Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α

 10.12.23

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Σκυλιά κατασπάραξαν και σκότωσαν γυναίκα στη Νεοχωρούδα

Τα συγκεκριμένα σκυλιά, πρέπει να παύσουν να αποτελούν απειλή για τους
ανθρώπους. ΑΛΕΞ

 Σοκ προκαλεί ο θάνατος 50χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη, η οποία δέχθηκε επίθεση από σκυλιά στο σπίτι της στη Νεοχωρούδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα δέχθηκε επίθεση από τρία σκυλιά, τα οποία φέρεται να διέφυγαν της προσοχής από σπίτι κατοίκου περίπου 300 μέτρα μακριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, η περίφραξη του σπιτιού της 50χρονης, είναι απροσπέλαστη. Σήμερα ωστόσο πραγματοποιούσε εργασίες κοπής κλαδιών, με αποτέλεσμα τα σκυλιά να βρουν τρόπο να μπουν μέσα.

Η επίθεση ήταν αγριότατη. Τα τρία τσομπανόσκυλα την δάγκωναν μέχρι να ξεψυχήσει.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ που ειδοποιήθηκαν περίπου στις 14.00 και έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας, δεν κατάφεραν να επαναφέρουν την 50χρονη. Ειδοποίησαν την αστυνομία και έφυγαν χωρίς να μετακινήσουν τη σορό.

Μητέρα δύο παιδιών η άτυχη γυναίκα, ιδιαίτερα αγαπητή στη Νεοχωρούδα.

Ο ιδιοκτήτης των σκυλιών συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Α.Τ. Ωραιοκάστρου το οποίο έχει αναλάβει την υπόθεση.

https://www.thestival.gr/

10.12.23

Επιστολή που έστειλαν φίλοι πολιτικοί από το Αμερικανικό Κογκρέσο, στον Πρωθυπουργό της Αγγλίας Ρίσι Σούνακ , για τα Γλυπτά Μάρμαρα του Παρθενώνα!





Αυτό και εάν δεν είναι "Ατομική Βόμβα" για τον Άγγλο Πρωθυπουργό από την Ομογένεια

με την βοήθεια του φίλου μας Έντυ Ζεμενίδη του HALC, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ πριν!!....

Ένας μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους του Hellenic Caucus του Αμερικανικού Κογκρέσου!

Με εκτίμηση,

Στέλιος Κυριμλής

10.12.23

Με τη Διακήρυξη βάλαμε ταφόπλακα στα 12 μίλια


10.12.23

Μητσοτάκης: Οργή για τον τραυματισμό αστυνομικού στον Ρέντη

 Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στον Ρέντη και προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις της Δευτέρας.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στον Ρέντη και προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός συγκεκριμένα έγραψε: “Θέλω να κάνω μια αναφορά στην εγκληματική επίθεση που δέχτηκε η αστυνομία κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ, η οποία είχε ως συνέπεια τον τραγικό τραυματισμό ενός αστυνομικού.

10.12.23

Επεισόδια στον Ρέντη: Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψη του 18χρονου οπαδού

 

Στα χέρια των αρχών βρίσκεται ο 18χρονος οπαδός που ομολόγησε πως πέταξε τη φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό, τραυματίζοντάς τον σοβαρά, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Ρέντη.

Ομολόγησε και συνελήφθη ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ που χαροπαλεύει στην ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί της Αθλητικής Βίας που ερευνούν την υπόθεση, έφτασαν στα ίχνη του από πληροφορίες που συνέλλεξαν σε προανακριτικό επίπεδο και κατά την εξέτασή του σήμερα το πρωί, ομολόγησε τις πράξεις του.

10.12.23

Γιατί ο Ιανουάριος θα είναι φθηνότερος στο ρεύμα από πέρυσι


Γιώργος Φιντικάκης


Ακόμη και εκείνοι που έχουν πειστεί για την αξία της διαφάνειας που φέρνει η σύγκριση των τιμών των παρόχων ηλεκτρισμού και θεωρούν ότι με τα νέα πράσινα τιμολόγια θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές, κρατούν τις επιφυλάξεις τους ως προς το κατά πόσο αυτό θα συμβεί «με το καλημέρα» της εφαρμογής του νέου συστήματος.

Κατά πόσο δηλαδή ο Ιανουάριος του 2024 θα αποδειχθεί φθηνότερος μήνας απ’ ότι ο Ιανουάριος του 2023, όπου τότε υπήρχαν οι κρατικές επιδοτήσεις και δεν θα είναι παρά ένας πρώτος, αναγνωριστικός μήνας για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών με μετακινήσεις από εταιρεία σε εταιρεία.
10.12.23

Ακροδεξιά και τρομοκρατία: Δύο φαντάσματα πάνω από την Ευρώπη

Σοφία Βούλτεψη

Δύο φαντάσματα πλανώνται πάνω από την Ευρώπη σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς – για να παραφράσουμε την πρόταση που επέλεξαν οι Μαρξ και Ένγκελς για να ξεκινήσουν το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», το 1848. Εκείνο, το φάντασμα (του κομμουνισμού), έχει, δυο αιώνες μετά, πλήρως εξορκιστεί από τον κόσμο των ζωντανών. Τη θέση του πήραν η Ακροδεξιά και η Τρομοκρατία. Και στοιχειώνουν την Ευρώπη, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσει άλλη μια αποτυχημένη θεωρία.

Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την διατύπωσε μέσω μιας δήλωσής του από τη Ρώμη, «η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

10.12.23

«Διακήρυξη Αθηνών» με υπογραφή Μαδρίτης και άρθρο «παράδοσης» μας!



 Όσοι υποστήριζαν ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα βλέπαμε την «επέκταση της συμφωνίας της Μαδρίτης», προφανώς δικαιώθηκαν 100%! Το άρθρο της «Διακήρυξης των Αθηνών» που προβλέπει ότι και η Ελλάδα δεν θα κάνει οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να διαταράξει το καλό κλίμα (!!!) αποτελεί άρθρο παράδοσης!

Πότε και με ποια ενέργεια η Ελλάδα διατάραξε το καλό κλίμα στην περιοχή και πολύ περισσότερο απείλησε την ειρήνη; Ποτέ!

10.12.23

Μας πάνε για «Σύμφωνο Φιλίας»- Βατερλώ με την Τουρκία;

 Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

«Τα σύμφωνα φιλίας υπογράφονται αφού λυθούν τα ζητήματα, όχι πριν λυθούν, στο τέλος, όχι στην αρχή της διαδικασίας», μας λέει κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης, από τους λίγους σοβαρούς ανθρώπους που διαθέτει ακόμα η υπό διάλυση χώρα και διπλωματία μας, με πείρα πολλών δεκαετιών στη διαχείριση των πιο κρίσιμων εθνικών θεμάτων.

10.12.23

Τουρκία: Εκτοξεύουν υπερηχητικούς πυραύλους με εμβέλεια 55 χιλιομέτρων από τουρκικά UAV – Ποιος ο στόχος τους




Τουρκία: Εκτοξεύουν υπερηχητικούς πυραύλους με εμβέλεια 55 χιλιομέτρων από τα τουρκικά UAV AKINCI.
Πρόκειται για τον τουρκικό υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο UHA-122 που έφτασε σε εμβέλεια 55 χιλιομέτρων.
Ο πύραυλος αυτός από ξηρά έχει μέγιστο βεληνεκές 35 χιλιόμετρα. Από την άλλη, ο UAV-230 έχει βεληνεκές 140+ χιλιόμετρα και από ξηρά 70 χιλιόμετρα.
Τουρκία: Εκτοξεύουν υπερηχητικούς πυραύλους με εμβέλεια 55 χιλιομέτρων από τουρκικά UAV – Ποιος ο στόχος τους; 
10.12.23

Η Λετονία προμηθεύεται συστήματα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM/ Ο σλοβένικος Τύπος αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα προμηθευτούν δύο συστήματα IRIS-T SLM



Στις 30 Νοεμβρίου 2023 το Υπουργείο Άμυνας της Λετονίας (MoD) ζήτησε ένα μέρος αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση-πλαίσιο που συνήφθη με την Diehl Defense τον Σεπτέμβριο του 2023 για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM. Η εντολή αγοράς αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αμυντική επένδυση της Λετονίας από την ανεξαρτησία της πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, σύμφωνα με τον Diehl.

Η Λετονία θα λάβει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος IRIS-T SLM, το οποίο θα εξασφαλίσει την εισαγωγή πολυεπίπεδης αεράμυνας στη Λετονία και την ενοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων μικρής εμβέλειας.
10.12.23

Τι συμφώνησαν οι Υπουργοί Άμυνας Έλλαδας και Τουρκίας κατά τη συνάντηση τους




Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας – Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι δυο Υπουργοί Άμυνας συναντήθηκαν στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο κρατών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γκιουλέρ επανέφερε την πρόσκληση από κοινού επίσκεψης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.
Οι δύο Υπουργοί επικύρωσαν τις δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, από τον κατάλογο του 2010, οι οποίες συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Άγκυρα. 
10.12.23

Κ. Λαμπρόπουλος: Η Διακήρυξη εξισώνει ελληνικά δικαιώματα με την τουρκική επιθετικότητα




 


Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

10.12.23

Επεισόδια στον Ρέντη: Επιχείρησαν να κάψουν πειστήρια στις τουαλέτες του γηπέδου


 Πλήθος πειστηρίων εντόπισαν και κατάσχεσαν οι αστυνομικοί εντός του γηπέδου, στο σημείο του τραυματισμού του αστυνομικού και πέριξ του γηπέδου. Εντοπίστηκαν υπολείμματα φωτοβολίδων και εντός του γηπέδου εξάρτημα εκτόξευσης και μαχαίρι.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της λήψης αποτυπωμάτων, DNA και τυχόν ιχνών πυρίτιδας από όλους τους προσαγόμενους στην Διεύθυνση Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη και αφέθηκαν 423 ελεύθεροι καθώς ο τελευταίος κρατήθηκε για καταδικαστική απόφαση που εκκρεμούσε σε βάρος του και όχι για τα επεισόδια. Πρόκειται για έναν Γεωργιανό που κρατήθηκε για καταδικαστική απόφαση που εκκρεμούσε για διακίνηση μεταναστών.

9.12.23

Αντιθέσεις Γ. Σαχίνη: Η «Διακήρυξη της Αθήνας»


Στις "Αντιθέσεις" μια μεγάλη συζήτηση για την επόμενη μέρα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη εργασίας Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της λεγόμενης "Διακήρυξης Ελλάδας - Τουρκίας περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας" .
9.12.23

Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΣ: There Was a Crooked Man... (1970) Western Κωμωδία

 

9.12.23

Ορατή και στην Ελλάδα σπάνια έκλειψη άστρου γίγαντα με αστεροειδή (βίντεο)

Το σπάνιο φαινόμενο θα συμβεί τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη

Ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα άστρα στον νυχτερινό ουρανό θα εξαφανιστεί στιγμιαία καθώς ένας αστεροειδής θα περάσει από μπροστά του δημιουργώντας ένα φαινόμενο που θα παρατηρηθεί για πρώτη φορά από τους επιστήμονες στη Γη. Το άστρο είναι ο Betelgeuse, ένας κόκκινος υπεργίγαντας σε απόσταση περίπου 700 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ωρίωνα. Ο αστεροειδής είναι έχει λάβει το όνομα Leona και ένας αργά περιστρεφόμενος επιμήκης διαστημικός βράχος στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία.

9.12.23

“Κλείδωσαν” οι αποφάσεις της κυβέρνησης | Τις ανακοινώνει ο Μαρινάκης τη Δευτέρα

 

Δραστικές παρεμβάσεις για την εκρίζωση της οπαδικής βίας, εξετάζει η κυβέρνηση με αφορμή τα πρόσφατα βίαια επεισόδια έξω από το κλειστό γήπεδο στου Ρέντη και τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος παραμένει διασωληνωμένος και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Την ίδια ώρα οι αρχές αναλύουν αντικείμενα και υλικό από κάμερες γύρω από το γήπεδο με στόχο τον άμεσο εντοπισμό του χούλιγκαν που έριξε την ναυτική φωτοβολίδα.

9.12.23

Σταύρος Λυγερός: Η Τουρκία δεν έχει κάνει πίσω πουθενά! Για ποια ήρεμα νερά μιλάμε;

 Σταύρος Λυγερός: Δεν έχω αυταπάτες με τη Διακήρυξη της Αθήνας! Η Τουρκία δεν έχει κάνει ποτέ πίσω από τις μονομερείες επεκτακτικές διεκδικήσεις της. Προχωρά σε στρατιωτικό καταναγκασμό με σκοπό να ενισχύσει το ελληνικό φοβικό σύνδρομο. Έχω επιφυλάξεις. Εννοείται πως τα ήρεμα νερά ευνοούν και τις δύο χώρες. Αλλά έχω ανησυχία. Γιατί δεν γυρίσαμε σελίδα με Τουρκία. Πρέπει πρώτα να υποχωρήσει στο Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδα, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την κατοχή της Κύπρου.
9.12.23

Οι 3 ντροπιαστικές στιγμές της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν κα ο νεο-ραγιαδισμός μας! Θέμης Τζήμας

 


9.12.23

Δουλοπρέπειας συνέχεια… Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 1991 – Κυριάκος Μητσοτάκης 2023

Το τραγικό προηγούμενο, επί πατέρα Μητσοτάκη το 1991, που επαναλήφθηκε επί γιού Μητσοτάκη εν έτη 2023


 Οταν ανακοινώθηκε ότι ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζιώρζ Μπούς (πατέρας) θα επισκεπτόταν την Ελλάδα στις 18 Ιουλίου 1991, κατά την πρωθυπουργία πατέρα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (με πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου) γυναίκες από όλα τα κόμματα και πιστεύω στην Κύπρο ενώθηκαν και συμφώνησαν να διαμαρτυρηθούν στην Αθήνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τη τουρκική κατοχή,

9.12.23

«Στο δια ταύτα της διακήρυξης των Αθηνών»

 Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου 

Στέκομαι στο δια ταύτα της διακήρυξης των Αθηνών :

 “δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη”.

Δηλαδή ο,τι είδαμε και ζήσαμε και γράφει στις προηγούμενες σελίδες η Διακήρυξη, είναι σαν να μην έγινε,  έστω και εάν έγινε.  

Και έγινε γιατί κάθε συμβαλλόμενο μέρος έχει τους λόγους του για να κερδίσει χρόνο επί των συμφερόντων του ( παρέλκει να τα αναλύσω τώρα ).

9.12.23

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέθεσε την κυβέρνηση για την περιβόητη Διακήρυξη των Αθηνών


Το κείμενο «θέλει μεγάλη προσοχή» σχολίασε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που χαρακτήρισε παντελώς αναξιόπιστο τον Ερντογάν

Στη σωστή τους βάση έθεσε τα ελληνοτουρκικά για ακόμη μια φορά ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εκθέτοντας μάλιστα την κυβέρνηση που πανηγυρίζει για την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, που καμία νομική ισχύ δεν έχει.

9.12.23

«Θα είναι πλέον παράνομες οι αναχαιτίσεις των Τούρκων στο Αιγαίο»; Δημήτρης Δρόσος



Ο αναλυτής και Υποπτέραρχος ε.α Δημήτρης Δρόσος μιλά για τα όσα έγιναν στη συνάντηση των Αθηνών μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν από την οποία προέκυψε και η «Διακήρυξη των Αθηνών»… Ο κ.Δρόσος επισημαίνει το θέμα της χορήγησης βίζας στους Τούρκους, υπενθυμίζοντας ότη ήταν επιδίωξη της Άγκυρας εδώ και πολλά χρόνια. Οι Τούρκοι πήραν αυτό που ήθελαν και ο κ.Δρόσος θέτει από την μία τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον αλλά και το ερώτημα: η Ελλάδα τι πήρε;
9.12.23

ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

 

Οι ηλεκτρονικές ταυτότητες, που εκδίδει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι άκυρες, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 2019/1157!!!.

Γράφει : Ο Αθανάσιος Τσόκας
Μαθηματικός-Ερευνητής

Έλληνα Αδελφέ μου, Καλέ και Αγαπημένε!.
Άκουσε αυτά που θα σου πω, για τις "ηλεκτρονικές ταυτότητες", για να μην πέσεις στην ψηφιακή παγίδα (του απόλυτου ελέγχου των Ελλήνων πολιτών), που μας ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός, κύριος Μητσοτάκης!!!.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε)), με την οδηγία (κανονισμός 2019/1157) υποχρεώνει τις Κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών της, μέχρι τον Αύγουστο του 2026, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, να έχουν βγάλει, από μια ηλεκτρονική ταυτότητα, που θα περιέχει μόνο τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου, όπως αυτό ρητά ορίζει η παράγραφος 5, του εν λόγω κανονισμού 2019/1157.
Η δε αποστολή, αυτής της ηλεκτρονικής ταυτότητας (σύμφωνα με την παράγραφο 5,του ευρωπαϊκού κανονισμού 2019/1157), είναι μια και μοναδική : η ταυτοποίηση του κατόχου της!.
9.12.23

Foreign Policy: Ώρα να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ




Μπορεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει «επίθεση φιλίας» σε Ελλάδα και Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στην Αθήνα, αλλά σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα στη διεθνή πολιτική σκηνή έχει επιλέξει να στέκεται στο απέναντι στρατόπεδο της Δύσης.
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θεωρούν την Τουρκία σημαντική δύναμη στην περιοχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε αρκετούς συμμάχους δεν προκαλούν εκνευρισμό οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι δεσμοί με τη Χαμάς ή οι επιδιώξεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα εμπόδια που θέτουν οι Τούρκοι στη διεύρυνση της βορειοατλαντικής συμμαχίας επίσης θεωρούνται σημαντικό αγκάθι.
Έτσι αμερικανικά Μέσα θέτουν ευθέως το ερώτημα εάν θα πρέπει να συνεχίσει η Τουρκία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
9.12.23

EDEX 2023 – Ένας ακόμη κροκόδειλος για τον αιγυπτιακό στρατό, ο Temsah-6



 Στο EDEX 2023 το Τμήμα Οχημάτων του Μηχανικού Βιομηχανικού Συγκροτήματος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Άμυνας παρουσίασε το τελευταίο μέλος της οικογένειας Temsah, την τοπική ονομασία για τους κροκόδειλους, το Temsah-6.
Ακολουθώντας τις απαιτήσεις του Αιγυπτιακού Στρατού, ο οποίος χρειάζεται ένα τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα πολλαπλών ρόλων για να καλύψει πολυάριθμες αποστολές, από CASEVAC έως ηλεκτρονικό πόλεμο, αεροπορική άμυνα και θέση διοίκησης, η οντότητα που είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη τροχοφόρων οχημάτων στην αιγυπτιακή κρατική αμυντική βιομηχανία Ο οργανισμός παρουσίασε στο EDEX 2023 το Temsah-6, μια πλατφόρμα μάχης 16.700 κιλών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για πολλές παραλλαγές.
9.12.23

Μένουμε στο ''θετικό κλίμα'' με την Τουρκία και όπου μας πάει...




Ήταν να μη γίνει η αρχή της ''αναπαλαιωμένης'' σε αφανές φόντο ''Ελληνοτουρκικής Φιλίας''. Καλή-κακή θα δείξει. γιατί φάνηκε αρχικά σαν ουράνιο τόξο στη σεισμική καταιγίδα που ξέσπασε στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
   Την αλλαγή του τόπου συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν (ασχέτως με τη δικαιολογία που δόθηκε κυβερνητικά) τη βρήκα εχέφρονα επιλογή, κατά το ''Φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά'', που λέει ο λαός μας. Και τα ''ρούχα'', εν προκειμένω'' -- η Θεσσαλονίκη, ως αρχική επιλογή συνάντησης -- θα... υποδαύλιζαν τις αρπακτικές διαθέσεις του ''σουλτάνου'' για την ''πατρίδα της καρδιάς'' του...
9.12.23

Ενυπόγραφος κατευνασμός η «Διακήρυξη της Αθήνας»



Σχόλιο iEpikaira
[iEpikaira: Ακόμη και οι υπογραφές μπήκαν "στο πόδι" σε ένα τραπεζάκι του καφέ...]

Δημήτρης Μηλάκας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει γιατί με τη Διακήρυξη της Αθήνας έφερε τα ελληνοτουρκικά σε «ήρεμα νερά» γεγονός που θα τονώσει τις εμπορικές/ οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Πρόκειται, ωστόσο, για πανηγύρια με στενή προοπτική και σκοτεινό ορίζοντα καθώς πρώτον, έχει αποδειχτεί από την ιστορία ότι οι στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ δύο κρατών δεν εξασφαλίζει την «αιώνια» ειρηνική τους συμβίωση και δεύτερον αυτά που η Αθήνα πρόσφερε προκειμένου να κατευνάσει την τουρκική ηγεσία υπονομεύουν εθνικά δίκαια και συμφέροντα.
9.12.23

Μια αμφιλεγόμενη συμφωνία αλλάζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας


Του Σωτήρη Σιδέρη
Μια πάγια θέση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για απευθείας συνομιλίες χωρίς την παρέμβαση τρίτων χωρών, όπως της ΕΕ ή των ΗΠΑ, υιοθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποτελεί πλέον επίσημη πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή η αλλαγή στην ελληνική εξωτερική πολιτική αποτυπώνεται στην συμφωνία με τίτλο “Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας” που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες στην Αθήνα. Η Ελλάδα αξιοποιώντας το κοινοτικό πλαίσιο σε πλήθος αποφάσεων είχε πολλές φορές τον έλεγχο των εξελίξεων. Έτσι υπήρξε η συμφωνία του Ελσίνκι, αλλά και πλήθος αποφάσεων Συνόδων Κορυφής, που θέτουν αυστηρό πλαίσιο κανόνων στην Άγκυρα.
9.12.23

«Μητσοτακικός σουρεαλισμός» η «Διακήρυξη της Αθήνας»


«Μητσοτακικός σουρεαλισμός» η υπογραφή Διακήρυξης Φιλίας με την Τουρκία υπό τη δαμόκλειο σπάθη του casus belli.
Νότης Μαριάς*
«Μητσοτακικός σουρεαλισμός» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υπογραφή εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού της Διακήρυξης «περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονιάς» Ελλάδας- Τουρκίας η οποία έγινε υπό τη δαμόκλειο σπάθη του casus belli. Η υπογραφή της Δήλωσης αυτής έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου 2023.
9.12.23

Τι δικαιολογία βρήκε ο Γεραπετρίτης για τους τεμενάδες στον Ερντογάν

 

«Χρέος μας να δίνουμε λύσεις και να μην παράγουμε κρίσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε το κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος παράλληλα αναφέρθηκε και στο περιστατικό της υπόκλισής του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προκάλεσε ποικίλα σχόλια.
9.12.23

Τεμενά και στο αεροδρόμιο έκανε ο Γεραπετρίτης στον Ερντογάν (βίντεο)


 Ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσπαθώντας να πείσει ότι την υπόκλιση στο Προεδρικό Μέγαρο δεν την έκανε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά στην Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, είπε ότι στο αεροδρόμιο δεν έκανε υπόκλιση στον Ερντογάν.

Ωστόσο, ένα ντροπιαστικό βίντεο του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Αναντολού», από το αεροδρόμιο, τον διαψεύδει.

9.12.23

Τζούμης - Μαρτζούκος: Τα τρία αγκάθια της συνάντησης κορυφής



 


Πηγή: i-epikaira.blogspot.com
9.12.23

Δαμόκλειος σπάθη η «Διακήρυξη της Αθήνας»: Με την υπογραφή μας χαρίσαμε στην Τουρκία αυτό που επιζητούσε εναγωνίως!


Σχόλιο iEpikaira
Είναι κοντόφθαλμο και πολύ προκλητικό, με κάθε απόκλιση του νεοσουλτάνου από την συνήθη αήθη ρητορική και πρακτική του, να ακούμε χειροκροτήματα και να διαβάζουμε αναλύσεις επί αναλύσεων, που προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα Ελληνοτουρκικά «βρίσκονται σε καλό δρόμο». Απορίας άξιον βέβαια, εάν οι συγκεκριμένοι κονδυλοφόροι και σχολιαστές εν γένει, έχουν κοντή μνήμη ή απλώς ψάχνουν να βρουν το ελάχιστο πάτημα για να μας πείσουν ότι όλα είναι «μέλι-γάλα» με τους γείτονες. Είναι άραγε αυτό απότοκο ενός ιδιότυπου «Σύνδρομου της Στοκχόλμης» ή μήπως μιλάμε για «σύνδρομο του τζουκ μποξ»;
9.12.23

Οι 15 συμφωνίες και μνημόνια που υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία – Τι περιλαμβάνουν


Tα Μνημόνια, οι Συμφωνίες και οι κοινές Δηλώσεις-Διακηρύξεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης με τους Τούρκους ομολόγους τους
Στη διάρκεια της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Recep Tayyip Erdogan υπογράφηκαν Μνημόνια, Συμφωνίες και κοινές Δηλώσεις-Διακηρύξεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης με τους Τούρκους ομολόγους τους για μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα υπογράφηκαν:
9.12.23

Μ. Κοττάκης: Μέρα Εθνικής Μελαγχολίας η επίσκεψη Ερντογάν

9.12.23

Τι προβλέπει η «Διακήρυξη των Αθηνών» που υπογράψαμε με την Τουρκία

 

Τις συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τον Πολιτικό Διάλογο σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος, τις διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες, την Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για την εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές, προβλέπει μεταξύ άλλων η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν.
9.12.23

Ανεπιθύμητος για τον λαό... Επιθυμητός από τον πρωθυπουργό


Ποιος είναι ο βασικός σκοπός της επίσκεψης Ερντογάν, κύριε Μητσοτάκη;
Του Μανώλη Κοττάκη
Ο πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε χθες με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε». Μετάφραση: «Μην επεκτείνετε τα χωρικά σας ύδατα στα 12 μίλια, αποστρατιωτικοποιήστε άμεσα τα νησιά». Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ευχή για την υπογραφή Διακήρυξης Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας, με την προσθήκη ότι ως γείτονες «πρέπει να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου». Με άλλα λόγια, ζήτησε την επικαιροποίηση της επαίσχυντης Συμφωνίας της Μαδρίτης μεταξύ Σημίτη και Ντεμιρέλ.
8.12.23

Η αισιοδοξία της κυβέρνησης είναι και αδικαιολόγητη και επικίνδυνη…


Η υπερβολική μέχρι παρεξηγήσεως –δεδομένης και της κριτικής που είχε ασκηθεί στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τότε υπουργό Ενέργειας, για την υπόκλισή του στον Ρώσο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ– υπόκλιση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, κατά την είσοδο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως και με το προηγούμενο Λαφαζάνη, είναι φυσιολογικό να σχολιαστεί η επανάληψη. Ωστόσο, ο σχολιασμός μετά την αναχώρηση του Τούρκου επισκέπτη δεν μπορεί να εξαντληθεί σε αυτό το συμβάν.
Του Ζαχαρία Μίχα*
Η συστημική οπτική δείχνει να προτάσσει ως ερμηνεία, το “σήμα κανονικοποίησης” των ελληνοτουρκικών σχέσεων.