την Πράσινη Γραμμή. Για εμάς η Τουρκία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και η βόρεια Κύπρος είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Τουρκία. Η μοίρα μας είναι κοινή. Εμείς είμαστε η θυγατέρα πατρίδα, εσείς η μητέρα πατρίδα. Η μεγαλύτερή μας ασφάλεια είναι η άνευ ανταλλαγμάτων στήριξη που παίρνουμε".

Πηγή: philenews/ https://www.capital.gr/