Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 27.7.22

«Το Αιγαίο «στη μέση» επιδιώκει η Τουρκία»! Δ.Δρόσος για τις εθνικές «φωτιές» και την παρακμή μας

 

27.7.22

Στον αέρα η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ – Το τίμημα της ανοησίας…

 

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου κρίση σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, που επηρεάζεται κι από τις αιφνιδιαστικές μεταβολές στις αγορές. Η νέα δύσκολη κατάσταση πιέζει για κυβερνητικές παρεμβάσεις σε κλίμακα αδιανόητη μέχρι τώρα. Οι κυβερνήσεις στην ΕΕ πιέζονται ασφυκτικά να βρουν ισορροπίες, ώστε οι παρεμβάσεις να μην επιδεινώσουν την κρίση.

Από την επιβολή κυρώσεων παρατηρείται ταχύτατη μεταβολή στην αγορά ενέργειας, που πλήττει την εντελώς ανέτοιμη Ευρώπη. Προ τριών δεκαετιών οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Γηραιά Ήπειρο άρχισαν να απελευθερώνουν τις ενεργειακές αγορές, προσδοκώντας ένταση του ανταγωνισμού και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

27.7.22

Φυσικό αέριο: Ο ρωσικός εκβιασμός… πιάνει τόπο στη Γερμανία φέρνοντας σε αντιπαράθεση βιομηχανία και νοικοκυριά


 Η συμφωνία της Ε.Ε. για εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου δεν άφησε ιδιαίτερα ευχαριστημένη τη Γερμανία που, λόγω του σημαντικού προβλήματος που έχει, πίεζε για δυναμικότερα και υποχρεωτικά μέτρα. Ωστόσο το Βερολίνο βρίσκεται σε δυσχερή θέση απέναντι και στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της χώρας, για το ποιος τελικά θα πρέπει να έχει προτεραιότητα όταν φτάσει η δύσκολη ώρα των διακοπών, οι επιχειρήσεις ή οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., τα νοικοκυριά και οι υποδομές κρίσιμης σημασίας, όπως τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία, είναι τα πρώτα που προστατεύονται από πιθανές διακοπές σε φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα. Όμως, οι βιομηχανικοί ηγέτες της χώρας έχουν περάσει στην αντεπίθεση ζητώντας η ευθύνη των περικοπών να βαρύνουν ισοδύναμα τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

27.7.22

Στους πόσους νεκρούς την ημέρα θα «δει» κλιμάκωση ο κ. Πλεύρης; Δεν του φτάνουν οι 40; [βίντεο]




 







Το νέο κύμα της πανδημίας του κορωναϊού είναι σε αποκλιμάκωση, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια μέτρα πριν το Σεπτέμβριο.

Και το λέει αυτό ενώ μόλις χθες έγινε γνωστό ότι την περασμένη καταγράφονταν περίπου 40 θάνατοι καθημερινά. Άλλα οι θάνατοι πλέον στην Ελλάδα, όπως ίσως και αλλού, έχουν γίνει έναν απλός αριθμός. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την κυβέρνηση, είναι αλήθεια, αλλά και για τους ειδικούς και τους πολίτες.

27.7.22

ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙ  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΟΙ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ  ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΔΙΖΩΝΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΑΝΑΦΑΊΡΕΤΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.

Ταγμένοι ολόψυχα να ικανοποιήσουν τον Τούρκο κατακτητή και τους Βρετανούς συνοδοιπόρους του, οι Διζωνικοί Ηγέτες μας δέχθηκαν να μην επιστρέψουν οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι μας πίσω στα κατεχόμενα  και διαπραγματεύονται  ρύθμιση του περιουσιακού με την οποία ρύθμιση, να ξεπεραστεί το μεγάλο εμπόδιο στην λύση ΔΔΟ, που είναι το γεγονός ότι εμείς οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, πλειοψηφούσαμε στα κατεχόμενα, στην ιδιοκτησία γης, κατά 85%.

27.7.22

Ο Στρατός Ξηράς σχεδιάζει την απόκτηση νέων ταχυπλόων με επίκεντρο το CB-90



 Σε τροχιά εξοπλιστικής ενίσχυσης εκτός της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) βρίσκεται και ο Στρατός Ξηράς. Το ενδιαφέρον κεντρίζει το πρόγραμμα πρόσκτησης νέου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) πλην όμως το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) προχωρά και επιπρόσθετα προγράμματα μικρότερου κόστους αλλά υψηλής επιχειρησιακής αξίας.

Στη κατεύθυνση αυτή σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ) σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ καθώς και το επιτελείο της ΑΣΔΕΝ βρίσκονται στη φάση κατάρτισης των τεχνικών προδιαγραφών για την απόκτηση ταχυπλόων μεταφοράς προσωπικού κλειστού τύπου.

27.7.22

Δύναμη μας, ο σεβασμός όλων!

 

 

 Ελληνική Αστυνομία - Hellenic Police
27.7.22

Ο Ερντογάν προκαλεί χωρίς αιδώ την Ελλάδα και την Κύπρο: Στέλνει το γεωτρύπανο “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” στη Μεσόγειο (video)



 Στις 9 Αυγούστου θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνης το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han για να ξεκινήσει «αποστολή στη Μεσόγειο», σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ. Την είδηση μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σημειώνουμε ότι σήμερα ο κατοχικός ηγέτης Ερσιν Τατάρ πήγε με πλοίο από την κατεχόμενη Κερύνεια στην Μερσίνα όπου “επιθεώρησε” το τουρκικό ερευνητικό. Ο Τατάρ ανάρτησε φωτογραφίες του μπροστά στο γεωτρύπανο, στον λογαριασμό του στο Twitter.

27.7.22

Φυσικό αέριο: Η «εξαίρεση» που πέτυχε η Ελλάδα στο deal της ΕΕ για κόφτη 15%



 Στις γωνίες του τριγώνου «Ευρωπαϊκή Ένωση - αγορές- Ρωσία» βρίσκεται η απάντηση του νέου ράλι στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που καταγράφηκε χθες, μολονότι στις Βρυξέλλες επήλθε γρήγορα πολιτική συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών-μελών για «ψαλίδι» 15% σε εθελοντική βάση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, από 1ης Αυγούστου έως 31 Μαρτίου του 2023.


Ρεκόρ στις τιμές

Παρότι τα ευρωπαϊκά κράτη ομονόησαν και στην μετατροπή του εθελοντικού χαρακτήρα του μέτρου σε υποχρεωτικό σε περίπτωση έλλειψης ή πολύ υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα, εντούτοις η κίνηση της Gazprom να θέσει σε εφαρμογή τον αγωγό Nord Stream1 με μειωμένη ροή, δηλαδή στο 20% των δυνατοτήτων του με την επανεκκίνησή του μετά τις εργασίες συντήρησης, έχει «βάλει φωτιά» στις τιμές των ορυκτών καυσίμων.
27.7.22

EAST MED: Ευτυχία, ή κατάρα για την Ελλάδα;



Του Ευάγγελου Ρήγου

Προέδρου ΙΗΑ*

Ξόδεψα  στην ναυτιλία μισό αιώνα από την ζωή μου υπηρετώντας την μέσα από την θάλασσα καί από την στεριά. Οπότε την παγκόσμια γεωστρατηγική κατάσταση την βλέπω κάτω από το πρίσμα της εμπειρίας ενός  ναυτικού.

Οι Πόλεμοι

Τους τελευταίους 2 αιώνες όλοι σχεδόν οι πόλεμοι έγιναν για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της υφηλίου. Στις αρχές του 20ου αιώνα όποια δύναμη είχε υπεροχή στην θάλασσα ήταν και κοσμοκράτισσα (υπερδύναμη). Και φυσικά βασίζονταν στον πολεμικό της στόλο.

27.7.22

Τούρκοι αναλυτές προειδοποιούν τον Ερντογάν: «Οι ΗΠΑ θα παρέμβουν υπέρ της Ελλάδας αν υπάρξει εμπλοκή»

 

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας και Ελλάδας – ΗΠΑ παραμένουν ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Άγκυρας καθώς και των μεγαλύτερων δεξαμενών σκέψης της γείτονος.

Οι αναλυτές επιχειρούν να προβλέψουν παράλληλα τη θέση που θα πάρει και η Ουάσιγκτον σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, σε περίπτωση έντασης και πώς αυτό επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων σε μία ενδεχόμενη «κρίση» στην Ανατολική Μεσόγειο.

27.7.22

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων -80 παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο

 


Κρεσέντο τουρκικών παραβιάσεων καταγράφηκε την Τρίτη πάνω από το Αιγαίο. Συγκεριμένα, οι παραβιάσεις ανήλθαν στις 80, 37 από μαχητικά F-16 και 43 από μη επανδρωμένα UAV.

Το ρεσιτάλ τουρκικής προκλητικότητας σημειώνεται λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε ακραία ρητορική κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, ισχυριζόμενος ότι… δεν γνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Την ίδια στιγμή, έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

26.7.22

Η Γροιλανδία λιώνει από τον δικό της καύσωνα !

Στη φωτογραφία εικονίζονται σκύλοι που σέρνουν έλκηθρα στη θάλασσα καθώς περνούν ανάμεσα σε λιωμένους πάγους στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας.
 

Μπορεί η Ευρώπη να ψήνεται κυριολεκτικά από τον σφοδρό καύσωνα όμως η Γροιλανδία κυριολεκτικά λιώνει από την μεγάλη για την περιοχή αύξηση της θερμοκρασίας αυτή την περίοδο. Τέτοια εποχή η συνήθης θερμοκρασία στη Γροιλανδία είναι περίπου δέκα βαθμοί Κελσίου. To προηγούμενο Σαββατοκύριακο 15-17 Ιουλίου η θερμοκρασία στη Γροιλανδία έφτασε τους 15 βαθμούς Κελσίου αύξηση που όπως είναι ευνόητο είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον εδώ και 40 χρόνια στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα »

26.7.22

Σαουδαραβικά F-15 θα υπερασπιστούν την Ελλάδα; Στρατηγικής σημασίας το στρατιωτικό κομμάτι της σημερινής συμφωνίας Μητσοτάκη-Σαλμάν


 Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων των δύο χωρών θα εδραιωθεί περαιτέρω με τη σημερινή υπογραφή συμφωνίας για σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας 

Ιδιαίτερη σημασία πέραν των άλλων τομέων έχει και για το αμιγώς στρατιωτικό κομμάτι η σημερινή επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής ΑραβίαςΜοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα και η συνάντησή του (στις 19.00) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, όπου αναμένεται να επισφραγιστεί ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας με την υπογραφή πλήθους διμερών συμφωνιών σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς.

26.7.22

Ο Πούτιν πρότεινε (;) να κατασκευαστεί ένα τουρκικό εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία !



 Ρωσία και Τουρκία κινούνται συνεχώς σε μια λογική "συμμαχίας" κατά της Δύσης και των ΗΠΑ

Πολύ στενότερες γίνονται οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας. Δεν είναι μόνο τα σιτηρά, ή η συνάντηση των δύο προέδρων στο Ιράν, ούτε καν η νέα επαφή στο Σότσι που ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα. 

Είναι κάτι που μοιάζει απίστευτο... 

26.7.22

Οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν τουρκικό ελικόπτερο Sikorski στο Ιράκ-Βίντεο με τον θάνατο Οκτώ Τούρκων στρατιωτών



 Συνεχίζεται το μακελειό των τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ από τους Κούρδους αντάρτες

Οι Κούρδοι αντάρτες, ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα μεταφορικό ελικόπτερο του τουρκικού στρατού τύπου sikorski  στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ).

Όπως η ανακοίνωση, “οι Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (HPG), παρακολουθούσαν ελικόπτερο Sikorsky το βράδυ της Δευτέρας. Το ελικόπτερο ενώ βρισκόταν σε φάση προσγείωσης στην περιοχή Şikefta Birîndara αποβιβάζοντας Τούρκους στρατιώτες, δέχθηκε πυρά πολυβόλων από κοντινή απόσταση.

26.7.22

Predator: Επιχείρηση φίμωσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων καταγγέλλει ο Καμίνης

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Η μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αφορά την προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου. Όπως σημειώνουν πηγές του ΠΑΣΟΚ «μετά από την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Πήγασος», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε μία Ειδική Υπηρεσία, μέσω της οποίας οι Ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ελέγχουν τις τηλεφωνικές τους συσκευές για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης».

26.7.22

Το Κίεβο θέλει να ...διωχθούν μεγάλες τράπεζες για «εγκλήματα πολέμου»

Σαν πολύ δεν ασχολήθηκε η ΕΕ με τον Ζελένσκι και με τη χώρα του;
Επιτέλους δεν θα καταστρέψουμε τη Γη, ούτε θα δυστυχήσουν όλες 
οι Ευρωπαϊκές χώρες για τη μαριονέτα των ΗΠΑ. Είχε δε και το θράσος  να 
απειλήσει την Ελλάδα με ...κυρώσεις !!! (που
 πρώτη- βλακωδώς- 'έσπευσε να του 
στείλει 
πολύτιμα οπλικά συστήματά μας -πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας) 
Αυτό μαζί με τη γελοία και απαράδεκτη ενέργεια να διακόψει λόγω...δήθεν τεχνικής βλάβης,την τηλεοπτική σύνδεση με τη Κύπρο, όταν ετέθη το θέμα της Τουρκικής εισβολής σ αυτήν, δείχνει τη νοοτροπία του και τον υπερφίαλο εγωϊσμό του -ως νέος Μουσολίνι, ή σαν τον Λουδοβίκο τον 14ο: (Το κράτος είμαι εγώ. "L' etat c'est moi") 
Να καταστραφούν όλα για να διατηρηθεί αυτός ως ηγέτης της Ουκρανίας!
Ε, όχι. Αυτό δεν πρέπει να γίνει και δεν θα γίνει.
Juan



Μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πρέπει να διωχθούν για «εγκλήματα πολέμου» για τη χρηματοδότηση του «ρωσικού καθεστώτος» εξαιτίας των εμπορικών συναλλαγών τους με τη Μόσχα, σύμφωνα με κορυφαίο συνεργάτη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι....

Ο Όλεγκ Ουστένκο, οικονομικός σύμβουλος του Ζελένσκι, είπε ότι η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι τράπεζες, όπως η JPMorgan, η HSBC και η Citi, βοηθούν τις πολεμικές προσπάθειες του Κρεμλίνου στην Ουκρανία μέσω της χρηματοδότησης εταιρειών που εμπορεύονται πετρέλαιο με τη Ρωσία.

26.7.22

Readiness στις Μοίρες μαχητικών της Κίνας: Το Πεκίνο απείλησε επίσημα(!) να “κατεβάσει” το αεροσκάφος της Πελόζι – Πυραυλικός Συναγερμός στην Ταϊβάν (upd)

 

Του Βασίλη Καπούλα

Ανεβαίνει κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή του Ειρηνικού καθώς η Κίνα απείλησε με στρατιωτικά μέτρα εναντίον του αεροσκάφους που θα μεταφέρει την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Στην Ταιβάν ηχούν σειρήνες πυραυλικής επίθεσης με τον λαό να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο καθώς αμερικανικά μαχητικά θα συνοδεύουν το αεροσκάφος της Πελόζι. Η πιθανότητα εμπλοκής είναι μεγάλη.

26.7.22

RND: Πώς ο Ερντογάν κάνει ισλαμική κατήχηση σε νεαρούς Τουρκοκυπρίους



 Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να ενισχύσει το Ισλάμ στα κατεχόμενα της Κύπρου, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο RND. Όπως όλα δείχνουν μέρος του σχεδίου είναι να καλεί παιδιά Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία σε κατασκηνώσεις, όπου γίνονται συστηματικά μαθήματα για το Ισλάμ. 

«Βόλεϊ, ιππασία, θέατρο, εικαστικά: το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 46 μαθητές είναι πλούσιο. Αντί όμως γι αυτό οι νεαροί Τουρκοκύπριοι  βρέθηκαν να κάνουν μαθήματα για το Ισλάμ. Τέτοιου είδους καλοκαιρινές δραστηριότητες ανήκουν στο σχέδιο του τούρκου προέδρου για να καλλιεργηθεί το θρησκευτικό αίσθημα στους Τουρκοκύπριους» αναφέρει η ανταπόκριση του γερμανικού δικτύου.

26.7.22

Δυστύχημα με ελικόπτερο στα Σπάτα

Κανείς ενήλικος, φυσιολογικά, δεν θα κατευθυνόταν προς τον περιστρεφόμενο έλικα...
Juan
 

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ για τον θάνατο του 22χρονου Βρετανού τουρίστα, λίγο μετά τις 18:20 το απόγευμα της Δευτέρας (25/7) σε ιδιωτικό ελικοδρόμιο στην περιοχή Άγιος Γεώργιος στα Σπάτα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για να αποσαφηνιστούν τα αίτια του φρικτού δυστυχήματος στα Σπάτα που σημειώθηκε τη Δευτέρα, όταν 22χρονος Βρετανός τουρίστας, Jack Fenton, διαμελίστηκε από τον έλικα του ελικοπτέρου Bell 407 στο οποίο επέβαινε μαζί με την παρέα του.

26.7.22

Το Κογκρέσο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υλοποιήσει την υπόσχεση του Προέδρου Μπάιντεν στον Ερντογάν για τα F-16

 Η υποστήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για την αγορά από την Άγκυρα των αμερικανικών μαχητικών F-16. Eπίσης δεν είναι σαφές αν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) μπλοκάρει εκ νέου την επέκταση του ΝΑΤΟ, εκβιάζοντας έτσι για την αγορά των F-16.

Τα παραπάνω αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα New York Times (κείμενο Michael Crowley. Τίτλος του κειμένου: Ο ηγέτης της Τουρκίας παραμένει πονοκέφαλος για τον Μπάιντεν παρά τη βοήθεια στη συμφωνία για την Ουκρανία.

25.7.22

Ζούμε και πεθαίνουμε με το άγχος μη "χαλάσει" η δημόσια εικόνα μας - Δημήτριος Λυκούδης

 

25.7.22

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ-(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ ΜΑΣ)

 Στο Μοναστήρι του Αη Λιά ψηλά στο Χελυδόρι


Στις 20 Ιουλίου εόρταζε η Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Ζαχόλης.
Η Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Ζάχολης, βρίσκεται στην εδαφική περιφέρεια του Χελυδορίου (Κούτου), ανάμεσα στη Ζάχολη και τον Πύργο, τέως κοινότητες, σε υψόμετρο 750 μ. περίπου.
Στο παρελθόν, όλοι οι περιηγητές, οι επισκέπτες και οι προσκυνητές, μιλούσαν για το θαυμάσιο τοπίο στο οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι και για την πλούσια βλάστηση, δάση με πεύκα και έλατα, καλλιεργημένες εκτάσεις, πολλά νερά. Αυτή η εικόνα είχε μείνει στη μνήμη όλων μας.
Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση δεν είναι η ίδια με εκείνη που περιγράφεται στις εντυπώσεις των επισκεπτών.
Από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου, του έτους 2000, η οποία εξαπλώθηκε από την Αχαΐα μέχρι την ανατολική Κορινθία και δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της, κάηκε ολοσχερώς και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.
25.7.22

Η ΤΑΙΝΙΑ: ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ QED (σειρά 6 επεισοδίων *****) !~ (Επεισόδια 4,5,6 )

25.7.22

10 αριστουργήματα στα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας

 

Όπου κι αν ταξιδέψεις στην Ελλάδα, θα βρεις κάτι σπουδαίο να δεις στα τοπικά μουσεία.

 

Θοδωρής Αντωνόπουλος  22.7.2022

 

 Facebook

 Twitter

 Shares 1071

 E-mail

  

 0

Ο αρχαιολογικός τουρισμός έχει χαρακτηριστεί ως η νέα τάση στα ταξίδια αναψυχής, δεν σου κάνει όμως τόση αίσθηση ως «trend» όταν ζεις σε μια χώρα γεμάτη αρχαιότητες που εκτείνονται από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Το παρελθόν εδώ είναι διαρκώς «παρόν» όπου κι αν βρεθείς, από την ηπειρωτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη και τα νησιά, είτε πρόκειται για τις πολυάριθμες αρχαιολογικές θέσεις, ανασκαφές και τομές, είτε για τα 203 αρχαιολογικά μουσεία και τα μυριάδες ευρήματα που εκτίθενται σε αυτά, χώρια όσα παραμένουν στις αποθήκες ή έχουν «ξενιτευτεί».   

25.7.22

Φυσικό αέριο: Οι 5+1 αγωγοί που κρατούν «όμηρο» την Ευρώπη



Γιώργος Φωκιανός


Με την Ευρωπαϊκή Ενωση να εισάγει το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, είναι απόλυτα ξεκάθαρη η ενεργειακή εξάρτηση των κρατών-μελών, άλλων λιγότερο και άλλων περισσότερο, από τους αγωγούς που τροφοδοτούν τη Γηραιά Ήπειρο, γεμίζοντας τα ταμεία της Μόσχας με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι το πλεόνασμα του ρωσικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 70,1 δισ. δολαρίων καθώς η εκτίναξη των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
25.7.22

Θα “στραγγαλίσει” την ΕΕ: Η Ρωσία ετοιμάζει συντριπτικό πλήγμα στην Γεωργία για να κλείσουν όλοι οι αγωγοί πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν!



 Του Βασίλη Καπούλα

Πληροφορίες-σοκ διακινούνται σε ρωσικά ΜΜΕ για επικείμενο ενεργειακό συντριπτικό πλήγμα στην Δύση. Ρωσικά ΜΜΕ προετοιμάζουν το έδαφος ώστε η Ρωσία να κλείσει και την τελευταία ενεργειακή βάνα της Ευρώπης και συγκεκριμένα όλους τους αγωγούς που διέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν προς την ΕΕ.

Το κτύπημα των Ρώσων θα επικεντρωθεί στον έλεγχο όλης της Γεωργίας και των αγωγών που διέρχονται από το έδαφος της.

25.7.22

Συνελήφθησαν 3 μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση ναρκωτικών και την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης



Κατασχέθηκαν 750 δενδρύλλια κάνναβης και περισσότερα από 

29 κιλά ακατέργαστης κάνναβης



Συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, σε Βοιωτία και Αττική, τρία μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και στην περαιτέρω επεξεργασία και διακίνηση ποσοτήτων κάνναβης.

25.7.22

Ελάτε να ξαναγίνουμε συγχαίροντες και συμπάσχοντες συνάνθρωποι!…

 

           Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος* 


     Μια φορά κι έναν καιρό, στη Θεσσαλονίκη είχαμε στο Διοικητήριο μια «μαρμάρινη» αλάνα που τώρα δεν υπάρχει και, δυστυχώς, τα αρχαία που αποκαλύφθηκαν ΔΕΝ έχουν αξιοποιηθεί σωστά.

     Και απέναντι από την Αγγελάκη είχαμε μια «χωματένια» μεγάλη αλάνα όπου, όπως κάναμε και στη «μαρμάρινη» του Διοικητηρίου, κλοτσούσαμε την μπάλα, παίζαμε κρυφτούλι, αμάδες και μακριά γαϊδούρα…

     Μια φορά κι έναν καιρό, είχαμε τους φίλους και τους κολλητούς να λέμε τα μυστικά μας, να μοιραζόμαστε χαρές που έτσι διπλασιάζονταν και λύπες που μειώνονταν επειδή τις βγάζαμε από το στέρνο με δάκρυα στα μάτια.

25.7.22

Οι καύσωνες η νέα θανατηφόρα… πανδημία της Ευρώπης: Πλήρως ανέτοιμη για τον εφιάλτη, λέει το Politico – Με πλεονέκτημα η Ελλάδα

 Εκτός των άλλων, η Ελλάδα  έχει και το πλεονέκτημα ότι της κάνει...αέρα η Τουρκία!
Juan

 Η ήπειρος έχει πολλή δουλειά να κάνει για να προστατεύσει τις πόλεις, τις υποδομές και τη νοοτροπία της στη θερμότητα.

Η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για την υπερβολική ζέστη που γνώρισε αυτόν τον κολασμένο Ιούλιο. Αυτό υποστηρίζει και τεκμηριώνει το politico.eu σε ρεπορτάζ των KARL MATHIESEN , ZIA WEISE και PIETER HAECK.

Όπως αναφέρουν, αυτό είναι προφανές από τον αριθμό των νεκρών από το κύμα καύσωνα μέχρι στιγμής – με περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που είναι γνωστό ότι έχουν πεθάνει στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όταν δημοσιοποιηθούν δεδομένα στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και την Ολλανδία και από μεγάλο μέρος της Κεντρικής και την Ανατολική Ευρώπη, όπου η ζέστη παρέμεινε αυτό το Σαββατοκύριακο.

25.7.22

Ο Ερντογάν είναι μέλος του “άξονα του κακού” με τη Ρωσία και το Ιράν: Μόνο οι Δυτικοί έχουν τυφλωθεί από τη …”γοητεία” του…

 

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Έσπευσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη για να συναντήσει τους φίλους και τους συμμάχους του, τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Αμερικής και της Δύσης, αλλά δεν ακούσαμε κιχ από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες (και όταν λέμε Βρυξέλλες, εννοούμε και το ΝΑΤΟ και την άβουλη Ευρωπαϊκή Ένωση).

Κτύπησαν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, προκαλώντας τον θάνατο αθώων ανθρώπων, και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση, χωρίς αναφορά στους δολοφόνους. Σε λίγο -και να μην εκπλαγούμε- μπορεί και να μας πουν ότι οι στυγνοί φονιάδες των αμάχων είναι οι Κούρδοι αντάρτες του PKK, που φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τη δολοφονική πράξη. Είναι έργο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και κανενός άλλου.

25.7.22

Γιατί η Γερμανία θα πληρώσει τη νύφη του Ουκρανικού

 

Η Γεωοικονομία είναι ένας όρος πολύ πρόσφατος στην οικονομική και γεωγραφική κοινότητα των επιστημών και καθορίζει ουσιαστικά τον διττό ρόλο που διακατέχουν η οικονομία, αλλά και γεωγραφία στην εξέλιξη και την διαμόρφωση του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Οι οικονομικές ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ότι στην γηραιά ήπειρο ο μόνος αντίπαλος που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον αμερικανικό και αγγλοσαξονικό άξονα ήταν η ανερχόμενη οικονομικά Γερμανία.

25.7.22

Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην “αυλή” της Ρωσίας – Ο προαναγγελθείς πόλεμος

 

«Η Ευρώπη είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ και θα παραμείνει» (Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι)

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης επιδίωξη της Δύσης θα έπρεπε να είναι η ανοικοδόμηση ενός παγκόσμιου κινήματος ειρήνης που να αντιτίθεται σε όλες τις στρατιωτικές συμμαχίες και τις συνεχιζόμενες μαζικές αυξήσεις των αμυντικών προϋπολογισμών. Αντ’ αυτού η βούληση της Ουάσιγκτον ήταν η επέκταση του ΝΑΤΟ, μέσω της διεύρυνσης του, καθώς διέβλεπε ότι η επιρροή της στα ευρωπαϊκά θέματα περνούσε και μέσα απ’ αυτό. Ο Λευκός Οίκος φοβόταν μία συνεργασία της Ρωσίας με την Ευρώπη, η οποία δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά του.

Μετά το 1991, οι μετακομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχοσλοβακία, βρέθηκαν σε ένα αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας.

25.7.22

Ο αμερικανικός στρατός υμνεί την Κούρδισσα αντάρτισσα που δολοφόνησαν οι Τούρκοι: Οργή στην Ουάσιγκτον για τη μεγάλη απώλεια


 Η Salwa Yusuk (γνωστή ως Ciyan Afrin), μία Αναπληρωτής Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) – μαζί με δύο συναδέλφους της μαχήτριες – έχασε τη ζωή της σε επίθεση κοντά στην πόλη Qamishli της Συρίας, στις 22 Ιουλίου 2022.

Τα παραπάνω αναφέρει η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (U.S. Central Command – CENTCOM) για τη στυγνή δολοφονία της Yusuk, από τα τουρκικά drones την Παρασκευή.

Είναι φανερό ότι οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν με οργή την εν ψυχρώ εκτέλεση της Κούρδισσας αντάρτισσας, που ήταν ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης YPG και σημαντικός εταίρος των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία.

25.7.22

Κόκκινος συναγερμός στην Ιαπωνία μετά από ξαφνική έκρηξη στο ηφαίστειο Σακουρατζίμα: Σε μικρή απόσταση από πυρηνικό σταθμό [videos]

 

Το ηφαίστειο Σακουρατζίμα, που βρίσκεται ανοικτά του νησιού Κιούσου της Ιαπωνίας, εξερράγη σήμερα Κυριακή, στέλνοντας ένα μεγάλο νέφος μαύρου καπνού στον ουρανό και εκτοξεύοντας βράχους.ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ανεβάζοντας στον βαθμό 5 το επίπεδο συναγερμού.

Το ηφαίστειο,  βρίσκεται στο νοτιοδυτικό νησί Kyushu, περίπου 600 μίλια από το Τόκιο. Είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ιαπωνίας.

25.7.22

Ανήλικοι εμπρηστές συνελήφθησαν στην Χαλκίδα





Επιχείρησαν να βάλουν φωτιά τοποθετώντας πευκοβελόνες γύρω από ένα κουκουνάρι - Βρέθηκαν πάνω τους οκτώ κουτιά γεμάτα σπίρτα και μία κουκούλα full face


 Ένα κουκουνάρι που είχε τυλιχθεί στις φλόγες, προκάλεσε την άμεση επέμβαση αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. που έκαναν περιπολία στην περιοχή της Κανήθου στην Χαλκίδα, το βράδυ της Παρασκευής. Αμέσως έσβησαν την φωτιά και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για απόπειρα εμπρησμού.
25.7.22

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣΗΣΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ!

 

25.7.22

Ρωσικό δημοσίευμα ενδεικτικό της κατάστασης: «Η Ρωσία δεν θα εμποδίσει τα τουρκικά σχέδια σε Ελλάδα και Κύπρο»


Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αποκτά ραγδαία δυναμική και επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και χώρες που επωφελούνται από την αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, γράφει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής διεθνών σχέσεων Πετρ Μακεντόντσεφ στην Eurasia Daily.

Μία από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία, η οποία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι απομακρυσμένη από τη Δύση, όχι μόνο επειδή αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η άρνηση της Άγκυρας για κυρώσεις είναι λογική, αφού οι Τούρκοι θέλουν να πλουτίσουν και να αναπτύξουν οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ οι Ευρωπαίοι θα χάσουν τη ρωσική αγορά λόγω της πολιτικής κυρώσεων και θα υποστούν απώλειες.