Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α


Αστεροειδείς διοργανώνουν… πάρτι σήμερα και αύριο στο διαστημικό ουρανό της Γης

Τουλάχιστον πέντε διαστημικοί βράχοι θα περάσουν πολύ κοντά από τον πλανήτη μας τις επόμενες ώρες


 Σύναξη αστεροειδών πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη διαστημική γειτονιά. Όπως έγινε γνωστό πέντε «δυνητικά απειλητικοί» αστεροειδείς θα περάσουν σε κοντινή απόσταση από τη Γη χωρίς ωστόσο να αποτελούν πραγματική απειλή όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία τους.

Οι αστεροειδείς που η τροχιακή τους κίνηση τους φέρνει σε σχετικά κοντινή ή και πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη έχουν λάβει την ονομασία Potentially Hazardous Asteroids (δυνητικά απειλητικοί αστεροειδείς) και η NASA έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα εντοπισμού τέτοιων διαστημικών σωμάτων και παρακολούθηση της πορείας τους.

Ελληνικό ρομπότ προστατεύει τις ιχθυοκαλλιέργειες (βίντεο)


 

Επιτηρεί του κλωβούς και ενημερώνει για φθορές

Η ανάπτυξη ρομποτικών τεχνολογιών και συστημάτων στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο υψηλού επιπέδου. Τελευταία απόδειξη η ανακοίνωση ότι η ομάδα AegeanRobotics του τμήματος Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σάμος) απέκτησε ένα νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για καινοτομία και τεχνολογική πρωτοπορία στο χώρο της Ρομποτικής.

Αυτός είναι ο λόγος που τα έντομα λατρεύουν το τεχνητό φως

Νέα θεωρία για την αιτία που πολλά έντομα πετούν πολύ κοντά σε λαμπτήρες

 Από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνιση τους οι λαμπτήρες διαπιστώθηκε ότι το τεχνητό φως αποτελούσε πόλο έλξης διαφόρων εντόμων όπως οι νυχτοπεταλούδες (βώτριδες) που σχεδόν κολλούν πάνω στις λάμπες και πετούν εκεί με ένταση. Έχουν αναπτυχθεί διαφόρων ειδών θεωρίες για αυτό το φαινόμενο. Μια εξ αυτών αναφέρει ότι τα έντομα αυτά πλοηγούνται με το σεληνιακό φως και μπερδεύουν τις λάμπες με το φως του φεγγαριού. Άλλη θεωρία είναι ότι τα έντομα πετούν προς το φως για να ξεφύγουν από κάποιο κίνδυνο.

Έτσι θα επιβιώσει η ανθρωπότητα μετά από πυρηνικό πόλεμο


                                   Νέα μελέτη προτείνει την καλλιέργεια φυκιών

Είναι γνωστό ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα βύθιζε τον πλανήτη μας σε έναν βαθύ πυρηνικό χειμώνα. Στο χειρότερο σενάριο, μια πυρηνική ανταλλαγή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας (οι οποίες μαζί διαθέτουν σχεδόν το 90% των πυρηνικών όπλων του κόσμου) θα μπορούσε να εκτοξεύσει περίπου 150 εκατομμύρια αιθάλης στην ατμόσφαιρα της Γης μειώνοντας κατά μέσο όρο 9 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία στον πλανήτη ενώ οι οι πηγές τροφής θα περιοριστούν στο ελάχιστο, αν δεν εξαφανιστούν, με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος πληθυσμός να βρεθεί αντιμέτωπος με λιμοκτονία.

Economist: Πώς οι μύθοι του Προμηθέα και του Τιτάνα εξηγούν την Τεχνητή Νοημοσύνη


 Είναι η AI μια καταστροφική δύναμη που έχουν εξαπολύσει οι άνθρωποι, ένα ενδυναμωτικό εργαλείο που τους προσφέρει θεϊκή δύναμη ή και τα δύο;

Στην ελληνική μυθολογία ο Προμηθέας, ένας Τιτάνας, έκλεψε τη φωτιά από τον Όλυμπο για να δώσει στους ανθρώπους, τους οποίους δημιούργησε. ο Δίας εξοργισμένος καταδίκασε τον Προμηθέα σε καθημερινό μαρτύριο. Για την ανθρωπότητα, ο Δίας επινόησε μια διαφορετική τιμωρία. Δημιούργησε την Πανδώρα και της έδωσε ένα κουτί, το οποίο την προειδοποίησε να μην ανοίξει. Όταν η περιέργεια της επικράτησε, η Πανδώρα σήκωσε το καπάκι και κάθε είδους κακό απελευθερώθηκε στον κόσμο. Μόνο η ελπίδα έμεινε παγιδευμένη μέσα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Ναι, υπήρχε λίμνη στον κρατήρα που βρίσκεται ο πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής στον Άρη

 

Νέα ευρήματα αυξάνουν τις πιθανότητες εντοπισμού ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη

Το Φεβρουάριο του 2021 προσεδαφίστηκε στον Άρη το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη. Αποστολή του ήταν να συλλέξει δείγματα του εδάφους και πετρωμάτων του πλανήτη τα οποία έρθουν στη Γη με επόμενες αποστολές για μελέτη. Το ρομπότ αναζητεί επίσης ίχνη ζωής που πιθανώς υπήρχε κάποτε στον Άρη. Φυσικά τα προηγμένα του όργανα καταγράφουν και συλλέγουν και άλλα γεωατμοσφαιρικά δεδομένα ενώ φυσικά καταγράφει συνεχώς φωτογραφίες και βίντεο.

Μικροπλαστικά: Ο «αόρατος» εχθρός είναι παντού

 


Aπό τον βυθό της θάλασσας, μέχρι τα σύννεφα και από το εμφιαλωμένο νερό και την μπίρα, μέχρι τα φρούτα και τα λαχανικά, δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως τα μικροπλαστικά επιβιώνουν και μεταφέρονται τόσο στο περιβάλλον όσο και στον οργανισμό μας. 


Διαθέτοντας πλέον όλο και περισσότερα εργαλεία ακρίβειας για την παρατήρηση των μικροπλαστικών, επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο καταγράφουν την εξάπλωσή τους, αλλά και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν στον άνθρωπο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Ηφαιστειακή έκρηξη 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Τόνγκα έγινε στη Σαντορίνη πριν από 500 χιλιάδες χρόνια

 

Το φαινόμενο ήταν υποθαλάσσιο και συγκλόνισε την Ευρώπη

Βαθιά κάτω από τον βυθό της Μεσογείου που περιβάλλει το ελληνικό νησί της Σαντορίνης ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τα απομεινάρια μιας από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις που έχει δει ποτέ η Ευρώπη. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Communications Earth & Environment» οι ερευνητές αναφέρουν ότι πριν από περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια συνέβη μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη η οποία ήταν 15 φορές πιο ισχυρή από αυτή στο νησί Τόνγκα το 2022 που κατέρριψε πολλά ρεκόρ. Η έκρηξη στο Τόνγκα πυροδότησε τα ταχύτερα ατμοσφαιρικά κύματα που έχουν καταγραφεί ποτέ και το μεγαλύτερο μέγα-τσουνάμι εδώ και χιλιάδες έτη.

Ιοί ζόμπι στη Σιβηρία: Θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια τρομακτική νέα πανδημία

 

Οι ιοί αυτοί παραμένουν μολυσματικοί μετά από τόσες δεκάδες χιλιετίες

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια παράξενη νέα απειλή πανδημίας, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Οι αρχαίοι ιοί που έχουν παγώσει στον μόνιμο πάγο της Αρκτικής θα μπορούσαν κάποια μέρα να απελευθερωθούν από το θερμαινόμενο κλίμα της Γης και να εξαπολύσουν μια μεγάλη επιδημία ασθένειας.

Στελέχη αυτών των μικροβίων Μαθουσάλα– ή των ιών των ζόμπι, όπως είναι επίσης γνωστά – έχουν ήδη απομονωθεί από ερευνητές που έχουν εκφράσει φόβους ότι θα μπορούσε να προκληθεί μια νέα παγκόσμια ιατρική έκτακτη ανάγκη – όχι από μια ασθένεια νέα στην επιστήμη αλλά από μια ασθένεια από το μακρινό παρελθόν .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Απρόσμενο αλλά ένδοξο τέλος για το ελικόπτερο της NASA στον Άρη (βίντεο)

Το drone Ingenuity απώλεσε έναν από τους ελικές του στην τελευταία του πτήση
 

Η 72η πτήση του drone σε μορφή μικρού ελικοπτέρου που έστειλε η NASA στον Άρη ήταν δυστυχώς για την επιστημονική κοινότητα και η τελευταία του αφού όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία το Ingenuity σε αυτή την πτήση καταστράφηκε τουλάχιστον ένα από τα πτερύγια του. Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως όσα κατάφερε το Ingenuity ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των υπευθύνων της αποστολής.

Εντοπίστηκε ο μικρότερος εξωπλανήτης που διαθέτει νερό στην ατμόσφαιρα (βίντεο)

Είναι διπλάσιος από τη Γη και διαθέτει υδρατμούς

 Τα ολοένα και πιο προηγμένα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι αστρονόμοι σε συνδυασμό με νέες μεθόδους παρατήρησης του Διαστήματος έχουν οδηγήσει σε μια επανάσταση στον τομέα της ανακάλυψης εξωπλανητών, πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Ανακαλύπτονται σε εβδομαδιαία πλέον βάση εξωπλανήτες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται και μαζικός εντοπισμός εξωπλανητών. Στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται πλανήτες με χαρακτηριστικά που δεν υπακούν στα συμβατικά μοντέλα των κοσμολόγων ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός που εντοπίζεται ή υποδεικνύεται σε αυτούς η παρουσία νερού σε διάφορες μορφές του θέτοντας έτσι τους πλανήτες αυτούς υποψηφίους για να διαθέτουν ζωή έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Ο «ελεύθερος σκοπευτής» της Ιαπωνίας πήγε στο σωστό σημείο της Σελήνης αλλά… παραπάτησε

 

Η σεληνάκατος SLIM προσσεληνώθηκε εκεί που έπρεπε αλλά δεν σταθεροποιήθηκε

Το μικρό ιαπωνικό διαστημικό σκάφος SLIM προσσεληνώθηκε το περασμένο Σάββατο σε απόσταση περίπου 55 μέτρων από το σημείο που είχε στόχο να προσσεληνωθεί, δηλαδή με υψηλό βαθμό ακριβείας, ανακοίνωσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JΑΧΑ). Ο στόχος να προσσεληνωθεί το σκάφος αυτό σε ακτίνα 100 μέτρων από το σημείο-στόχο, ενώ εν γένει οι προσσεληνώσεις γίνονται σε απόσταση χιλιομέτρων απ’ αυτό, συνεπώς το βασικό μέρος της αποστολής ήταν επιτυχές.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

24 Ιανουαρίου 1944: Σαν σήμερα παρουσιάζεται ο πρώτος «πραγματικός υπολογιστής»

 


Το SSEC της IBM ήταν το πρώτο μηχάνημα που μπορούσε να χειριστεί τόσο δεδομένα όσο και εντολές

τα σκοτεινά χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου η IBM χρηματοδότησε και κατασκεύασε έναν αυτόματο υπολογιστή ελεγχόμενης ακολουθίας (ASCC) για τον Howard H. Aiken στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το μηχάνημα, που παρουσιάστηκε επίσημα τον Αύγουστο του 1944, ήταν ευρέως γνωστό ως Harvard Mark.

Ωστόσο ο πρόεδρος της IBM, Thomas J. Watson Sr. και ο Aiken ήρθαν σε σύγκρουση καθώς ο δεύτερος εξέδωσε ένα δελτίο τύπου στο οποίο δεν «πίστωνε» στην IBΜ τη συμβολή της. Ακολούθησαν έτσι χωριστούς δρόμους και η IBM άρχισε να εργάζεται σε ένα νέο project με στόχο να κατασκευάσει μία μεγαλύτερη και πιο ικανή μηχανή.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Το James Webb εισέβαλε σε σούπερ εργοστάσιο παραγωγής άστρων (βίντεο)

 



Το N79 είναι μια τεράστια περιοχή γέννησης άστρων που εκτείνεται σε περίπου 1.630 έτη φωτός στην ανεξερεύνητη νοτιοδυτική περιοχή του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου ενός γειτονικού νάνου γαλαξία που απέχει περίπου 163.000 έτη φωτός από εμάς. Αυτή η περιοχή συνήθως θεωρείται ως μια νεότερη έκδοση του 30 Doradus, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Νεφέλωμα Ταραντούλα που αποτελεί τη μεγαλύτερη περιοχή γέννησης άστρων στη γαλαξιακή μας γειτονιά.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έστρεψε τα πανίσχυρα όργανα του στο N79 και τα δεδομένα που συνέλεξε δείχνουν ότι ο ρυθμός σχηματισμού νέων άστρων υπερβαίνει αυτή του 30 Doradus κατά δύο φορές τα τελευταία 500.000 χρόνια.

Αποκαλύφθηκε η μεγαλύτερη παραβίαση προσωπικών δεδομένων στην ιστορία του Internet, διέρρευσαν 26 δισ. αρχεία

 Η προσπάθεια παράνομης απόκτησης προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Διαδικτύου για κάθε λογής κακόβουλη χρήση από τους στρατούς των χάκερ που δρουν στον κυβερνοχώρο είναι πλέον καθημερινή ρουτίνα.  Οι επιθέσεις των χάκερ για μαζική απόκτηση αρχείων είναι συνεχείς και πολύ συχνά πετυχημένες.

Ερευνητές των ιστοτόπων Cybernews και Security Discοvery που παρέχουν υπηρεσίες ανεξάρτητων ερευνών ασφαλείας στο Διαδίκτυο, συμβουλών ηλεκτρονικής ασφάλειας αλλά και ενημέρωση σχετικά με αυτά τα ζητήματα υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την «Μητέρα όλων των Παραβιάσεων» όπως την χαρακτηρίζουν. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν σε ένα μη ασφαλές ιστότοπο την παρουσία 12 terabytes προσωπικών δεδομένων που μεταφράζεται σε 26 δισ. αρχεία.

Δείτε τον πρώτο φουσκωτό διαστημικό σταθμό να ανατινάζεται (βίντεο)

 

Εντυπωσιακή δοκιμή καταστροφής επαναστατικού διαστημικού οικήματος

Η αμερικανική εταιρεία Sierra Space ιδρύθηκε με στόχο την κατασκευή φουσκωτών μονάδων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαστημικά οικήματα είτε αυτόνομα είτε σε σύνδεση μεταξύ τους δημιουργώντας εγκαταστάσεις όπως διαστημικοί σταθμοί. Η Sierra Space συνεργάζεται μάλιστα με τη διαστημική εταιρεία του ιδρυτή και αφεντικού της Amazon Τζεφ Μπέζος, την Blue Origin, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού τον οποίο ονομάζει «Τροχιακό Ύφαλο».

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Παρουσιάστηκε το αεροπλάνο που θα αναζητά νερό και ζωή στον Άρη (βίντεο)

Εντυπωσιακό σκάφος εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη
 

Η εκπληκτική και πέραν κάθε προσδοκίας απόδοση του drone σε μορφή ελικοπτέρου που έστειλε η NASA στον Άρη επιτρέπει τώρα την αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη και άλλων αεροσκαφών. H NASA παρουσίασε τα σχέδια ενός ελικοφόρου μεγάλου σκάφους σχεδιασμένο για να πραγματοποιεί διαφόρων ειδών έρευνες.

Το MAGGIE, το Mars Aerial and Ground Intelligent Explorer, είναι ένα αεροσκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια σχεδιασμένο να απογειώνεται και να προσγειώνεται κατακόρυφα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Οι πρώτες, επιτόπιες ιστορικές ανακαλύψεις του ινδικού ρόβερ στη Σελήνη – Τι βρήκε το Pragyan


Το ινδικό ρόβερ επιβεβαίωσε την ύπαρξη θείου για την πρώτη φορά «επι τόπου» (in situ) ενώ κατάφερε να μετρήσει για πρώτη φορά την θερμοκρασία εδάφους του σεληνιακού νότιου πόλου

Η Ινδία είναι η πρώτη χώρα που πραγματοποίησε προσελήνωση στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Επανάσταση στις επικοινωνίες; Η NASA έστειλε και έλαβε μήνυμα με λέιζερ από 16 εκατ. χλμ μακριά εντός 50 δευτερολέπτων – Bίντεο

 

Το κατόρθωμα, θα μπορούσε κάποια μέρα να επιτρέψει στους ανθρώπους να μεταδίδουν βιντεοκλήσεις στον Άρη.

Παρότι, η αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος ήταν από καιρό σε θέση να επικοινωνεί με διαστημόπλοια χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα, ποτέ πριν δεν ήταν σε θέση να στείλει πληροφορίες χρησιμοποιώντας λέιζερ από τόσο μακριά στο διάστημα.

Ο Ελον Μασκ έστειλε στο Διάστημα τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη (βίντεο)

Η διαστημική υπηρεσία του Αμερικανού μεγιστάνα εκτόξευσε σκάφος που κατευθύνεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
 

Τέσσερις επισκέπτες ετοιμάζεται να υποδεχθεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS). Ανάμεσα τους είναι ο Αλπέρ Γκερεζαβτσί που υπηρέτησε για 15 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών γράφει ιστορία ως ο πρώτος αστροναύτης της Τουρκίας που ταξιδεύει στο Διάστημα.

Η μεταφορά γίνεται με σκάφος της αμερικανικής εταιρείας Axiom που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστημικού τουρισμού και το σκάφος εκτοξεύτηκε με ένα πύραυλο Falcon της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ.

Εντοπίσθηκε γιγάντια δεξαμενή παγωμένου νερού στον Άρη

Η ανακάλυψη προσφέρει νέα στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη αλλά και ένα νέο υποψήφιο μέρος για επανδρωμένες αποστολές

Μπορεί στο ηλιακό μας σύστημα όλοι οι υποψήφιοι κόσμοι για να επισκεφθεί και να αποικήσει ο άνθρωπος όπως η Σελήνη και ο Άρης να είναι αφιλόξενοι αλλά η ανακάλυψη νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος τους δημιουργεί ελπίδες ότι αν βρεθεί τρόπος πρόσβασης και επεξεργασίας αυτού του νερού θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό η διαβίωση του ανθρώπου εκεί.

Το παγωμένο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά για κατανάλωση, για παραγωγή οξυγόνου στις εγκαταστάσεις που θα ζουν οι άνθρωποι αλλά και για παραγωγή καυσίμων για τους πυραύλους που θα μεταφέρουν ανθρώπους και φορτία εκεί.

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Ηφαίστεια στην Ελλάδα: Είναι πιθανό να εκραγούν; – Πόσο έτοιμοι είμαστε

 


Ο Χρήστος Ευαγγελίδης, Ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, χαρτογραφεί τα ενεργά ηφαιστειακά μέτωπα στην Ελλάδα.

.

Μέσα σε λίγους μήνες, σημειώθηκε ξανά μια ισχυρή έκρηξη στο ηφαίστειο της νοτιοδυτικής Ισλανδίας, στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες, γεμίζοντας με λάβα την πόλη Γκρίνταβικ και πλέον, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

«Για την Ισλανδία, οι ηφαιστειακές εξάρσεις και εκρήξεις είναι μια συνηθισμένη δραστηριότητα. Βρίσκεται πάνω σε δύο αποκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες, εκεί που ανοίγει και δημιουργείται νέος ωκεάνιος φλοιός. Αυτό έχει οδηγήσει στο να είναι ένα ηφαιστειακό σύμπλεγμα και να έχει σε όλο της το έδαφος πάρα πολλά ηφαίστεια, που κατά περιόδους εκρήγνουν λάβες και κάνουν μικρούς και μεγάλους σεισμούς» σχολιάζει ο Χρήστος Ευαγγελίδης, Ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Μια κινεζική startup Betavolt Technology ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας πυρηνικής μπαταρίας που μπορεί να λειτουργεί για μισό αιώνα χωρίς επαναφόρτιση.



 Η Κίνα εφηύρε μια πυρηνική μπαταρία που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς επαναφόρτιση για 50 χρόνια. Η ανάπτυξη ανακοινώθηκε από την κινεζική startup Betavolt Technology στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Οι ειδικοί της εταιρείας έχουν αναπτύξει μια ατομική μπαταρία μικρότερη από ένα κέρμα, αλλά ικανή να λειτουργεί για περίπου μισό αιώνα χωρίς επαναφόρτιση ή συντήρηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κινητά τηλέφωνα, drones , βηματοδότες και οποιεσδήποτε άλλες συσκευές χρειάζονται ρεύμα.

Έντονη ευρωπαϊκή παρουσία στο Διάστημα το 2024 με ελληνική συμμετοχή


Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στην αποστολή EarthCare

Μια σειρά σημαντικών αποστολών προγραμματίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) για το 2024. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η αποστολή «EarthCARE», στην οποία συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με στόχο την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των νεφών, των αερολυμάτων και της ακτινοβολίας στη γήινη ατμόσφαιρα και τελικά την καλύτερη πρόγνωση των καιρικών και κλιματικών συνθηκών.

Η εκτόξευση του δορυφόρου παρατήρησης της Γης «EarthCARE» (Cloud, Aerosol and Radiation Explorer), που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της ESA και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), αναμένεται τον Μάιο.

Σύγκρουση γαλαξιακών τεράτων κατέγραψε το Hubble (βίντεο)

 

Το εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο συμβαίνει σε απόσταση 570 εκατ. ετών φωτός από τη Γη

Μια σύγκρουση γαλαξιών στο Σύμπαν κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble η οποία προστίθεται στις πάρα πολλές γαλαξιακές συγκρούσεις που έχει καταγράψει το τηλεσκόπιο στις τρεις δεκαετίες της λειτουργίας τους.  Αυτή τη φορά το Hubble έστρεψε το βλέμμα του σε απόσταση περίπου 570 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη στον Arp 122 έναν φαινομενικά ακανόνιστου σχήματος γαλαξία που στην πραγματικότητα περιλαμβάνει δύο γαλαξίες, τον ​​NGC 6040 και τον LEDA που βρίσκονται σε διαδικασία σύγκρουσης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Χρονιά των PC τεχνητής νοημοσύνης το 2024

 

Θα ενσωματώνουν τους νευρωνικούς επεξεργαστές

Μπορεί όπως κάθε χρόνο έτσι και στη φετινή CES, τη μεγαλύτερη έκθεση καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας στον κόσμο, να κυριάρχησαν τα κάθε είδους gadgets όμως η βιομηχανία των υπολογιστών έδωσε το σύνθημα για την επόμενη μέρα στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών (τα PC) η οποία όπως αναμενόταν εισέρχεται στο περιβάλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία - Εντυπωσιακά βίντεο



 Ηφαίστειο εξερράγη σήμερα στη νοτιοδυτική Ισλανδία, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πέμπτη έκρηξη του ηφαιστείου στην χερσόνησο Ρεϊκιάνες από το 2021.

Η πιο πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου στην χερσόνησο αυτή είχε αρχίσει στις 18 Δεκεμβρίου, μετά την πλήρη εκκένωση από τις αρχές της πόλης Γκρίνταβικ --από την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 4.000 άνθρωποι-- και το κλείσιμο των σπα Blue Lagoon, που αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Οι νέας γενιάς συσκευές αποκτούν αυτόματη εξελικτική πορεία

Όσο περισσότερο τις χρησιμοποιούμε τόσο αυξάνεται το IQ τους
 

Η τεχνολογική πρόοδος και ειδικότερα οι δυνατότητες που αποκτούν οι κάθε είδους ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές που χρησιμοποιεί ο σύγχρονος άνθρωπος στην καθημερινότητα του αποκτούν ένα είδος φυσικής εξέλιξης αφού σύμφωνα με ειδικούς όσο περισσότερο τις χρησιμοποιούμε τόσο περισσότερο αυξάνεται η νοημοσύνης τους.

Οι δυνατότητες εφαρμογών της τεχνολογίας ΑΙ σε καθημερινές έξυπνες οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, που θα γίνονται ακόμη πιο έξυπνες με την χρήση τους, αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων από την Samsung στην έκθεση CES 2024.

Η τεχνητή νοημοσύνη ανατρέπει βασικό «νόμο» του CSI δημιουργώντας νέα εγκληματολογικά δεδομένα

 

Όπως φαίνεται κάθε δάκτυλο έχει παρόμοια αποτυπώματα

Μια από τις διαχρονικές παραδοχές στον εγκληματολογικό τομέα είναι ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα από διαφορετικά δάχτυλα του ίδιου ατόμου είναι μοναδικά. Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν μηχανικοί του Πανεπιστημίου Columbia σε συνεργασία με ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο.

Οι ερευνητές αποδεικνύουν με βεβαιότητα 99,99% ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα από δύο οποιαδήποτε δάκτυλα του ίδιου ατόμου είναι πολύ πιο όμοια από ότι θεωρούνταν προηγουμένως απλώς οι εγκληματολόγοι μέχρι τώρα τα σύγκριναν με λάθος τρόπο. Οι περισσότερες τεχνολογίες δακτυλικών αποτυπωμάτων βασίζονται στην παραδοχή ότι δεν υπάρχουν ποτέ δύο ίδια δακτυλικά αποτυπώματα και η συγκεκριμένη ανακάλυψη, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των εγκληματολογικών ερευνών.

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

CES 2024: Ένα διαγνωστικό κέντρο υγείας που χωράει στη παλάμη σας (βίντεο)

 



 Επαναστατική συσκευή κάνει μετρήσεις των ζωτικών λειτουργιών του ανθρώπου

Συνεχίζεται στο Λας Βέγκας η φετινή CES, η μεγαλύτερη έκθεση καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας στον κόσμο και ανάμεσα στα χιλιάδες προϊόντα που παρουσιάζονται κάποια καταφέρνουν να κερδίσουν τα φώτα της δημοσιότητας χάρις στις εντυπωσιακές τους δυνατότητες. Ένα από αυτά είναι το BeamO, μια συσκευή που χωράει στην παλάμη του χρήστη και μπορεί να καταγράφει μέσα σε χρονικό διάστημα ενός λεπτού μια σειρά από μετρήσεις ζωτικών λειτουργιών του ανθρώπου και μάλιστα ορισμένες που πραγματοποιούνται κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Οι Ναβάχο καταγγέλλουν βεβήλωση της Σελήνης από τις «κηδείες» που οργανώνονται εκεί

Ξεκίνησε η μαζική αποστολή αποτεφρωμένων λειψάνων  στο φεγγάρι!

Καθ’ οδόν προς τη Σελήνη βρίσκεται η σεληνάκατος της αποστολής Peregrine της NASA αν και όπως έγινε γνωστό εμφανίστηκε ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση της. Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει φυσικά στον επιστημονικό μέρος της αποστολής και τις μελέτες που θα κάνει η σεληνάκατος αν καταφέρει τελικά να φτάσει με επιτυχία στο φεγγάρι.

Η NASA για την αποστολή αυτή συνεργάστηκε με δύο ιδιωτικές εταιρείες, την Astrobotic που κατασκεύασε στην σεληνάκατο και την United Launch Alliance που κατασκευάσει τον πύραυλο που την μετέφερε στο Διάστημα.

Poor Things: Μπορεί να γίνει πραγματικότητα η μεταμόσχευση εγκεφάλου;

Είναι εφικτό να δούμε ανθρώπους που θα έχουν το μυαλό άλλου ανθρώπου;
 

Η συζήτηση για το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τις δύο Χρυσές Σφαίρες που κέρδισε η ταινία. Οι αναλύσεις και τα σχόλια περιστρέφονται φυσικά γύρω από τη σκηνοθεσία, την ερμηνεία των ηθοποιών και όλο το καλλιτεχνικό περιβάλλον της ταινίας η ιστορία της οποίας βασίζεται σε ένα επιστημονικό επίτευγμα.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας αυτοκτονεί και επιστρέφει στη ζωή μέσω μιας μεταμόσχευσης εγκεφάλου. Πρόκειται απλά για ένα εύρημα του συγγραφέα του βιβλίου το οποίο μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Έλληνας σκηνοθέτης που θα παραμείνει για πάντα στη σφαίρα της φαντασίας ή η μεταμόσχευση εγκεφάλου είναι ένας επιτεύξιμος στόχος;

Πέταξε για τη Σελήνη το γεράκι της NASA (βίντεο)

Πρόκειται για μια προηγμένη σεληνάκατο που αποτελεί ένα πολυσύνθετο εργαστήριο

 Στις 09:19 ώρα Ελλάδος το πρωί της Δευτέρας εκτοξεύτηκε με προορισμό τη Σελήνη η αποστολή Peregrine της NASA. Η αποστολή Peregrine Lunar Lander πήρε το όνομα της από το γεράκι peregrine που είναι το ταχύτερο πτηνό κατάδυσης και γενικότερα το ταχύτερο ζώο στον πλανήτη. Σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, το 2005 ένα γεράκι peregrine καταγράφηκε να κάνει κατάδυση με ταχύτητες άνω των 380 χλμ./ώρα.

Στο πλαίσιο της απόφασης που έχει πάρει η NASA να περιορίσει στο ελάχιστο την οργάνωση διαστημικών αποστολών με αποκλειστικά δικά της μέσα και τη σύναψη συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για το σύνολο των δραστηριοτήτων της η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε συμφωνήσει με τις εταιρείες Astrobotic και United Launch Alliance για την αποστολή Peregrine.

ΤΡΙΤΗ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Ερευνητική ομάδα «ξέβαψε» τον Ποσειδώνα αποκαλύπτοντας την πραγματική του απόχρωση (βίντεο)

 

Ο πλανήτης δεν έχει σκούρο μπλε χρώμα όπως πιστεύαμε αλλά ανοικτό γαλαζοπράσινο

Πήρε το όνομα του από τον θεό της θάλασσας και εδώ και δεκαετίες ο Ποσειδώνας εμφανιζόταν σε όλες τις απεικονίσεις του στα επιστημονικά βιβλία και αργότερα τις ιστοσελίδες με τη χαρακτηριστική μπλε απόχρωση του κάτι που σύμφωνα με μια νέα μελέτη ήταν μια ψευδής εικόνα αφού στην πραγματικότητα ο Ποσειδώνας έχει πολύ πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή του πλανήτη Ουρανού.

Ταξίδι στο κέντρο της Γης σχεδιάζει η Ισλανδία για απεριόριστη γεωθερμική ενέργεια (βίντεο)

Θα γίνει για πρώτη φορά γεώτρηση σε θάλαμο μάγματος

 Μπορεί να ακούγεται σαν την αρχή μιας ταινίας καταστροφής, αλλά η Ισλανδία θα μπορούσε να γράψει επιστημονική ιστορία με το να γίνει η πρώτη χώρα που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στον θάλαμο μάγματος ενός ηφαιστείου. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Krafla Magma Testbed (KMT) της Ισλανδίας σχεδιάζεται μια γεώτρηση στο θάλαμο μάγματος σε ένα ηφαίστειο που ονομάζεται Krafla στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η γεώτρηση προγραμματίζεται να γίνει το 2026 στο θάλαμος ο οποίος βρίσκεται μεταξύ 1,6 και 3,2 χλμ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους

Δείτε ένα πραγματικό έργο τέχνης του Σύμπαντος, τρομερούς κυκλώνες σε εξωπλανήτη (βίντεο)

 Εκπληκτικές εικόνες από εξωτικό φαινόμενο σε πλανήτη 900 έτη φωτός μακριά από τη Γη!

Μπορεί το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb να έχει κλέψει την παράσταση τον τελευταίο ένα χρόνο με τις εκπληκτικές του ανακαλύψεις και εικόνες από το Σύμπαν αλλά το αρχαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble αποδεικνύει και αυτό συνεχώς την διαχρονική του αξία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα εκπληκτικές εικόνες από κυκλώνες σε έναν εξωπλανήτη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Γειτονικός μας γαλαξίας ίσως έχει αδελφάκι που το έκρυβε περίτεχνα μέχρι σήμερα

 Το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου είναι πιθανώς όχι ένας αλλά δύο γαλαξίες

Το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου είναι ένας κοντινός γαλαξίας στον δικό μας ο οποίος είναι πολύ οικείος στους αστρονόμους ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν…
Μία νέα έρευνα δείχνει ότι ο γαλαξίας που βρίσκεται περίπου 199.000 έτη φωτός από τη Γη στην πραγματικότητα είναι δύο γαλαξίες ο ένας πίσω από
τον άλλο.

Για να κάνει την ανακάλυψη, μια ομάδα με επικεφαλής την Κλερ Μάρεϊ  αστρονόμο στο Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου στο  Μέριλαντ, παρακολούθησε την κίνηση των νεφελωμάτων και των άστρων που γεννιούνται μέσα τους γύρω από το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου.

Ένα «νέο φαινόμενο» βλέπουν οι ειδικοί για το ιαπωνικό αεροσκάφος που τυλίχθηκε στις φλόγες


 Οι τρομακτικές αλλά και ταυτόχρονα εντυπωσιακές σκηνές από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Airbus της Japan Airlines συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του τηλεοπτικού και διαδικτυακού κόσμου. Περνώντας οι ώρες από το φοβερό ατύχημα και ενώ συνεχίζεται η συλλογή δεδομένων και ευρημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ιαπωνίας για να διαπιστωθεί τι συνέβη η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει όσα έγιναν μετά την σύγκρουση του Α350 με το μικρό αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι το γιατί το Α350 δεν εξερράγη κατά την σύγκρουση με το άλλο σκάφος.
Μια πρώτη εξήγηση που δίνουν ειδικοί σχετίζεται με τα υλικά από τα οποία αποτελούνταν το Α350. Το αεροπλάνο διέθετε σύνθετα υλικά από ανθρακονήματα και ο τρόπος που κάηκε είναι σύμφωνα με ειδικούς ένα σχετικά νέο φαινόμενο στην αεροπορία.

Εντυπωσιακές εικόνες από το ρεβεγιόν που έκανε αποστολή της NASA στην ηφαιστειακή πρωτεύουσα του ηλιακού μας συστήματος (βίντεο)

 Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA που εξερευνά το σύστημα του Δία πλησίασε σε κοντινή απόσταση την Ιώ στις 30 Δεκεμβρίου και κατέγραψε μοναδικές εικόνες του κολασμένου δορυφόρου του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Το Juno που εξερευνά το Δία και τα φεγγάρια του από το 2016 πλησίασε την Ιώ σε απόσταση περίπου 1,500 χλμ. που είναι η κοντινότερη απόσταση που έχει πλησιάσει τον δορυφόρο σκάφος κάποιας διαστημικής αποστολής τα τελευταία 20 χρόνια.

Πώς θα μοιάζουν και τι θα κάνουν τα κινητά τηλέφωνα της επόμενης γενιάς


Μια ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποίησε η ιστοσελίδα mobile.co.uk που ασχολείται ειδησεογραφικά με τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας. H μελέτη στην οποία αξιοποιήθηκε όπως συνηθίζεται τελευταία και η συμβολή των προγραμμάτων γενετικής νοημοσύνης παρουσιάζει το πώς μπορεί να είναι τα κινητά τηλέφωνα της επόμενης γενιάς και κάποια από τα βασικά τους χαρακτηριστικά.

Εύκαμπτα κινητά

Μια φουτουριστική τεχνολογία που έχει ήδη παρουσιάσει κάποια πρώτα δείγματα είναι αυτή των αποκαλούμενων εύκαμπτων κινητών τηλεφώνων.

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Το ελληνικό drone ΣΑΡΙΣΑ στα χνάρια του Μ.Αλέξανδρου- Η εταιρία SAS σύναψε συνεργασία με την Ινδική Garuda Aerospace S.A

  

Σε μια εξέλιξη ορόσημο στην αεροδιαστημική βιομηχανία, η Spirit Aeronautical Systems S.A., κορυφαίος Έλληνας κατασκευαστής που ειδικεύεται σε πολυκόπτερα και σταθερών πτερύγων drones, στρατιωτικών εφαρμογών κυρίως και η Garuda Aerospace S.A., μια εξέχουσα Ινδική εταιρεία κατασκευής drones για πολιτικές εφαρμογές, έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία μέσω συνυπογραφής δύο συμβολαίων αμοιβαίας συνεργασίας, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο Νίκολα Τέσλα αποκαλύπτει την τρομακτική αλήθεια για τις Πυραμίδες!

 

ΤΡΙΤΗ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Επιστήμονες δημιούργησαν βιοϋπολογιστή από εγκεφαλικό ιστό και συμβατικά ηλεκτρονικά κυκλώματα


 Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε μια μέρα να ενσωματωθεί σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν βιοϋπολογιστή από εργαστηριακά καλλιεργημένο ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό και συμβατικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, ο οποίος διαθέτει δυνατότητες αναγνώρισης ομιλίας και υπολογισμού. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη του Brainoware, όπως ονομάζεται το σύστημα, αποτελεί σημαντικό βήμα στην έρευνα των υβριδικών υπολογιστών, οι οποίοι συγχωνεύουν τον άνθρωπο και τη μηχανή για την εκτέλεση πολύπλοκων υπολογιστικών προβλημάτων, χρησιμοποιώντας ένα κλάσμα της ισχύος που χρειάζονται οι συμβατικοί υπολογιστές.

Το σημαντικότερο επιστημονικό πείραμα στο κόσμο – «Σύντηξη» ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας και ΕΕ για την παραγωγή απεριόριστης ενέργειας

 

Ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας που μπορεί να αλλάξει την ανθρωπότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Έρχονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες ιόντων νατρίου

 

Μια νέα πολλά υποσχόμενη τεχνολογία στην αυτοκίνηση

Η JAC Motors, μια κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία που υποστηρίζεται από τη Volkswagen, πρόκειται να λανσάρει το πρώτο ηλεκτρικό όχημα μαζικής παραγωγής που λειτουργεί με μπαταρία ιόντων νατρίου μέσω της νέας μάρκας Yiwei. Αν και οι μπαταρίες ιόντων νατρίου έχουν μικρότερη πυκνότητα από εκείνες των ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν χαμηλότερο κόστος, η διαθεσιμότητα τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και φαίνεται να έχουν ανώτερη απόδοση σε κρύο καιρό χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.