Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α

 10.10.22

Πανάθλιος υβριστής και επικίνδυνος λαϊκιστής ο Ερντογάν: «Ο Θεός με αξίωσε να ανοίξω την Αγία Σοφία, θα έρθουν κι άλλα τέτοια»

 

Tην προκλητική ρητορική συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του στην 5η Τακτική Γενική Συνέλευση του Τουρκικού Ιδρύματος Νεολαίας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία και σε όσα αναμένεται να ακολουθήσουν.

«Αν είχε γλώσσα η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ θα μιλούσε… Απο τον οβελίσκο μπροστά αναφερθήκαμε στην ημέρα που θα ανοίξουμε την Αγία Σοφία. Ο Θεός μας αξίωσε. Αν θέλει ο Θεός θα έρθουν κι άλλα τέτοια. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι» είπε χαρακτηριστικά.

10.10.22

Αντί κυρώσεις στην Τουρκία ήθελαν “κατευνασμό” και ΜΟΕ: Και τώρα που ο Ερντογάν καθυβρίζει Ελλάδα και Κύπρο θα τρέχουν πάλι να παρακαλούν…

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Στην Κύπρο είχε γελοιοποιηθεί η προσπάθεια του προηγούμενου υπουργού Εξωτερικών για να επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στην Αθήνα, δυστυχώς από επίσημα χείλη, διέρρευσε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι …εθνικιστής και «θα μας βάλει σε περιπέτειες».

Και να που φτάσαμε… Αφού η Λευκωσία (που παρέσυρε και την Αθήνα) συμφώνησαν αντί κυρώσεις να προσφέρουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Τουρκία, η οποία και τα απέρριψε χωρίς καν να τα διαβάσει, ακούμε ισχυρές φωνές στις δύο πρωτεύουσες υπέρ των κυρώσεων.

10.10.22

Η αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στο ελληνικό στόχαστρο: Οι κινήσεις της Άγκυρας στο πεδίο και οι απαντήσεις της Αθήνας

 

Στελέχη της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφέων βρίσκονται πάντοτε στο Αν. Αιγαίο με τα νεοαποκτηθέντα Mark V που είναι δωρεά των Αμερικανών. Και την ίδια στιγμή οι μονάδες επιφανείας του στόλου βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής λόγω της τουρκικής άσκησης αλλά και επειδή σχεδιάζονται νέα ναυτικά γυμνάσια για τον στόλο. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Αναβαθμίζοντας τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο οι Τούρκοι, οι Επιτελείς θέλουν να υπηρετήσουν πιστά τη ρητορική που έχουν εκπέμψει τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν, όσο και οι υπουργοί του.

  • Η διακλαδική άσκηση Kararlilik 22 είναι γι’ αυτούς μια χειροπιαστή ευκαιρία, την οποία εκμεταλλεύονται τουλάχιστον με μια πρώτη ανάγνωση των navtex που έχουν εκδοθεί. Η Ελληνική πλευρά εστιάζει σε δυο σημεία που το καθένα έχει την δική του αξία και εκπέμπει μηνύματα τα οποία δεν επιτρέπουν στο Ελληνικό Επιτελείο κανενός είδους εφησυχασμό.
10.10.22

Στο Διάστημα ο γίγαντας που προσπάθησε να “δαμάσει” τον Ήλιο: Η Κίνα εκτόξευσε το νέο εξελιγμένο ηλιακό της παρατηρητήριο [video]

 

Η Κίνα πραγματοποίησε με επιτυχία την εκτόξευση ενός ακόμη εξελιγμένου ηλιακού παρατηρητηρίου  με έναν πύραυλο Long March 2D από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Jiuquan της βορειοδυτικής Κίνας.

Η εκτόξευση του δορυφορικού τηλεσκοπίου με την ονομασία ASO-S (Advanced Space-based Solar Observatory) ή Kuafu-1 (γίγαντας της κινεζικής μυθολογίας που προσπάθησε να “δαμάσει” τον Ήλιο) έγινε το Σαββατοκύριακο.

Το κόστους 126 εκατομμυρίων δολαρίων και βάρους 860 κιλών παρατηρητήριο, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, τέθηκε σε ηλιοσύγχρονη τροχιά σε απόσταση 720 χιλιομέτρων από τη Γη, κοιτώντας μόνιμα τον Ήλιο, 24 ώρες τη μέρα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Διαβάστε περισσότερα »

10.10.22

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συνελήφθησαν 3 άτομα που ενέχονται σε περίπτωση κλοπής καλωδίων από εργοτάξιο κατασκευής του ΜΕΤΡΟ

Αυτός που πρέπει να βρεθεί είναι ο αγοραστής-κλεπταποδόχος
Juan


Συνελήφθησαν άμεσα έπειτα από αναζητήσεις αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου και του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή της οδού Γιαννιτσών, τρία (3) άτομα που ενέχονται σε περίπτωση κλοπής καλωδίων χαλκού από εργοτάξιο κατασκευής του ΜΕΤΡΟ.


Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας 22, 18 και 17 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου για διακεκριμένη κλοπή.

10.10.22

Ευρωπαϊκή Ένωση: Το «Παραμύθι» Ενότητας, Αλληλεγγύης, Αρμονίας...



           Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*


     Η Ευρωπαϊκή Σημαία αποτελείται από 12 χρυσά αστέρια σε κύκλο πάνω σε μπλε φόντο, δημιουργήθηκε το 1955 και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθεί τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

     Τα αστέρια συμβολίζουν τα ιδανικά Ενότητας, Αλληλεγγύης και Αρμονίας μεταξύ των Λαών της Ευρώπης αλλά για την αναπάντεχη και πολύ οδυνηρή ενεργειακή κρίση εξαιτίας του Ρώσσο-Ουκρανικού πολέμου η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής απέτυχε να καθορίσει κοινή Πολιτική όπως, θυμίζω, είχε αποτύχει να κάνει το ίδιο με την πανδημία Covid-19…

     Ο αριθμός των 12 αστεριών δεν αντιστοιχεί, φυσικά, στον αριθμό των χωρών-μελών, που από 28 έγιναν 27 μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά ο κύκλος που σχηματίζουν είναι το σύμβολο της Ενότητας. 

10.10.22

Ένας βετεράνος δεν ξεχνά και ηχηρό μήνυμα αποστέλλει στους θρασύδειλους Τούρκους



 Ένας βετεράνος δεν ξεχνά. Ηχηρό μήνυμα αποστέλλει στους θρασύδειλους Τούρκους και αποκαλύπτει ….

Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά.

«Η ανοχή της Ελλάδας μας θα πρέπει να τελειώσει κι ο Τούρκος κάθε πρόκληση, που κάνει να πληρώσει. Δεν είναι τό Αιγαίο μας ένα ξέφραγο αμπέλι να μπαινοβγαίνει η Τουρκιά να κάνει ότι θέλει. Ότι στην άοπλη Ελληνική Κύπρο, κάνατε καλά να το σκεφτείτε και στό Αιγαίο μας πάψετε όλο να προκαλείτε, ειδ’ άλλιως θα χαθείτε»!

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΤΕ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΙΣΟΤΙΜΟΥΣ ή ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ….

Ενδεικτικά ολίγα …

9.10.22

il Fatto Quotidiano: Ο Ντμπεϊμπά έδωσε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον Ερντογάν με αντάλλαγμα προστασία

 

Ο πρωθυπουργός της" Κυβέρνησης" Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, «επέλεξε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως κύριο σύμμαχό του, προσφέροντας λιβυκό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Τουρκία, με αντάλλαγμα την προστασία του» έγραψε η Ιταλική εφημερίδα, «il Fatto Quotidiano».

Η εφημερίδα ανέφερε ότι δεδομένης της τελευταίας συμφωνίας εξερεύνησης ενέργειας που υπογράφηκε με την Τουρκία, τώρα «έχει το δικαίωμα να εξερευνά πετρέλαιο στα λιβυκά ύδατα και εδάφη, με αντάλλαγμα τη στρατιωτική υποστήριξη και προστασία για τον Ντμπεϊμπά».

9.10.22

Δένδιας από Αίγυπτο: «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη»



 Στο Κάιρο βρίσκεται σήμερα Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

9.10.22

Οι «αρχές» του Φόρειν ΄Οφις που δεν σταμάτησαν την δεύτερη τουρκική εισβολή!

 

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Συγχώρεση από τον Θεό!

Έχω γράψει για την ομολογία του τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κάλλαχαν στην Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου -που ερεύνησε γιατί το ΗΒ ως εγγυήτρια δεν σταμάτησε τις εισβολές – για τις πραγματικές προθέσεις τους να προχωρήσουν με την εισβολή.  O Κάλλαχαν παραδέχθηκε ότι συμμερίστηκαν τις τουρκικές θέσεις ότι το Σύνταγμα είχε καταρρεύσει το 1963/64 και έπρεπε να αλλάξει το στάτους κβο της Κυπριακής Δημοκρατίας… χρησιμοποίησαν το αδικαιολόγητο ότι και επειδή οι ΗΠΑ δεν θα ανελάμβαναν δράση έτσι δεν μπορούσαν ούτε οι ίδιοι κτλ.   (Βλέπε άρθρο Φ.Α. στη «Σ» 10/9/2015 «Οι πραγματικές προθέσεις του Λονδίνου».)

9.10.22

Μητσοτάκης – Τσίπρας αγκαλιά για παραχωρήσεις στην Τουρκία


Ταύτιση με το «τείχος του 28ου μεσημβρινού», που χτίστηκε εν κρυπτώ από την κυβέρνηση το 2019 και εγκλωβίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις επί της ΑΟΖ ανατολικά της Μεσογείου

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έκλεισαν οριστικώς το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, και στέλνουν μόνη της τη Λευκωσία στην τουρκική αρένα της ΑΟΖ στη Μεσόγειο.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Και τούτο διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόλις προχθές, αντιδρώντας στην τουρκολιβυκή συμφωνία για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δήλωσε ότι δίνει βαρύτητα και θα αντιδράσει με όλα τα μέσα μόνο στην περιοχή μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού, και αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή όπου υπάρχει επικάλυψη της ελληνοαιγυπτιακής και τουρκολιβυκής ΑΟΖ.

9.10.22

Τα..." αυτοκρατορικά " αυτογκόλ στην Πράγα !

 

Άλλη μια αποτυχημένη εμφάνιση του Τούρκου Προέδρου σε διεθνή πολιτική σκηνή, αναδεικνύει τα αδιέξοδα της περίφημης «τουρκικής διπλωματίας»

H παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στην άτυπη σύνοδο ηγετών στην Πράγα είχε μια γεύση από…οικογενειακές ιστορίες. Θύμιζε πολύ τα ζευγάρια εκείνα που ενώ είναι φανερό ότι αδυνατούν να συνυπάρξουν, εντούτοις «ζουν» κάτω από την ίδια στέγη για τα…μάτια του κόσμου και κάποιες κοινωνικές συμβάσεις!!

Για άλλα μια φορά κατέστη ευκρινές ότι Ερντογάν (τουλάχιστον έτσι όπως έχει αποφασίσει να πολιτεύεται και να κινείται) και Δύση, είναι δυο κόσμοι σε παράλληλη τροχιά. Το ζήτημα είναι να μην βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης. Και ίσως αυτός είναι ο βασικός λόγος και η «κοινωνική σύμβαση» που υποχρεώνει ΕΕ και Δύση να θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία στη δυτική επιρροή, ιδίως στην παρούσα συγκυρία που διακυβεύονται πολλά και μέσω ανατροπών τείνουν να διαμορφωθούν νέες γεωστρατηγικές ισορροπίες.

9.10.22

Τουρκία: Ασκήσεις των αλεξιπτωτιστών για την κατάληψη βραχονησίδων - Το σχέδιο, «θα έρθουν ένα βράδυ»

 


Ασκήσεις πραγματοποιούν οι Τούρκοι αλεξιπτωτιστές για την κατάληψη βραχονησίδων, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τον προσανατολισμό τους.

Σε καθημερινή βάση η Τουρκία, διατηρεί την ένταση στα ελληνοτουρκικά και στο πεδίο, επιδεικνύοντας τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Ασκήσεις πραγματοποιούν οι Τούρκοι αλεξιπτωτιστές για την κατάληψη βραχονησίδων, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τον προσανατολισμό τους.

9.10.22

Σεισμός 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό: Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι - «Πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα»

 

Στην Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα έγινε αισθητός ο σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.02 τα ξημερώματα με επίκεντρο 12 χλμ. ανατολικά της Δεσφίνας, στον Κορινθιακό Κόλπο, με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας» γράφει σε ανάρτησή του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

9.10.22

Η Ελλάδα πρέπει να διώξει όσες ΜΚΟ δρουν στο Αιγαίο και τον Έβρο και προάγουν την τουρκική προπαγάνδα. Τώρα είναι η ώρα της λύσης…

 

File Photo: Σωσσίβια προσφύγων και μεταναστών επιπλέουν σε παραλία της Μυτιλήνης, Λέσβος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), η οποία υποτίθεται ότι δρα στο Αιγαίο για να βοηθά άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες, με θράσος απαντά στο εξής μήνυμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας:

Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά όμως πάντα με αυτοπεποίθηση, όταν προκαλείται. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου.

Παίρνει αμάσητους τους ισχυρισμούς της κατοχικής Τουρκίας και τους δημοσιοποιεί γράφοντας στον κ. Μητσοτάκη:

9.10.22

Πρέπει να αποτραπεί μια τουρκική επίθεση έναντι των ελληνικών νησιών: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από τις ΗΠΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Τετραμερής Αεροναυτική Άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδος, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου. Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό


 Η ιστοσελίδα The National Interest  υπό τον τίτλο «This Could Be How Turkey Attacks Greece in 2023»(Κάπως έτσι θα μπορούσε να επιτεθεί η Τουρκία εναντίον της Ελλάδα το 2023ς) κρούει τον κώδυνα του κινδύνου για την πιθανότητα τουρκικής επίθεσης εναντίον των νησιών του Αιγαίου.

Υπότιτλος:  «Ο Ερντογάν χρειάζεται μία δικαιολογία είτε για να αναβάλει τις εκλογές ή για να παρασύρει τους Τούρκους στον εθνικισμό. Η σύγκρουση με την Ελλάδα ικανοποιεί και τα δύο».

Το περιοδικό  (6/10) δημοσιεύει άρθρο του Michael Rubin σχετικά με το ενδεχόμενο, ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), ο οποίος χαρακτηρίζεται αντιδημοκρατικός και κυνικός ηγέτης, να προσπαθήσει να αναβάλει τις εκλογές στην Τουρκία, το 2023, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία.

8.10.22

Πρόσθετο σχόλιο στο εξαιρετικό άρθρο, Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. (Efenpress)

 



Αρχής γενομένης για την καταγωγή των Τούρκων…

«Τούτων δε των βαρβάρων τινές μεν γυμνοί το παραπάν βιούντες, κοινάς έχουσι τας γυναίκας και τα τέκνα παραπλησίως ταις των θρεμμάτων αγέλαις, ηδονής δε και πόνου την φυσική μόνο αντίληψη ποιούμενοι των αισχρών και καλώς ουδεμίαν λαμβάνουσιν έννοιαν».

Η Τουρκία δεν έχει εθνόσημο, όπως και ιστορία, αλλά πλούσιο ποινικό μητρώο έχει….Υπάρχει ένα λογότυπο σε κόκκινο ελλειψοειδές σχήμα, που περιέχει μία ημισέληνο και ένα αστέρι….. Και ακούστε ….και αυτό κλεψίτυπο……

8.10.22

Κριμαία: Οι Ρώσοι είχαν ελέγξει το φορτηγό λίγο πριν την έκρηξη στη γέφυρα – Δείτε βίντεο


 Ερωτήματα για την έκρηξη στη γέφυρα στην Κριμαία προκαλεί βίντεο που δείχνει το φορτηγό όπου υπήρχαν εκρηκτικά, να δέχεται έλεγχο των αρχών ασφαλείας.


Σύμφωνα με το βίντεο, οι υπεύθυνοι έκαναν έλεγχο στην καρότσα, ωστόσο δεν είδαν κάτι ύποπτο. Λίγα λεπτά αργότερα, όπως προκύπτει από άλλο βίντεο που δείχνει τη στιγμή της έκρηξης, το φορτηγό ανατινάχθηκε ενώ βρίσκονταν εν κινήσει.
8.10.22

Ο Ερντογάν ξεσαλώνει...!

 


Τα ελληνοτουρκικά έρχονται ξανά – και δραματικά – στο προσκήνιο.

Και μάλιστα σε συνθήκες, εντεινόμενης διεθνούς γεωπολιτικής αστάθειας. Και κάτι παραπάνω από «αστάθειας»: Συνεχούς Αποσταθεροποίησης…
* Μια πρώτη παρατήρηση: Όσοι τώρα καταλαβαίνουν ότι μια «επιθετική κίνηση» της Τουρκίας κατά της Ελλάδας βρίσκεται πλέον στην «ημερήσια διάταξη», απλώς άργησαν λιγάκι…
Η Τουρκία το ετοιμάζει εδώ και καιρό…
Όταν η ηγεσία μιας χώρας δημιουργεί συνεχώς στην κοινή γνώμη της χώρας της την αίσθηση ότι οι γείτονές (δηλαδή οι Έλληνες) την “προκαλούν” και την έχουν “κατάφωρα αδικήσει”, αυτό θεωρείται όχι “προοίμιο” κλιμάκωσης, αλλά ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ καθεαυτή!
8.10.22

Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Γιατί πραγματικά έγινε σαν σήμερα το 1827


 1827,σαν σήμερα…. Ναυμαχία του Ναυαρίνου (π. ημ., στις 20 Οκτωβρίου με το ν. ημ.) Εξω από το Ναυαρίνο οι στόλοι των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας), με ναυάρχους τους Κόδριγκτον, Δεριγνί και Χέιδεν, καταναυμαχούν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ. Οι απώλειές του είναι 60 πλοία και 6.000 άνδρες, ενώ των συμμάχων 650 νεκροί, χωρίς να βυθιστεί σκάφος. Είναι η τελευταία ναυμαχία που διεξάγεται αποκλειστικά με ιστιοφόρα.

Το κείμενο του κ.Μελέτη Μελετόπουλου από το antibaro.gr  εξηγεί τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους έγινε η Ναυμαχία .

8.10.22

Διεθνής ο διασυρμός της τουρκολιβυκής συμφωνίας: Ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας την έκρινε και το Παρίσι

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά EPA, DIVYAKANT SOLANKI
 

Μετά την αποδοκιμασία της τουρκολιβυκής συμφωνίας εκ μέρους του State Department

(κατόπιν τοποθέτησης που προκλήθηκε από ερώτηση της Hellas Journal)  και την επίσης αρνητική υποδοχή από το Βερολίνο, η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για αναζήτηση υδρογονανθράκων, απερρίφθη σήμερα και από την γαλλική διπλωματία που έκρινε το προφανές: Οτι «δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». (UNLCOS, 1982).

8.10.22

Δείτε τα ομορφότερα 450 μέτρα των ελληνικών σιδηροδρόμων: Ταξίδι με τρένο πάνω από τα κύματα [video]

 

Μα καλά πως είναι δυνατόν; Κι όμως περίπου 1χλμ πριν τον τερματικό σταθμό του προαστιακού στην πανέμορφη πόλη της Χαλκίδας και για 450 μέτρα το τρένο ταξιδεύει κυριολεκτικά πάνω από τα κύματα καθώς σχεδόν ίπταται στα 2 μέτρα πάνω από την θάλασσα.

8.10.22

.Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ



 Όσοι γνωρίζουν τουρκικά ή έχουν επαφές με τούρκους, ας τους ενημερώσουν!…

Να τους κάνουν επίσης γνωστό ότι, ενώ μας αποκαλούν Γιουνάνηδες (δηλαδή, Ίωνες) εξακολουθούν να κατέχουν την Ιωνία! 

Η Τούρκικη σημαία, και το αντίστοιχο “εθνικό σύμβολο” των Τούρκων, προέρχεται από ένα σύμβολο του Βυζαντίου, αλλά της αρχαιοελληνικής πόλης Βυζάντιον, που υπήρχε στην θέση της Κωνσταντινούπολης.

8.10.22

Πιερ Σαντρέν, ο Γάλλος γλωσσολόγος που μας έμαθε τις ρίζες μας: Έγραψε το πληρέστερο λεξικό των αρχαίων ελληνικών

 


Το πρώτο μεταφρασμένο στα ελληνικά «Ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής: ιστορία των λέξεων» του κορυφαίου Γάλλου γλωσσολόγου και φιλολόγου Πιέρ Σαντρέν παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη.

Ποιος ήταν αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων 

Ο Πιέρ Λουί Σαντέν (15 Σεπτεμβρίου 1899 – 30 Ιουνίου 1974) ήταν Γάλλος γλωσσολόγος. Γεννήθηκε στη Λιλ και πέθανε στο Παρίσι. Συνέγραψε το πληρέστερο Ετυμολογικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας .

Μέχρι αυτήν έκδοση, τα υπάρχοντα λεξικά υστερούσαν αναφορικά με την έρευνα που είχε ήδη πραγματοποιηθεί σχετικά με την ελληνικά και ινδοευρωπαϊκά πριν από τον πόλεμο.

Δεν εστιάζει απλώς στην ετυμολογία των λέξεων της αρχαίας ελληνικής, αλλά ασχολείται και με την ιστορία τους, από τους μυκηναϊκούς χρόνους έως το τέλος του αρχαίου κόσμου

Ήταν ένας από τους πρώτους μελετητές που ασχολήθηκαν σοβαρά με τα μυκηναϊκά ελληνικά, αφού δέχτηκαν την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β από τους Michael Ventris και John Chadwick το 1952.

7.10.22

Ρωσική αντεπίθεση: 11 Συντάγματα στο Ντονιέτσκ & 7 στην Χερσώνα επιτίθενται – Προσβολές Ουκρανών από ιρανικά UAV


https://www.pronews.gr

Καταστράφηκαν δεκάδες τουρκικά, αμερικανικά και βρετανικά ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ (βίντεο)

 Σε μαζική αντεπίθεση προχώρησαν οι δυνάμεις της «νεοφώτιστης» ρωσικής δημοκρατίας του Ντονιέτσκ σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν τα κατεχόμενα από τους Ουκρανούς εδάφη τους: Συνολικά 11 ρωσικά Συντάγματα εξαπέλυσαν μία συντονισμένη επίθεση στο Permovaisk.

Τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης είναι κατ’αρχήν θετικά για τους Ρώσους. Δεκάδες ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ των Ουκρανών έχουν καταστραφεί.

7.10.22

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: ΑΧ ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ.(1967)

 

7.10.22

Δίδασκε στο ΑΠΘ ο άνδρας που ποδοπάτησε μέχρι θανάτου γατάκι -Νέες πληροφορίες για την ταυτότητά του

 

Αν πράγματι δίδασκε  στο ΑΠΘ, να τον χαίρονται!
 Θα δυσκολευθεί πάντως να πλησιάσει το ΑΠΘ μετά
από το κατόρθωμά  του αυτό...!
Juan








Η Ελληνική Αστυνομία ταυτοποίησε τον άνδρα που έλιωσε με το πόδι του γατάκι στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι η αποτρόπαια πράξη καταγράφηκε σε βίντεο στο οποίο διακρίνεται ότι ο άνδρας, αφού πρώτα ήλεγξε γύρω του ώστε να σιγουρευτεί ότι δεν τον βλέπει κανείς, πλησίασε το μικρό γατάκι και έπειτα το πάτησε με απίστευτη βιαιότητα.

Το άτυχο ζώο ξεψύχησε λίγο αργότερα, με τον δράστη να φεύγει βιαστικός από το σημείο.

7.10.22

Επιτέλους, θα δικαστώ!…



Πρωτοπρεσβύτερος

Ἀναστάσιος Κ. Γκοτσόπουλος

Ἐφημέριος Ἱ. Ν. Ἁγ. Νικολάου Πατρῶν


τηλ. 6945-377621,  agotsopo@gmail.com


                                                                                                                           Πάτρα,  5 . 10 . 2022


Επιτέλους, θα δικαστώ!…

Επιτέλους, μετά από αναβολές (λόγω παρέλευσης του ωραρίου), την προσεχή Δευτέρα 10.10.22, πρόκειται να δικαστώ (αριθμός πινακίου: 5) ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, διότι λειτούργησα στην ενορία μου την 25η Μαρτίου 2020, εορτή του Ευαγγελισμού, δηλαδή επιτέλεσα το ιερατικό και εφημεριακό μου καθήκον ως επιτάσσει η εκκλησιαστική μας παράδοση και η συνείδησή μου. 

7.10.22

Ιωσήφ Ν. Ζαχαριάδης. Συνέντευξη στον «Ακτιβιστή» (βίντεο)



Του Γιώργου Νικολαΐδη (gnborn2shoot@gmail.com)


Ο γιός του Νίκου Ζαχαριάδη, ενός αμφιλεγόμενου προσώπου και ρόλου της νεότερης

Ιστορίας μας, σε μια απλή και «φιλική» συνέντευξη με πολλές αναμνήσεις.

Μαρτυρίες για τον αγαπημένο και συνάμα αυστηρό αν όχι σκληρό του πατέρα, την

πολύχρονη βασανιστική απόρριψη και τελικά διαγραφή του από το ΚΚΕ, την εξορία

στο Σουργκούτ της Σιβηρίας μέχρι την αυτοκτονία του το ‘73, την οικογένειά του, την

ζωή και τις σπουδές του ως νέος στην ΕΣΣΔ, τα παράπονά του από κάποιους από

τότε και τώρα…

7.10.22

Ένταση δίχως τέλος από τον Ερντογάν: Πως «διαβάζει» τις τουρκικές κινήσεις η Αθήνα


 Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

kkokkaliari@naftemporiki.gr

Αποφασισμένος να παίξει τα.. ρέστα του  είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν δίστασε να προχωρήσει σε νέες προκλητικές δηλώσεις μπροστά στους ευρωπαίους ηγέτες. Στο δείπνο που έγινε για την πρώτη σύνοδο  της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας κατηγόρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί. Πρόκειται για μια συνέχεια στο blame game που εδώ και καιρό επιχειρεί η Άγκυρα, η οποία  προσπαθεί μάταια  να καλύψει τις βαριές της ευθύνες για την ραγδαία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

7.10.22

Πρόταση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης: Τα 12 μίλια μπορούν να σώσουν την παρτίδα;

 

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Ως πρώτη αντίδραση στην Τουρκολυβική Συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο και φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση του Τουρκολυβικού Μνημονίου «οριοθέτησης» ΑΟΖ, αρκετοί σοβαροί αναλυτές και ακαδημαϊκοί και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πρότειναν την άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης στα 12 ν.μ..

Η υπόθεση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων και στην Κρήτη αλλά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα αρχής γενομένης με το κλείσιμο των κόλπων και τον καθορισμό ευθειών γραμμών βάσης είχε αναγγελθεί την ημέρα της αποχώρησης του Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ στον Οκτώβριο του 2018.

7.10.22

Τι ομολόγησε στην Πράγα ο Ερντογάν; Μα ότι εκεί που σταματά ο διάλογος και η διπλωματία ομιλούν τα όπλα… Αυτό ήταν το μήνυμα του!

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είπε τα δικά του πάλι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτή τη φορά στην Πράγα, όπου του έδωσαν θέση στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία. Απείλησε και τη Δύση ότι «θα έρθει ένα βράδυ». Μόνο που θα αντιμετωπίσει οργή και ισχύ αυτή τη φορά.

Η Ελλάδα είναι δυνατή στρατιωτικά σε σημείο που δεν υπήρξε ποτέ. Το γνωρίζει και ο ίδιος αλλά και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση διότι είναι υποχρεωμένη. Η πολιτική του κατευνασμού απέτυχε οικτρα. Προσπάθησε η επίσημη Αθήνα από το καλοκαίρι του 2020, όταν η Τουρκία περικύκλωσε το Καστελόριζο. Αλλά συνάντησε τοίχο…

7.10.22

Καταβαράρθρωση Λίρας, Χυδαία Πλέον Επιθετικότητα & Ευρωπαϊκά «χαϊδέματα»...



                              Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

         

     Θα σας ξαφνιάσω με το σημερινό μου άρθρο που αφορά στην δραματική υποτίμηση της ισοτιμία της λίρας με το δολάριο και το ευρώ, στην άκομψη και χυδαιότατα προκλητική επιθετικότητα του Προέδρου Ερντογάν στην Πατρίδα μας σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις επανδρωμένων και μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και στην τακτική των Ευρωπαίων Ηγετών αντί να παρέμβουν δυναμικά και να σταματήσουν τον κ Ερντογάν αρκούνται στο να τον «χαϊδεύουν»!... 

     Τα παραπάνω τα στηρίζω σε αδιαμφισβήτητα αριθμητικά στοιχεία και παραθέτω μια λογική και νηφάλεια ερμηνεία της στάσης των Ευρωπαίων Ηγετών που αποδίδω στην οικονομική «ξυπηρέτηση» που τους προσφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος. 

7.10.22

Κυβερνητικές πηγές: Ο πρωθυπουργός δεν θα άφηνε αναπάντητες τις προκλήσεις, ο Ερντογάν έφυγε περισσότερο απομονωμένος

  

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά.

Το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ήταν σε γνώση της ελληνικής αποστολής πως είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου. Κατά την παρέμβαση του εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ως μη είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος.