Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α

30.11.23

Ο κ Σαμαράς έριξε την Κυβέρνηση Ν.Δ. το 1993!..

         

      Αριστοφανική συνέντευξη Πιπερόπουλου στον Flash99.4FM


     Η συνέντευξη του τέως κ Αντώνη Σαμαρά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της περασμένης Κυριακής και το επιθετικό του ύφος ενάντια στον Πρωθυπουργό κ Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν, μεταξύ άλλων σημαντικών γεγονότων, το αντικείμενο της καθιερωμένης κάθε Δευτέρα βράδυ 9:30 με 10:00 συμμετοχής μου στην εκπομπή το δημοσιογράφου και τέως μαθητή μου κ Λάζαρου Λαζάρου «Νέχρι νεωτέρας»...

     Εξέπληξε και εμένα, όπως και αμέτρητους άλλους συμπατριώτες το επιθετικό ύφος του κ Σαμαρά, μεταξύ άλλων, και για το θέμα του Νόμου για τους γάμους ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα και για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρους στην Αθήνα.

30.11.23

«Πονηρή» διάταξη στο νέο νόμο Γ.Φλωρίδη: Θα στέλνει φυλακή τους δημοσιογράφους που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση



 Μικρή… ανάσα για την ελευθερία του Τύπου φέρνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την κατάργηση διάταξης, που αποτελούσε όχημα, για τις καταδίκες δημοσιογράφων αλλά η κυβέρνηση υιοθετεί όμως μια τακτική «μαστίγιου και καρότου» καθώς έρχεται και η «πονηρή» διάταξη που ανοίγει την «πόρτα» ακόμα και για φυλακίσεις δημοσιογράφων που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Με το νόμο Γιώργου Φλωρίδη αρχικά καταργείται η διάταξη για την απλή δυσφήμηση, που ήταν ο τρόπος, για να καταδικάζονται δημοσιογράφοι, που παραπέμπονταν σε δίκη, για συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου.

30.11.23

ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ


ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ


Αγαπητοί μου φίλοι γειά σας,

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω την πρόσφατη απαράδεκτη διπλωματική απρέπεια του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, εναντίον του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Ο Άγγλος πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή είπε σε συνέντευξη του στο BBC, ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστραφούν, κάτι που δεν άρεσε στον Σούνακ και προέβη σε αυτήν την ακύρωση της συνάντησης..

Η Ελλάδα, μία Χώρα σύμμαχος που ήταν πάντα στο πλευρό των Εγγλέζων, που θυσίασε χιλιάδες παιδιά της για να μην υποδουλωθεί η Αγγλία στους Γερμανούς και τα Χιτλερικά στρατεύματα, παρόλο που γνωρίζουμε πόσο ανθέλληνες και τουρκόφιλοι είναι οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες που έκλεψαν, έκαψαν, ισοπέδωσαν, και σκότωσαν Έλληνες και Κύπριους αδελφούς μας. .
30.11.23

Ισραήλ: Βίντεο ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ – Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες

 Ένοπλη επίθεση με πυροβόλο όπλο εναντίον πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (30/11).

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο απολογισμός είναι τρεις νεκροί και έξι τραυματίες.

Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει και βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης (προσοχή σκληρές εικόνες).

30.11.23

Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ

 Ο Χένρι Κίσινγκερ, ιστορική μορφή της αμερικανικής διπλωματίας που όμως είχε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες διαστάσεις, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί των ημερών του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζέραλντ Φορντ στην προεδρία, πέθανε στα 100 του χρόνια, ανακοίνωσε το ίδρυμα που ίδρυσε ο νομπελίστας ειρήνης (1973) και φέρει το όνομά του.

Βασικός διαμορφωτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα χρόνια του ψυχρού πολέμου, ο Χένρι Κίσιντζερ, γόνος οικογένειας Γερμανοεβραίων, «πέθανε στο σπίτι του στο Κονέτικατ», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Πιστώθηκε την προσέγγιση με τη Μόσχα και με το Πεκίνο, όμως η εικόνα του αμαυρώθηκε εξαιτίας της εμπλοκής του σε τραγικά γεγονότα, πάνω απ’ όλα στο πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 στη Χιλή.

30.11.23

Η Μόσχα για Γλυπτά Παρθενώνα: «Είναι κλεμμένα από Βρετανούς» – Αλλά η Κυβέρνηση πουλά 75.000 βλήματα για να σκοτώνουν Ρώσους!

      

«Αποθήκη κλοπιμαίων» χαρακτήρισε το Βρετανικό Μουσείο η Μ.Ζαχάροβα

Σε μια εντυπωσιακή δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ.Ζαχάροβα, η Μόσχα στηρίζει ολόπλευρα αυτό που η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη αναφέρει ως «κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τους Βρετανούς» (έστω και αν το βρετανικό μουσείο έχει το συμβόλαιο πώλησης τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1801 όταν η Ελλάδα ήταν μέρος του οθωμανικού κράτους) αλλά την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πουλά 75.000 βλήματα βαρέως πυροβολικού των 203, 155 και 105 χλστ στην Ουκρανία κατόπιν και βρετανικού αιτήματος, για να σκοτώνουν Ρώσους και εξεγερμένους Ρωσόφωνους.

30.11.23

Αμυντικός εμπειρογνώμονας προειδοποιεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας μπορούν να αντέξουν μετά βίας δύο ημέρες στη μάχη



Ενόψει του γεγονότος ότι έχουν μεταφερθεί όπλα στην Ουκρανία, ο αμυντικός εμπειρογνώμονας Johann Wadephul, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU στην Bundestag, δήλωσε ότι οι βασικές μονάδες της Bundeswehr (οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας) μπορούν αντέξει το πολύ δύο ημέρες μάχης. Ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο πρακτορείο ειδήσεων DPA, ο πολιτικός ανέφερε ότι η παράδοση όπλων στο Κίεβο, την οποία θεώρησε ως την κατάλληλη και αποδεκτή επιλογή, είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό έλλειμμα όπλων για της ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας .
30.11.23

Ισπανία και Βρετανία είναι κοντά στο να λύσουν το πρόβλημα του Γιβραλτάρ


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει δείξει επιθυμία να επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε ο Ισπανός ομόλογός του Χοσέ Αλμπάρες.
Η Ισπανία είναι «πολύ κοντά» στην υπογραφή συμφωνίας για το καθεστώς του βρετανικού εδάφους του Γιβραλτάρ μετά το Brexit, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες, μετέδωσε το Reuters.
«Κάναμε πρόοδο σήμερα γιατί ο Ντέιβιντ Κάμερον έδειξε την επιθυμία να καταλήξει σε συμφωνία», είπε ο Αλμπάρες στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.
30.11.23

Συμφωνία ΕΕ – Αραβικών κρατών για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος


Από Alexandra Brzozowski | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
Εκπρόσωποι από περισσότερες από 40 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής συναντήθηκαν στη Βαρκελώνη για να συζητήσουν τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας και τις πιθανές ειρηνευτικές προσπάθειες.
Τα αραβικά κράτη και η ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα (27 Νοεμβρίου) ότι η λύση των δύο κρατών θα πρέπει να είναι η απάντηση στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να λέει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο.
30.11.23

Αλλάζει η στάση έναντι της Ρωσίας: Ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ παρά την παρουσία του Λαβρόφ


Σχόλιο iEpikaira
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου ασφαλείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που θα διεξαχθεί στη Βόρεια Μακεδονία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν διάσκεψη, λόγω της παρουσίας του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
30.11.23

Η Τουρκία ζήτησε επίσημα την αποστρατικοποίηση της Ικαρίας λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη Ρ.Τ.Ερντογάν στην Αθήνα




Δέκα ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα η Τουρκία ζητεί επίσημα την αποστρατικοποίηση της Ικαρία, σε μια πρωτοφανούς θράσους ενέργειας, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι έχει παραβιαστεί η Συνθήκη της Λωζάννης. 
H Tουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX, με αφορμή ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Ικαρία και ζητά την αποστρατικοποίηση του ελληνικού νησιού.
30.11.23

Κ. Γρίβας: Μας πουλήσατε!


Βίντεο: amynageostratigiki.com
 


30.11.23

Γεραπετρίτης για Γλυπτά Παρθενώνα και επαφές με Μπλίνκεν


Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένο Βασιλείου θα πρέπει να είναι καλές
Νέο μήνυμα για τα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα απηύθυνε η Ελλάδα, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη ματαίωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογο του, Rishi Sunak.Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την άφιξη του στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως «το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα το οποίο προκύπτει από το δίκαιο, από την ιστορία και από τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
30.11.23

Financial Times: Μίκρυνε τη Βρετανία στα μάτια του πλανήτη ο Σούνακ


Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν οι Financial Times στο Editorial για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Rishi Sunak μετά το διπλωματικό faux pas με την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μίκρυνε τη Βρετανία στα μάτια του πλανήτη».
έως εδώ ήταν η προσέγγιση «ενηλίκων» στη βρετανική κυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική που υποσχέθηκε ο Rishi Sunak όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ξεκίνησε καλά: ένα από τα πρώτα βήματα του πρωθυπουργού ήταν να διορθώσει τις σχέσεις με την ΕΕ επιλύοντας μια διαφορά σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit με τη Βόρεια Ιρλανδία.Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ήρθαν απειλές για μη εφαρμογή των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ότι αφορά την άρση νομικών εμποδίων για την απομάκρυνση των αιτούντων άσυλο από τη Ρουάντα.
30.11.23

Ο διασυρμός του Λονδίνου...


Δεν θα εξετάσω για ποιον λόγο ο Μητσοτάκης από τις αρχές του 2023 θέτει με κάθε ευκαιρία στους Βρετανούς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ενδεχομένως να θέλει να συσπειρώσει τη δεξιά μερίδα των ψηφοφόρων του επειδή καταλαβαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία επί των ημερών έχει μεταλλαχθεί ουσιαστικά σε νέο ΠΑΣΟΚ, ή να επιδιώκει να καρπωθεί το εκλογικό όφελος μιας σπουδαίας επιτυχίας στις διεθνείς μας σχέσεις που παρόμοια δεν θα έχει σημειώσει κανένας προκάτοχός του. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που ο Μητσοτάκης έχει «σηκώσει» το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα ηθικά έχει το δίκιο με το μέρος της και σύσσωμοι οι Έλληνες το στηρίζουν.
30.11.23

Λάθος Κυριάκο: Οι Άγγλοι δεν ήταν ποτέ φίλοι μας...



Νίκος Τζιανίδης
«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας»… Αμήχανη η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ…
Όχι κύριε Μητσοτάκη, κάνατε λάθος μέγα. Η Βρετανία, από τότε που ήταν Μεγάλη, αλλά και μετά που συρρικνώθηκε στις ακτές των νησιών της, ουδέποτε υπήρξε φίλη με την Ελλάδα. Το αντίθετα μάλιστα! Κι εκείνο που γράφει ο Ελύτης: «Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους», (και) για τους Άγγλους το 'χει γράψει!
30.11.23

Πανηγυρισμοί στην Τουρκία για τη ρήξη Ελλάδας-Βρετανίας! Η συμφωνία των 10 δισ.




Τρίβουν τα χέρια τους οι Τούρκοι μετά το έντονο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο Λονδίνο, προκαλώντας σάλο σε διεθνές επίπεδο. Σήμερα, τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για εκτροχιασμό στις σχέσεις των δύο χωρών, γεγονός που φαίνεται να χαροποιεί την Άγκυρα και τα εξυπηρετεί τα σχέδιά της.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει προσεγγίσει τη Βρετανία με απώτερο στόχο την αγορά πολεμικού υλικού το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Βρετανία θα παραχωρήσει στην Τουρκία, φρεγάτες Type 23.

29.11.23

Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΣ: " Ραντεβού στο Παρίσι "

29.11.23



 29.11.23

 Είναι τεράστιο λάθος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη!!!!.



             Steve Kirimlis <steve@courtesytitle.net>

 

   Είναι τεράστιο λάθος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη!!!!.Oι Αμερικάνοι

   μπορεί να μας σπρώχνουν σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν πρέπει αυτό να γίνει Ποτέ΄!!!.Aλλιώς  σύντομα θα χάσουμε την Θράκη και την Αλεξανδρούπολη! Ενημερώστε, όσοι μπορείτε,τους αντιπροσώπους σας στην Βουλή αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό!

29.11.23

Τουρκολάγνοι , Σλαβολάγνοι ή...άσχετοι;

 






Λουτρά Πόζαρ... και

όρος Καϊμακτσαλάν!!!

 


Γιατί στις ιστοσελίδες  ΔΕΝ χρησιμοποιούνται οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ονομασίες για τα λουτρά και το βουνό;
 
Η Ελληνική ονομασία του "Καϊμακτσαλάνείναι Βόρας
 
Το Καϊμακτσαλάν = kaymakçalan στην τουρκική, σημαίνει 'κτυπώ, ανακατεύω το... καϊμάκι' (kaymak = κρέμα γάλακτος)
 
Γιατί Λουτρά Πόζαρ και όχι Λουτρά Λουτρακίου που είναι η σωστή και η επίσημη ονομασία; 
29.11.23

Για τα Γλυπτά μπράβο – Για την Αγία Σοφία τίποτε;

Δεν υπάρχει Έλλην που να μην αισθάνθηκε ότι ευρίσκετο παρά τω πλευρώ του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν έλεγε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνος πρέπει να επιστραφούν, διότι είναι κλεμμένα.

  • εφημερίδα «Εστία»

Αντιστοίχως σύσσωμο το Έθνος αισθάνθηκε προσβεβλημένο από την μικροψυχία του Πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο οποίος «οχυρώθηκε» πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ντάουνιγκ Στρήτ για να μην ευρεθή στην δύσκολη θέση να αντιμετωπίσει τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος είμεθα βέβαιοι, ότι θα του έθετε το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών με την δέουσα ευπρέπεια. Προφανώς η λέξις ευπρέπεια είναι άγνωστη στον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος προέβη στην πρωτοφανή για τα δεδομένα των ελληνο-βρεταννικών σχέσεων, απρέπεια του να ακυρώσει την συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

29.11.23

Πεσκέσι στον Ερντογάν τα 10 νμ εθνικού εναέριου χώρου, πετώντας στον Καιάδα τις θυσίες των ηρώων που δημιούργησαν την πατρίδα μας

 

Δεκαεπτά ημέρες πριν από την έλευση Ερντογάν στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης, στις 20 Νοεμβρίου 2023, δήλωσε στη Βουλή, πληροφορώντας τον ελληνικό λαό αλλά και την τουρκική κυβέρνηση: «Αναφέρθηκα στο ζήτημα της σημερινής κυριαρχίας… Οταν ομιλούμε περί κυριαρχίας ομιλούμε για τα χωρικά ύδατα… Στην ερώτηση, λοιπόν, ποια είναι η κυριαρχία της χώρας σήμερα, σήμερα με την απόφαση της ελληνικής Πολιτείας είναι στα 6 μίλια».

  • Από την Κύρα Αδάμ

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του ΥΠΕΞ, τα 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου και συγκεκριμένα από τα 6 ν.μ. μέχρι τα 10 ν.μ., που είναι μέρος της εθνικής κυριαρχίας, τα δίνει στον Ερντογάν πεσκέσι… Δηλαδή ο κ. Γεραπετρίτης… κατάργησε τα 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου ή διαφορετικά… τα χαρίζει ή και τα θέτει σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Και τούτο διότι όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις ουδέποτε δέχθηκαν τα 10 ν.μ. ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και επιμένουν μετά μανίας σε αδιάκοπες παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας μεταξύ των 6-10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου. Χώρια οι υπερπτήσεις, κυρίως πάνω από τις βραχονησίδες τις οποίες τόσο η Αγκυρα όσο και οι ΗΠΑ θεωρούν μη ελληνικές.

Με τη θέση αυτή του υπουργού και της κυβέρνησης για την ελληνική κυριαρχία στα 6 ν.μ. θεωρείται βέβαιο ότι στις 7 Δεκεμβρίου, στη συμφωνία που θα υπογραφεί ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο εθνικός εναέριος χώρος των 10 ν.μ. θα πάει στον Καιάδα. Με τρικ πονηριάς και κουτοπονηριάς θα παρουσιαστεί ως επιτυχία και τούτο διότι ο υπουργός λέει ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχία στα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και στα 12 στην περιοχή του Ιονίου.

Σύμφωνα με τον ΙCΑΟ και το Δίκαιο της Θάλασσας, κάθε χώρα ασκεί πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία στον εναέριο χώρο υπεράνω της ξηράς και των χωρικών υδάτων. Ωστόσο, η Ελλάδα με το Π.Δ. 1931 καθόρισε 10 ν.μ. εθνικό εναέριο χώρο για σκοπούς αστυνομίας και αεροπλοΐας και το Π.Δ. έχει κατατεθεί από το 1955 στον ΟΗΕ, ο οποίος έχει αναρτήσει 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και τα 10 ν.μ. εθνικό εναέριο χώρο ως κυριαρχία της Ελλάδας στους σχετικούς πίνακες.

Ολες οι κυβερνήσεις από το 1931 μέχρι την τωρινή κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη δεν έχουν κάνει βήμα πίσω από τα 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου, για τον οποίο εθνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. έχουν θυσιαστεί πολλοί Ελληνες πιλότοι και από τον Φεβρουάριο του 1975 έχουν δαπανηθεί για τις αναχαιτίσεις της Π.Α. πάνω από 280 δισ. ευρώ των Ελλήνων πολιτών για την προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας των 10 ν.μ. στον αέρα.

Η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί τις παραβιάσεις από τουρκικά UAVs

Παραμονές της διαπραγμάτευσης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών «χαρίζει» απλόχερα στην Τουρκία τις, σε καθημερινή βάση, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ. από τα τουρκικά UAVs και μάλιστα επιτρέπει στον Ερντογάν να εξακολουθήσει τις παραβιάσεις επειδή η ελληνική κυβέρνηση ούτε βλέπει ούτε αναγνωρίζει τα τουρκικά UAVs που οργώνουν καθημερινώς το Αιγαίο, κατακερματίζοντας την ελληνική κυριαρχία.

Ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης στην επίσημη τοποθέτησή του στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου: «Εξαιτίας αυτής της καλής, ειλικρινούς σχέσης που έχει αναπτυχθεί (σ.σ.: με την Τουρκία) τους τελευταίους οκτώ μήνες είχαμε μόνο οκτώ παραβιάσεις ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ μόνο τον μήνα Ιανουάριο είχαμε 1.000».

erdogan uav 1
Ο Ερντογάν ενώ ετοιμάζεται να στείλει… χαιρετίσματα στην Ελλάδα με ένα από τα UAVs της χώρας του

Ο ΥΠΕΞ, δηλαδή, ούτε έχει δει ούτε έχει πληροφορηθεί ούτε αναγνωρίζει ούτε διαμαρτύρεται στην Τουρκία για τις 1.118 από τον Μάιο μέχρι σήμερα παραβιάσεις ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ. που έχουν πραγματοποιήσει σε καθημερινές πτήσεις τα τουρκικά UAVs και κυρίως έχουν κατακερματίσει την κυριαρχία των ελληνικών βραχονησίδων, τις οποίες η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη αδυνατεί να προασπίσει και να αποδείξει νομικά την ελληνικότητά τους.

Αποτελεί σοβαρό ερώτημα για τον αρχηγό του ΓΕΑ να δέχεται τον εμπαιγμό μέχρι σήμερα των αναχαιτίσεων για τον εθνικό εναέριο χώρο. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την τουρκική αγγελία Α 8694, με την οποία η Τουρκία ισχυρίζεται διεθνώς ότι τα 10 ν.μ. της Ελλάδας είναι παράνομα, καθώς επίσης και τα σχέδια πτήσης, ενώ δηλώνει ότι δέχεται μόνο με τα 6 ν.μ., δηλαδή ταυτίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ.

aggelia a8694
Μόλις στις 16 Νοεμβρίου 2023 η Τουρκία πληροφορεί τη διεθνή κοινότητα ότι σέβεται μόνο τα 6 ν.μ. ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να καταθέτει σχέδια πτήσης για τις ασκήσεις της με UAVs από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 2023

Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής στις 20 Νοεμβρίου 2023 ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ότι η Τουρκία εντάσσει ελληνική περιοχή, τη βραχονησίδα Ζουράφα, στην τουρκική επικράτεια/κυριαρχία, δήλωσε: «Η τουρκική ΝΟΤΑΜ δεν έκανε καμιά απολύτως αναφορά στη Ζουράφα. Δεν αναφέρονται στη Ζουράφα… Εκείνο που όριζε η ΝΟΤΑΜ ήταν μια περιοχή όπου επρόκειτο να λάβει χώρα εκτέλεση πυρών και η οποία δεν συμπεριελάμβανε τη Ζουράφα, αλλά ένα μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου».

Ο υπουργός Εξωτερικών, δίκην Ποσειδώνα, έφερε άμπωτη και βούλιαξε τη βραχονησίδα Ζουράφα. Αυτό προκύπτει και αποδεικνύεται από την περιοχή με συντεταγμένες που όρισε η Τουρκία για εκτέλεση δοκιμαστικών βολών S-400. Η τουρκική αυτή περιοχή εισέρχεται στο FIR Αθηνών και καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία της βραχονησίδας Ζουράφα, εγγύτερα των 6 ν.μ. εντός του FIR Αθηνών στην περιοχή της Ζουράφας.

Μολονότι τμήμα της περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών, εντούτοις η Τουρκία τη μετατρέπει σε τουρκική επικράτεια/κυριαρχία. Καλό είναι ο υπουργός να απεικονίσει τις συντεταγμένες της τουρκικής βολής S-400 στην περιοχή της Zουράφας, για να αντιληφθεί ότι η Ζουράφα βούλιαξε και ο υπουργός είναι ανακόλουθος ακόμα και με τα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα, δεδομένου ότι η περιοχή της τουρκικής βολής τα εξαφανίζει στην περιοχή της Ζουράφας.

kd
Το πρωτοσέλιδο της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στις 29/10 για τη βραχονησίδα Ζουράφα

Αλλωστε ο ΥΠΕΞ απέκρυψε ή δεν γνώριζε το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε χαμπάρι τη βολή S-400 στην περιοχή Ζουράφα έπειτα από 9 μέρες αφότου η Τουρκία είχε ενημερώσει την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα. Και τούτο διότι ύστερα από 9 ημέρες η Ελλάδα, έπειτα από συντονισμό ΥΠΑ, ΥΠΕΞ, ΓΕΕΘΑ, δήλωσε διεθνώς ότι η περιοχή της τουρκικής βολής καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία και ακύρωσαν πράγματι την τουρκική άσκηση όσον αφορά το τμήμα που καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία.

Ομως, είτε από άγνοια είτε για συγκάλυψη ή απόκρυψη, ο υπουργός δεν αναφέρει ότι επανέρχεται η Τουρκία και ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα ότι ολόκληρη η περιοχή της τουρκικής βολής καταλαμβάνει τουρκική κυριαρχία, ακυρώνει την ελληνική αγγελία και δηλώνει διεθνώς ότι η βολή θα εκτελεστεί κανονικά και δεν θα ασχοληθεί άλλο με την Ελλάδα.

Επικίνδυνη άγνοια για τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης

Η επίσημη έγγραφη θέση του ΥΠΕΞ ότι «τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης καθορίστηκαν με βάση τις περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, του ICAO, το 1950 και 52…» δείχνει επικίνδυνη άγνοια ή σκοπιμότητα συγκάλυψης παραχωρήσεων στην Τουρκία.

Και τούτο διότι το 1950 καθορίστηκε το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης, το οποίο ξεκινούσε όσον αφορά τη θάλασσα από συγκεκριμένο σημείο με συντεταγμένες στον Εβρο, ακολουθούσε τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας και κατέληγε ανατολικά του Καστελόριζου σε συντεταγμένες 3555Ν-3000 Ε.

tourkia polemika ploia stolos niopompi
Ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο

Με τις συντεταγμένες στο Καστελόριζο, μέρος της ελληνικής κυριαρχίας του Καστελόριζου ετίθετο σε τουρκική επικράτεια, ενώ οι αεροδιάδρομοι από Ευρώπη προς Μέση Ανατολή στην περιοχή Ρόδου Καστελόριζου διέρχονταν από την κυριαρχία της Τουρκίας. Αυτό έγινε αντιληπτό από τον ΙCAO και το 1958 στην περιοχική συμφωνία του ΙCΑΟ στη Ρώμη, το σημείο του FIR Αθηνών/ Κωνσταντινούπολης νοτίως Ρόδου μετακινήθηκε ελαφρώς προς Βορρά (slightly to the Νorth), 10 ν.μ. βορείως προς την Τουρκία και στις συντεταγμένες 3605Ν 3000 Ε.

Αυτή την απόφαση του 1958 είναι σαφές ότι δεν τη γνωρίζει και δεν την αναφέρει ο ΥΠΕΞ (εκτός πλέον και συμβαίνει κάτι χειρότερο, το γνωρίζει, αλλά το συγκαλύπτει). Και τούτο διότι η απόφαση 1958 και τα πρακτικά έχουν εξαφανιστεί ή έχουν κλαπεί από τα αρχεία του ΙCAΟ, όπως και από το ελληνικό ΥΠΕΞ, Με αποτέλεσμα η Τουρκία να μετακινεί όπως επιθυμεί το FIR και σε οποιεσδήποτε συντεταγμένες και να το μετατρέπει σε… μαστίγιο σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Γεγονός που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης.

https://www.olympia.gr

_______________________

Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο

29.11.23

Ο διασυρμός του Λονδίνου

 

Του Κώστα Στούπα 


Ένα λάθος δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε η αλήθεια γίνεται λάθος επειδή δεν τη βλέπει κανείς.

Μαχάτμα Γκάντι

Προχθές ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ματαίωσε την προγραμματισμένη από καιρό επίσημη συνάντηση με το Έλληνα πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, εξαιτίας των δηλώσεων του τελευταίου σε σχέση με τα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου που προέρχονται από τον Παρθενώνα.

29.11.23

Το Βελιγράδι θεωρεί δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

 Η Σερβία υποστηρίζει το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, όπως δηλώνει ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

29.11.23

Προμηθευτές προς πελάτες ρεύματος: Το πράσινο τιμολόγιο δε συμφέρει

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ξεκίνησε από χθες η αποστολή των ενημερωτικών επιστολών για τα νέα τιμολόγια του ρεύματος από τις εταιρείες προμήθειας. Πρόκειται για την υποχρέωση που έχουν οι προμηθευτές να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου οπότε και λήγει το ισχύον προσωρινό καθεστώς που θεσπίστηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης. Στις επιστολές που έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν σε πελάτες, πάντως, οι εταιρείες προχωρούν σε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν ακόμη και σύγκριση του ισχύοντος τιμολογίου με το νέο περίφημο πράσινο τιμολόγιο που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του νέου έτους. 

29.11.23

Εγκαίνια του νέου εκθεσιακού χώρου «Συλλογής Ιστορικών Κειμηλίων – Τεκμηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας» στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης



                                          Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκαίνια του νέου εκθεσιακού χώρου «Συλλογής Ιστορικών Κειμηλίων – Τεκμηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας» στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:30 στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 326) θα πραγματοποιηθούν, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Λάζαρο Μαυρόπουλο, τα εγκαίνια του νέου εκθεσιακού χώρου «Συλλογής Ιστορικών Κειμηλίων-Τεκμηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας».

29.11.23

Το Ευρωκοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για την κατάργηση του βέτο στην ΕΕ

"Φτου" στους ευρωβουλευτές μας (για να μη τους...ματιάσουμε) για την αυξημένη νοημοσύνη
 σχετικά με το Εθνικό μας συμφέρον, που επέδειξαν -όσοι ψήφισαν υπέρ της κατάργηση του βέτο!
ΑΛΕΞ 

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση για την τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της ομοφωνίας (βέτο) στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων.

29.11.23

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εξιχνίαση- Αστραπή , υπόθεσης ληστείας και αποδοχής και διάθεσης προϊόντος εγκλήματος !






Για την υπόθεση συνελήφθησαν στο πλαίσιο 

της αυτόφωρης διαδικασίας 4 άτομα


Η άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδήγησε στην εξιχνίαση υπόθεσης ληστείας σε βάρος 54χρονου και την άμεση σύλληψη των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτήν.

29.11.23

Αποκαλυπτικοί χάρτες & δορυφορικές φωτογραφίες από τον Τουρκικό στόλο στην Κύπρο ( 0:45 / 5:24 )



(Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο )
29.11.23

Διασυρμός εθνικής αυτογνωσίας




Του Στράτου Βαλτινού
Ηχηρό χαστούκι στην έπαρση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αυτοπαρουσιάζεται ως μεγάλος ηγέτης ισχυρής χώρας με συμμάχους και αυτοπεποίθηση συνιστά η προσβλητική ακύρωση της συνάντησης από τον Άγγλο ομόλογό του Σούνακ. Είναι ένα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, αλλά πρωτίστως είναι διασυρμός για την Ελλάδα που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του Μητσοτάκη. Η θέση του Λονδίνου , ότι η ακύρωση οφείλεται στις δηλώσεις Μητσοτάκη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι πολλαπλών αναγνώσεων..
29.11.23

Τουρκία - Ιράν: Ενιαίος(;) «άξονας αναθεωρητισμού» εν μέσω πολέμου στην Γάζα



Η Τουρκία και το Ιράν προς ένα «άξονα αναθεωρητισμού» εν μέσω του πολέμου στην Γάζα.
Sinem Adar*, Hamidreza Azizi**
Η ανανεωμένη παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έχει δημιουργήσει ανησυχία στην Τουρκία και το Ιράν. Η ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας βλέπει την άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ ως εμπόδιο στις δικές της προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης. Οι κυβερνώντες ελίτ του Ιράν έχουν χαρακτηρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες «αδιαμφισβήτητο συνεργό» του Ισραήλ στη «σφαγή των αμάχων της Γάζας». Η Άγκυρα και η Τεχεράνη ανησυχούν ότι μια ισχυρότερη παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι επιζήμια για τα περιφερειακά τους συμφέροντα.
29.11.23

Aarok: Οι Γάλλοι φτιάχνουν γαλλικό Bayraktar που μπορεί να προσγειωθεί και σε ανώμαλο έδαφος




Aarok: Οι Γάλλοι φτιάχνουν drone καλύτερο από τα Bayraktar που μπορεί να προσγειωθεί και σε ανώμαλο έδαφος, με μέγιστη μάζα απογείωσης 5,5 τόνους και χωρητικότητα μεταφοράς 1,5 τόνους.
Το Aarok θα μπορεί να μεταφέρει κατευθυνόμενες βόμβες 250 κιλών και δύο μεσαίους αντιαρματικούς πυραύλους όπως ο Hellfire ή το Akheron MP, και ότι θα έχει αυτονομία περίπου 25 ωρών.
«Το γαλλικό drone αρχικά θα είναι εξοπλισμένο με τον στροβιλοκινητήρα PT6 της Pratt&Whitney και στη συνέχεια με τον νέο στροβιλοκινητήρα Ardiden που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή από τη Safran», σημειώνει το meta-defense.fr.
29.11.23

Το μυστικό σχέδιο αναγνώρισης «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη


Η «ΕτΚ» αποκαλύπτει τα κρυφά δώρα στον Ερντογάν - Η λάθρα επίσκεψη της Αλ.Παπαδοπούλου στο Στρασβούργο Επέκταση στα 12 μίλια μόνο στον Θερμαϊκό, τη Σκύρο και τη Θάσο!
Κάτω από τα ραντάρ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας «πέρασε» η πρόσφατη μυστική επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
του Μανώλη Κοττάκη
Όπως πληροφορείται η «Εστία της Κυριακής» η κυρία υφυπουργός η οποία σε όλες τις κλειστές συσκέψεις του Υπουργείου καμαρώνει προς τους εμβρόντητους πρέσβεις πως «ο υπουργός είμαι εγώ» συναντήθηκε στην γαλλική πόλη με ανώτατα στελέχη του Διεθνούς αυτού Οργανισμού τα οποία της έθεσαν με ένταση το ζήτημα της αναγνώρισης των μειονοτικών σωματείων της Θράκης ως «τουρκικών» στην βάση επανειλημμένων αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
29.11.23

Σκοτεινό παρασκήνιο στα ελληνοτουρκικά


Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας η Συμφωνία για το Αιγαίο
-Επιμένουν για τα δικαιώματα την δήθεν τουρκικής μειονότητας και προβάλλουν ταινία για τον Αχμέτ Σαδίκ, η οποία γυρίστηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής!
Της Μύρνας Νικολαϊδου από την Εστία της Κυριακής (26/11/23)
Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την υπογραφή του Συμφώνου Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αιγαίο εν όψει και της συναντήσεως των δύο ηγετών στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Όπως έχει αποκαλύψει η «Εστία» στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η επικαιροποίησις της συμφωνίας Σημίτη-Ντεμιρέλ στην Μαδρίτη, με την οποία η Ελλάς ανεγνώρισε «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο».
29.11.23

Aerotime: Μπορεί το Eurofighter Typhoon να αλλάξει την ισορροπία στο Αιγαίο;


Η ανάγκη της Τουρκίας για πολεμικά αεροσκάφη θα συνεχίσει να είναι θέμα ετών και όχι μηνών, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.
Συνεχίζει:
Θα συζητηθεί ακόμα κι αν αγοράσουμε F-16 από τις ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να μιλάμε ακόμα κι αν η Γερμανία εγκρίνει το Eurofighter Typhoon και μπει στη χρήση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TAF).
Γιατί το δικό μας πολεμικό αεροσκάφος KAAN, το πότε θα ενταχθείς στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πάντα στο προσκήνιο.
29.11.23

Ανάστατοι οι κάτοικοι στον Άγιο Δομέτιο Κύπρου: «50 Τούρκοι παραταγμένοι φώναζαν...»


Γιάννης Σελινόπουλος, Σοφία Ιωσήφ
Κορυφώνεται το θράσος των Αττίλων, οι οποίοι μετά την Πύλα, επιχειρούν να παραβιάζουν το Status quo στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο.
Με θράσος χιλίων πιθήκων και με συντεταγμένο επεκτατικό σχέδιο, οι Αττίλες προσπαθούν να αρπάξουν ένα ακόμη κομμάτι της Νεκρής Ζώνης, αυτή τη φορά στον Άγιο Δομέτιο κοντά στο οδόφραγμα, προκαλώντας μάλιστα και τρόμο στους Ελληνοκύπριους κατοίκους της περιοχής, που είδαν σήμερα το απόγευμα σε απόσταση 50 μέτρων από τα σπίτια τους να παρατάσσονται δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες και να κάνουν για άλλη μια φορά ανενόχλητοι προέλαση στη Νεκρή Ζώνη.
29.11.23

Ιράκ: Η Βαγδάτη φοβάται μια “περιφερειακή σύγκρουση” εάν δεν εφαρμοστεί μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα


 Tο Ιράκ θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης εάν η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας δεν μετατραπεί σε μόνιμη εκεχειρία, δήλωσε ο σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες εντός του Ιράκ εξαπέλυαν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών και αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

29.11.23

Οι «αγάπες» Ερντογάν με τον Σάντσεθ


Ευαγγελία Μπίφη
Σε εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική στιγμή για τη διεθνή και ευρωπαϊκή διπλωματία στο έκρυθμο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, ο Πέδρο Σάντσεθ θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επίσημη αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, προαναγγέλλοντας πως εφόσον δεν υπάρξει συναίνεση των κρατών-μελών η Ισπανία είναι διατεθειμένη να κινηθεί μονομερώς προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε διπλωματική σύγκρουση με το Ισραήλ για την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.
28.11.23

Ας θυμηθούμε πώς ο Ελγιν άρπαξε τα Γλυπτά του Παρθενώνα το 1801



 Ο Thomas Bruce Elgin, στη χώρα μας γνωστός ως Έλγιν, ήταν ο έβδομος κόμης του Έλγιν και ενδέκατος κόμης του Κινκάρντιν. Υπήρξε διπλωμάτης και στρατιωτικός αλλά έμεινε στην ιστορία σαν ο άνθρωπος που λεηλάτησε την Ακρόπολη και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.


Η αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Ελγιν επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή το αίτημα που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε τα Μνημεία να επιστραφούν στην Ελλάδα ως δανεικά, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αίτημα που προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

28.11.23

Η..."ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΕΝΙΚΗΣΕ !


opaidagogos

Η εγκληματικότητα έχει απογειωθεί.

Τα κέντρα των μεγάλων πόλεων 
όταν σκοτεινιάζει μετατρέπονται σε «γκέτο» από συμμορίες αλλοδαπών που επιτίθεται η μία στην άλλη.

Σπείρες ρημάζουν καθημερινά σπίτια και μαγαζιά φτάνοντας πρόσωπο με πρόσωπο με τους ιδιοκτήτες.

28.11.23

Ακυρώθηκε αιφνιδίως η επίσκεψη στην Τουρκία του Ιρανού Προέδρου - Ανακοίνωση της Άγκυρας χωρίς διευκρινίσεις


Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στα μέσα Νοεμβρίου την επίσκεψη του Ραϊσί, επισημαίνοντας ότι στόχος της είναι Άγκυρα και Τεχεράνη να συμφωνήσουν σε κοινή θέση στον πόλεμο στη Γάζα.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΜ hellasjournal.com


28.11.23

Το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές του Ιουνίου και του Οκτωβρίου 2023: Ανάγκη για ισχυρότερη κοινωνική και εθνική πολιτική και για περισσότερη κρατική αποτελεσματικότητα



Φίλιππου Νικολόπουλου 

Δρα Κοινωνιολογίας, Νομικού - πρ. Επίκ. Καθηγ. Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης, 

πρ. Α/τή Καθηγητή Παν/μίου Ινδιανάπολης,

Γραμ. των Σχολών και της Κοσμητείας του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»


Αναμφισβήτητα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 η ΝΔ θριάμβευσε, αν και φυσικά το ποσοστό της αποχής στην εκλογική διαδικασία ήταν πολύ μεγάλο. Αλλά και στις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου, παρόλες τις αδυναμίες της κυβέρνησής της τους θερινούς μήνες ν’ αντιμετωπίσει επαρκώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τηρουμένων των αναλογιών δεν είχε και τόσο αρνητικά αποτελέσματα, τουλάχιστον απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ο βασικός της αντίπαλος και ο οποίος συνετρίβη.

28.11.23

Σταύρος Λυγερός - Γιατί οι Βρετανοί διέπραξαν την διπλωματική απρέπεια